Spåren obefintliga – efter kidnappningen

Unicka värderades till tio miljoner kronor

avChristoffer Wickman

TRAV

För ett år sedan kidnappades den italienska stjärnhästen Unicka – värderad till tio miljoner kronor.

Fallet verkar förbli ett mysterium.

– För mig och min hustru är travet glömt, säger ägaren Gianluca Lami till La Nazione.

Det var i den italienska byn Santa Croce i Toscana i mars i fjol som de två supertalangerna Unicka och Vampire Dany rövades bort från stallet vid träningscentret Scuderia Wave.

Unicka hade vunnit det italienska Derbyt och storloppet Orsi Magnelli och hade värderats till tio miljoner kronor, och treäringen Vampire Dany sågs som en jättetalang.

– Vi är desperata, vi vet inte vad vi ska tro. Jag hoppas inte att de kommer döda hästarna, uttalade sig ägarna och makarna Gianluca och Giovanna Lami kort efter händelsen.

Länge, länge var det sedan knäpptyst om kidnappningen, fram till november i fjol. Då meddelade åklagarmyndigheten i Pisa vid en presskonferens att hästarna var vid liv och gömdes i Italien, och polisen hade anhållit två personer för inblandning i bortförandet av stjärnhästarna.

Gripandet kunde ske efter att flera olika bud om lösensumma, på flera hundratusentals euro, nått ägarfamiljen. Enligt åklagaren var det bara två i ”toppen av ett isberg”.

”Nu fokuserar vi på volleyboll”

Men sedan dess har det varit tyst om fallet igen, och nu, ett år efter kidnappningen, ser det ut att förbli ett mysterium. Trots stora resurser från polisens sida är spåren efter stjärnhästarna så gott som obefintliga.

De två personerna som anhölls i våras, släpptes senare och utredningen sägs vara tillbaka på ruta ett.

– För mig och min hustru är travet glömt. Vi stängde Wave-teamet i Italien och sålde våra tävlingshästar. De hästar som vi inte kunde sälja till rätt pris tog vi till Frankrike där de tävlar för Wave France. Nu fokuserar vi istället på volleyboll, säger ägaren Gianluca Lami till tidningen La Nazione, som mer eller mindre gett upp hoppet om sina två stjärnhästar.

Utredarna tror fortfarande att Unicka och Vampire Dany är vid liv, och ett spår är att de först till utlandet, och då kanske till Östeuropa där kontrollerna vid tävling är bristfälliga.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hästar