Nya stjärnhästar förgyller hösten

TRAV

Mattias Karlssons krönika

Foto: Sportbladet
Sportbladets Mattias Karlsson

Gång på gång har jag tittat på sista kurvan i Jubileumspokalen.

Det går en rysning genom hela kroppen.

I spets borrar Ready Cash ner huvudet, i dödens bröstar Varenne upp sig.

Vi har fått uppleva några osannolika travprestationer under 2017.

Upploppsduellen mellan Readly Express och Twister Bi i femåringsloppet Jubileumspokalen på Solvalla i onsdags placerar sig på andraplats mellan Bold Eagles kross på 1.08,4 i Elitloppsförsöket och Propulsions jättekliv över upploppet till 1.08,1 i Hugo Åbergs Memorial.

Readly Express och Twister Bi kanske inte exteriört sett omedelbart påminner om farsorna Ready Cash och Varenne, men deras uppsyn över upploppet fick mig ofrånkomligen att tänka på deras fantastiska påbrå.

Maharajah-antagonisten Ready Cash vann Prix d’Amerique 2011 och 2012, Victory Tilly- och Scarlet Knight-antagonisten Varenne vann Prix d’Amerique 2001 och 2002.

Både Jubileumspokalvinnaren Readly Express och -tvåan Twister Bi seglar nu upp som svensktränade hopp i Prix d’Amerque på Vincennes i Paris den sista söndagen i januari, där naturligtvis den redan etablerade Ready Cash-sonen/franske supestjärnan/tvåfaldige Prix d’Amerique-vinnaren Bold Eagle är överlägsen favorit.

Readly Express vann miljonloppet på världsrekordtiden 1.09,9 över medeldistans, Twister Bi från dödens utmanade ända in på mållinjen på tiden 1.10,0.

Ett hopp med twist

Jag har tidigare inte sett Twister Bi som en omedelbar Prix d’Amerique-chans.

Jag har haft mina tveksamheter kring temperamentet och fokuset, hästen har varit het, besvärlig, yr – något som ställer till det framförallt i voltstart.

Men Twister Bi har mognat som femåring.

Jag rankade inte Twister Bi bland de fem främsta svenska Prix d’Amerique-hoppen i snabbtycket efter Jubileumspokalen, men med några dagars distans inser jag att han måste med i den kvintetten nu.

Det går inte att komma ifrån att hästen likt sin pappa blir kaxigare och hårdare ju tuffare loppet är.

Samtidigt är Halmstad-baserade tränaren Jerry Riordan uppfriskande amerikansk i självförtroende, öppenhet och matchning.

Nu väntar Masters-finalen (europeiska Champions league-finalen) på Vincennes den 9 september mot bland annat Bold Eagle, VM-loppet på Yonkers Raceway utanför New York den 14 oktober och femåringsloppet Prix Tenor de Baune (”franska Jubileumspokalen”) på Vincennes den 24 december.

Puh.

Gav eko i Europa

Solvalla-tränaren Timo Nurmos är mer nordiskt svårmodig och återhållsam när det gäller planen för Readly Express.

Samtidigt har kretsen kring hästen inte gjort någon hemlighet av att Prix d’Amerique är det stora målet nu.

I fransk media utmålas han nu också efter Jubileumspokalen som det stora hotet mot Bold Eagle.

Med tanke på svettningarna och blodsmaken i munnen i Jubileumspokalen får nog Readly Express chansen att återhämta sig lite innan upptrappningen tar fart igen, ett av loppen jag hoppas att vi får se honom i är SM över lång distans på V75 på Åby den 14 oktober.

Min rankning av de svenska Prix d’Amerique-chanserna just nu: 1) Readly Express, 2) Propulsion, 3) Lionel N.O., 4) Twister Bi, 5) Sauveur.

Nuncio skulle kunna stå för den allra vackraste sagan, men uteblivna resultat gör att han ramlar ut från listan.

Många får kvala

Både Readly Express (8,9 miljoner kronor inkörda) och Twister Bi (5,9) ser ut att vara tvungna att ta plats i Prix d’Amerique via kvalificeringsloppen under det franska vintermeetinget.

Till årets Prix d’Amerique gjordes reglerna om så att bara fyra hästar kvalificerade sig på mest insprungna pengar i karriären.

Bold Eagle (34,4) tar självklart en av fyra platser, Nuncio (28,4) också om Stefan ”Tarzan” Melander vill och högst troligt Stefan P Petterssons Oasis Bi (16,7) om det är aktuellt.

När det gäller Daniel Redéns superstall är det ju faktiskt så att Wild Honey (13,7) är före både Lionel N.O. (13,3) och Propulsion (10,9) när det gäller startprissumma.

Superlopp på lördag

Nu ser vi först fram emot miljonloppet Sundsvall Open Trot på V75 på Bergsåker på lördag.

Det ser ut att bli en revanschduell från Hugo Åbergs Memorial med Propulsion från spår åtta och Jerry Riordans Ringostarr Treb från spår tio.

Med i fältet finns också bland andra de tidigare Prix d’Amerique-hästarna Oasis Bi och Anna Mix.

Stjärntrion D.D.'s Hitman, Volstead och Cruzado Dela Noche hade faktiskt inte tillräckligt med startpoäng för att ta en plats i tiohästarsfältet.