Fredrik Persson vann – efter jättedramatik

Kalmarseger i StoChampionatet på Axevalla – på nytt världsrekord

Fredrik Persson och Ultra Bright vann miljonloppet StoChampionatet – på nytt världsrekord.

Det efter jättedramatik.

– Det var min dag i dag, mitt lopp, sa en mycket rörd tränare till TV12.

Under söndagen avgjordes det största travloppet för fyraåriga ston i Sverige, StoChampionatet på Axevalla i Skara.

Loppet hade på förhand byggts upp som en av de bästa upplagorna i loppets 47-åriga historia och förväntningarna var skyhöga.

Den 48:e upplagan av storloppet blev kanske inte som de flesta trott på förhand – men de levde upp till förväntningarna.

Segern, och de 2,4 miljoner kronorna i prispengar, gick till Kalmar, Fredrik Persson, och Ultra Bright.

Segertiden 1.12,9 över distansen 2 640 meter autostart är både nytt svenskt- och världsrekord.

Favoriten galopperade bort sig

Snacket inför söndagens klassiska storlopp StoChampionatet på Axevalla hade handlat om mycket, det var trash-talk, snack om den bästa upplagan någonsin, och taktiska finesser. Ingen hade nog på förhand kunnat tro, att det var just så här StoChampionatet skulle avgöras.

Petri Puro-tränade favoriten Cash Crowe, körd av Johnny Takter, kördes offensivt från start och fick överta ledningen från Stefan Persson och Darling Mearas cirka 500 meter in i loppet, och där trodde nog många att det var över. Men icke.

Cash Crowe började bråka med huvudet 1 300 meter från mål och galopperade, vilket ställde till det för de främsta utmanarna Darling Mearas och Ultra Bright, som bägge satt bakom Cash Crowe på innerspår.

Fram och övertog ledningen gjorde istället jätteskrällen Schatzi Fayline, tränad av Veijo Heiskanen, körd av Kim Eriksson.

”En fantastisk stund”

In på det sista varvet hade alltså favoriten galopperat bort sig, en jätteskräll satt i ledningen, och mycket betrodda duon Darling Mearas och Ultra Bright satt fast på innerspår. Mitt på sista borte långsidan löste det sig dock för Ultra Bright och Fredrik Persson som först hittade ut i andraspår, och sedermera i tredjespår och via en visslande avslutning kopplade hon segergreppet kort före mål. Darling Mearas och Stefan Persson kryssade mellan hästar på upploppet, men fick inte chansen förrän 100 meter från mål och trots en rykande avslutning räckte det ”bara” till andraplatsen. Schatzi Fayline höll till tredjeplatsen.

– Det är en underbar känsla, en fantastisk skötare som satte hästen i kanonskick, och att det löste sig så bra. Det var min dag i dag, mitt lopp, sa en mycket rörd Fredrik Persson i TV12 efter segern och fortsatte:

– Hon har utvecklats för varje lopp hästen och utvecklas fortfarande. Det är det här vi jobbar för hela året, och det är en fantastisk stund det här. Jag har så bra personal, bra foder, och allting, det flyter på väldigt bra där hemma i Kalmar.

Skötaren till Ultra Bright, Hanna Blomquist, fick ut följande rader i TV12 mellan tårarna.

– Jag har haft henne i två år och det här är så stort, det finns inte. Jag har aldrig varit med om något liknande. Jag har haft bra hästar innan, men den här överträffar allt.   

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!