Kaxiga svaret: ”Kör inte för att bli tvåa”

TRAV

Nyblivne pappan segerviss inför V75-finalerna

Foto: Nicklas Westerholm startar Ola Montana i V75-1 på lördag.

Han har fått en rivstart på proffstränarekarriären och har en segerprocent som många bara kan drömma om.

Nyblivne pappan Nicklas Westerholm, 25, kör en segerrik häst från perfekt läge i V75-finalerna.

– Jag kör inte för att bli tvåa, säger Westerholm.

I början av december förra året plockade Nicklas Westerholm ut sin proffslicens. Han hade innan dess firat fina framgångar som lärling och amatör. I fjol jobbade Nicklas hos Reijo Liljendahl och han har tidigare arbetat hos sin pappa Robert Bergh.

Han fick en pangstart på proffskarriären och såväl december som januari har varit två succémånader med jättefina framgångar och V75-segrar. Westerholms segerprocent skäms sannerligen inte för sig, 32 procent i fjol och 33 procent hittills i år som tränare.

– Det har gått jäkligt bra och det är kul, även om det har blivit lite plumpar också. Det hade kunnat gå ännu bättre men jag är ändå jättenöjd med resultaten, säger Nicklas Westerholm.

Någon speciell förklaring till framgångarna?

– Hårt jobb och noggrannhet, plus att det gäller att ha hästarna väl förberedda. Jag hade planerat för att bli travtränare länge och jag tror att jag tog ut licensen i rätt tid.

– Jag var hos Reijo innan och hade ett bra jobb där. Kuskbiten kom igång rätt så ordentligt under den tiden, inte åt honom, men jag började vinna mycket lopp vilket har hjälpt mig en hel del.

Fick en dotter

Nicklas Westerholm flyttade från Julmyra till Hedemora och håller till på en gård i Avesta där han för dagen har 22 hästar i träning.

– Det är några till på väg in och om någon vecka så är det 25 hästar. Vi har stallet i Avesta där vi hyr gården som är större än den i Hedemora. Till våren så planerar vi att köpa den gården. Där finns bra träningsmöjligheter med rakbana och backe.

– Det ser roligt ut i stallet och jag har fina hästar som ska ut till våren. Det är många av dem som inte har så mycket pengar på sig och som har mycket utveckling kvar i sig. Så jag tror att vi har ett bra år framför oss, säger Westerholm som är nybliven pappa sedan en månad tillbaka till en dotter som han har tillsammans med sambon Elinor Lindberg.

– Det är stort, det är kul. Pappa säger själv att han är världens yngsta farfar, men jag är inte så säker på det, ha, ha.

Fyra raka segrar

I lördagens V75-finaler på Solvalla skulle Nicklas Westerholm kört två vinnarhästar från perfekta utgångslägen med spår två bakom startbilen. Nu blir det bara egentränade Ola Montana då Lövdala Principito i V75-4 tvingats lämna återbud på grund av hosta, enligt Travronden.

Ola Montana som ståtar med fyra raka segrar och som vann i V75 näst senast. Hästen är obesegrad hos Westerholm sedan han blev proffstränare och har tagit åtta segrar på 13 starter i paret Westerholm/Lindbergs regi.

– Precis, det var ju Elinor som stod för våra hästar innan jag tog ut licensen. Ola Montana är en fantastiskt fin häst som har utvecklats för varje lopp och som det fortfarande finns utveckling kvar i. Efter V75-segern var han ute i ett billigt lopp senast. Det var ett jobb som skulle göras och han gjorde det på ett bra sätt.

– Han känns fortsatt bra i träningen men det här är sista starten för i vinter och han får en liten paus efter det. Vi siktar på att ha honom ute till start i april, maj igen. Vi har ett fint läge och han öppnar okej men kommer inte att spetsa. Jag hoppas komma fram en bit i alla fall och han är snabb men inte snabbast i fältet från start. De senaste gångerna har jag kört till ledningen tidigt i loppen. Jag tror på bra chans igen och hade ljugit om jag sagt något annat, även om jag har respekt för Untersteiners hästar. Inga ändringar.

Michael Carlsson/Kanal75