”Vill man vinna så får man ta seden dit man kommer”

Åke Svanstedt bemöter kritiken efter Hambletonian

Åke Svanstedt bemöter kritiken efter Hambletonian
Åke Svanstedt bemöter kritiken efter Hambletonian

Åke Svanstedt vann Hambletonian med Perfect Spirit – men har fått hård kritik för sin drivning över upploppet.

Nu bemöter stjärntränaren kritiken.

– Vill man vinna lopp får man ta seden dit man kommer, säger han till SportExpressen.

Eftersnacket efter Hambletonian-dagen i USA i lördags har handlat om de tuffa drivningar som vi fick bevittna på Meadowlands, inte minst i finalen.

Kritiken har inte låtit vänta på sig och flera travprofiler och travtränare i Sverige satte ner foten, likaså Svensk Travsports generalsekreterare Johan Lindberg som till och med övervägde om ATG Live framöver ska visa travlopp från USA.

I en intervju med SportExpressen bemöter Åke Svanstedt, som vann Hambletonian med Perfect Spirit och tjänade drygt fyra miljoner kronor, kritiken.

”Tycker inte illa om hästen”

– Vill man vinna lopp får man ta seden dit man kommer. Jag var tvåa och hade chans att vinna, då är det klart att man kräver det yttersta, säger Åke Svanstedt till tidningen. Svanstedt menar också att drivningen ser värre ut, än vad det i själva verket var, då körspöet fastnade i snöret till tussarna i hästens öron:

– Det syns inte på filmen att det sitter fast, men jag fick rycka bakåt flera gånger för att få loss det. Därför ser det värre ut i början än vad det var. Det ser ut som jag laddar allt jag kan, men det var för att rycka loss snöret, säger han.

Svanstedt håller med om att han drev hårt, men påtalar flera gånger att han inte är någon djurplågare.

– Jag tycker inte illa om hästen som folk tror. Att jag var hård mot honom i 10-12 sekunder – det tror jag han tål. Jag är alltid snäll mot honom i vanliga fall, men han visste också att det var tävling. Sådant vet hästar, säger Åke Svanstedt till tidningen.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!