– Hittade den bästa spiken i lopparkivet

Sandberg: Kommentatorn gick upp i falsett över upploppet Analysen av fredagens extra V75

Regent Zet har vunnit på Bergsåker förut. Här med Björn Goop i sulkyn för två år sedan.
Regent Zet har vunnit på Bergsåker förut. Här med Björn Goop i sulkyn för två år sedan.

Hyvä Suomi!

Jag har hittat omgångens bästa V75-vinnare i det finska lopparkivet.

Favorit?

Inte ens nära i skrivande stund, men jag tror på toppchans!

 Ensam på kontoret med det finska lopp­arkivet på skärmen och med ljudet på ­högsta volym njöt jag i fulla drag.

Min finska är kraftigt begränsad, men när kommentatorn gick upp i falsett över upploppet och skrek – Regent Zet – var det ­inte svårt att tolka språket.

Jag hade hittat V75-omgångens bästa singelstreck.

Regent Zet och Tommi Kylliäinen måste bara ha toppchans att spåra V75-2 från start till mål. Åttaåringen har inte varit nära att missa ledningen i sina tre senaste starter trots att kusken inte pressat honom det minsta. Regent Zet som i början av karriären tränades av Daniel Redén har i två av de tre senaste starterna lämnat bland andra Victory Bonsai på behörigt avstånd.

Var det inte Victory Bonsai Kari Lähdekorpi sa var Finlands bästa häst förresten?

Favoriten i V75-2 – Shadow Woodland (sjuk senast) – är snabb ut, men att han ska snuva min vinnare på ledningen finns inte för mig. Ännu mer långsökt känns det att han ska plocka ner Regent Zet från ut­vändig position.

Fler finska vinnare

 I det finska lopparkivet hittade jag ytter­ligare en vinnare och även om det ­inte är ”Regent Zet-feeling” hamnar April Love D.E. i alla fall överst i min rank till V75-7.

Tommi Kylliäinen sitter vid spakarna här också och med tanke på hur det femåriga stoet avslutat sina lopp på sistone måste det vara bra chans att hon rundar samtliga trots bakspår.

Givet motbud är ändå Jörgen Westholm och First Love Boko som fått ett perfekt ­läge över kort distans. Ekipaget leder nog loppet länge och tre raka nollor i raden är klart missvisande för Dalahästen. Eva I.H. ska ­inte heller räknas bort även om kort distans knappast är någon fördel, men med tanke på hur bra hon var vid V75-segern ­senast kanske det inte spelar någon roll?

Roligaste strecket i V75-7 är Dicks ­Denja som kan komma in i matchen om de kör allt för hårt i täten, formen är i alla fall på topp!

Nu spelar vi Dajmen

 V75-inledningen är en småknepig historia, men mitt tips går till Örjan Kihlström och Dajmen AM. Fyra­åringen som är döpt efter storspelaren Anders ”Dajmen” Jonasson vann direkt i comebacken senast och lär knappast vara sämre med ett lopp i kroppen.

Men öppet lopp som sagt och jag garderar stort.

Auktionsdyringen Bungle Rain har bara gjort två starter hittills i år, men om Elisabeth Lundholms häst fungerar fullt är han kanske bara bäst?

Danneroamatören köpte Bungle Rain för drygt 1,2 miljoner kronor och satsar sedan de sålt sitt bolag inom it-branschen helhjärtat på travsporten. Att för­säljningen inbringade en del pengar skvallrar köpet av hästar om men också bolagsnamnet ”Never Ending Holiday” …

Obesegrad i ledningen

 I kallblodsloppet (V75-3) tycker jag att det räcker långt med fyra streck då en kvartett höjer sig en bit över övriga. Jag nog spikat Tangen Haap om hästen kommit till start med dokumenterad toppform, men nu är jag mer tveksam och vill inte spricka på Art Nökkve, Björs Frej eller Pave Faks som har 20 meter till godo på Tangen Haap från start.

 V75-4 är ett treåringslopp över lång distans och flera av tränarna till de här hästarna lär ha Kriteriekvalen (som bara är några veckor bort) i sikte. Selmer I.H. har vunnit fyra av sju lopp hittills i karriären och från ledningen har Mika Forss styrning aldrig förlorat efter att ha gått i den positionen tre gånger. Bakspårshästarna Evazan Am och Pane Vino är givna på min kupong  liksom Robert Berghs Spickleback Face.

 I V75-5 lär det bli hård körning om ledningen och jag ger tipset till min spets­favorit Hagentoy. Hästen är utan tvekan en klass bättre med tidig tätkänning och ­skulle Ingvar Nyberg hitta dit utan att det kostar allt för mycket är en stor del av ­loppet vunnet.

Mot ledningen siktas också Jeppas Pi­casso trots spår sju och skulle Samuel Rehn lyckas med den bedriften kan det bära ­hela vägen. Coburg Hanover är en annan som säkert laddas en bit från start och skulle det bli alldeles för hård körning mellan redan nämnade trio öppnar det för bakspårs­hästarna Picasso Tilly och Julius Lejs.

Värsta loppet sedan Bold Eagle

 Jubileumspokalen är det värsta travlopp jag sett sedan Bold Eagle mosade ­Delicious U.S. i Elitloppsförsöket i maj och långt där bakom Readly Express och ­Twister Bi gick Bottnas Commandeur i mål.

Nu har Hans R Strömberg hittat en klart mycket mer passande uppgift åt sin fem­åring i Open Trot-stayern. De tre och ett halvt varven hästarna ska ut över är inga som helst problem för Bottnas Commandeur och med 40 meters försprång till de värsta motståndarna tror jag att mannen bakom On Track Piraten har god segerchans i V75-epilogen.

Extra V75 från Bergsåker sänds i TV12 klockan 19.

Sandbergs V75-system

V75-1: 10–4–3–11–2–5–12 (1–9)

V75-2: 1 Regent Zet (4–9)

V75-3: 15–10–8–9 (3–2)

V75-4: 5–9–1–10 (8–7)

V75-5: 2–7–6–9–12 (4–1)

V75-6: 12 Bottnas Commandeur (14–15)

V75-7: 9–3–2–5–10 (8–1)

2 800 rader/1 400 kronor

Thomas Sandberg

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!