– Har haft svårt att sova tre dagar i rad

Hästägaren Calle Wihlborg inför uttagningsloppen till Svenskt Travderby och Derbystoet

Calle Wihlborg
Calle Wihlborg

Uttagningar till de klassiska storloppen Svenskt Travderby och Derbystoet på Jägersro under onsdagen.

Hästägaren Calle Wihlborg kan vinna dubbelt.

Om det vill sig väl under finaldagen kan Wihlborgs hästar tjäna sex miljoner kronor – inom loppet av några minuter.

– Jag har haft svårt att sova tre dagar i rad nu, skrattar han till Trav365.

Den kände hästägaren Calle Wihlborg har redan vunnit Svenskt Travderby två gånger som hästägare.

2007 med Commander Crowe och 2015 med Conlight Ås.

I år kan det vara dags igen – med Deimos Racing.

Dessutom är Calle Wihlborg med på en av förhandsfavoriterna i Derbystoet, Darling Mearas.

Första helgen i september kan Calle Wihlborg ta dubbla storsegrar på sin hemmabana Jägersro – om det vill sig väl. Då både Deimos Racing och Darling Mearas är med i Premiechansningen så kan sex miljoner kronor i prispengar vänta.

”Man tror man ska bli härdad”

Trots att Calle Wihlborg är ”ung” i jämförelse med många andra hästägare inom travsporten har han varit med länge, och vunnit mycket. Förutom framgångarna med Commander Crowe var 25 september på Solvalla i fjol något alldeles extra då Darling Mearas och Deimos Racing vann Svenskt Trav-Oaks och Svenskt Trav-Kriterium samma dag, inom loppet av en timme. Nu kan de bägge hästarna ge honom nya storsegrar som hästägare.

– Ja, usch ja, jag är lite för nervös, säger han till Trav365 och fortsätter:

– Man tror man ska bli härdad, men det blir man aldrig. Det känns lite speciellt den här gången, jag vet inte om det har att göra med att Jägersro är min hemmabana, men det känns speciellt. Nervositeten brukar inte komma förrän någon timme innan start, men den här gången har jag haft svårt att sova i tre dagar redan. Jag kan inte riktigt sätta fingret på varför, men det känns onekligen speciellt.

Wihlborg minns tillbaka på den magiska dagen på Solvalla i fjol.

– Nu gick det ju väldigt bra för bägge i fjol och jag är inte dummare än att jag förstår att även om det är två bra hästar så får man inte uppleva många sådana dagar i livet, och jag har redan fått uppleva en. Men vi ser med tillförsikt fram inför morgondagen men jag tar en seger på förhand om jag blir erbjuden det, det är taget alla dagar i veckan.

”Hade tänkt möta killarna”

1 Deimos Racing (V75-3) spelas till klar favorit i sitt uttagningslopp till Svenskt Travderby och 9 Darling Mearas (V75-4) likaså i uttagningarna till Derbystoet.

– Jag satt och bläddrade lite i programmet tidigare i dag och bägge hästarna är seedade etta och även om inte det är allt så klart så är det ändå en indikation på att de har gjort det bra, och det är klart man har förhoppningar på bägge.

Vad säger du om Deimos Racing?

– Innerspår för honom tror jag personligen är bra, han kan öppna bra när man vill och vi har inte alltid tryckt av honom. Vi är nog inne på att köra i ledningen med honom, om vi nu tar oss dit, vilket vi dock både hoppas och tror.

Darling Mearas?

– Tränaren Stefan Persson ringde mig efter spårlottningen och var lite besviken med bakspår, men för tre veckor sedan pratade han om att gå ut mot hingstarna med henne så jag sa att då kan du inte pipa om bakspår och då skrattade han lite lätt och sa att det hade jag rätt i. Bakspår är så klart inte optimalt men det är bara nio hästar med och jag både tror och hoppas hon har respekt med sig. Hade jag varit kusk, vilket vi ska vara glada för att jag inte är, men då hade jag kört fram utvändigt varvet kvar. En finalplats tror jag absolut hon ska ta och hon har nog chans att plocka ner Bugatti Brick också.

”I min bok klassen bättre”

Första helgen i september kan bli något alldeles extra, på din hemmabana.

– Ja, men som jag sa tidigare, jag är inte dummare än att jag förstår att det jag har fått vara med om är få förunnat – och det är både tur och skicklighet som tagit mig dit, men jag förstår att det inte är varje år det inträffar. Skulle någon misslyckas får man acceptera det, men vi hoppas och tror att bägge ska ta sig till final, säger Calle Wihlborg och avslutar:

– Svenskt Travderby i år känns öppen, det är ingen Readly Express med men ruskigt många jämna och fina och det är en kull som håller jämn och hög nivå. På förhand tycker jag det är tio till tolv hästar som kan vinna, så långt skulle jag vilja sträcka mig, och att Deimos Racing är en av dom tror jag de flesta håller med mig om. I Derbystoet känns det som fyra hästar, tycker jag, som sticker ut och Darling Mearas är en av dom. Jag skulle bli väldigt förvånad om inte någon av Darling Mearas, Ultra Bright, Cash Crowe och Caddie Lisieux stod som slutsegrare, i min bok är de klassen bättre än övriga.
Förstapriset i Svenskt Travderby är två miljoner kronor, i Derbystoet en miljon kronor. Är hästen med i Premiechansningen blir det dubbla prispengar.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!