Svanstedt: ”Jag har drömt om det här”

TRAV

Efter flytten till USA – nu är Svanstedt tillbaka för att vinna med nya stjärnan

1 av 3 | Foto: ”Har drömt om att komma hem” Åke Svanstedt kommer till Elitloppet med nya stjärnskottet Resolve.

Det är dags för Konungens återkomst.

Åke Svanstedt, 57, var Sveriges främsta travtränare i många år innan flytten till USA.

Nu är han tillbaka för att köra i Elitloppet med nya stjärnan ­Resolve som han håller lika högt som sina tidigare Elitloppsvinnare Gidde Palema och Torvald Palema.

– Jag har drömt om att komma tillbaka och ha en häst med i Elitloppet. Det är extra kul nu när man har bott i USA några år, ­säger Åke Svanstedt.

Christer, 54: Så lever jag på trav och vinner miljoner

Innan flytten gick till USA var Åke Svanstedt outstanding som tränare i Sverige. ”Kung Åke” körde in mellan 43 till 48 miljoner kronor till stallet varje år från 2009 till 2012 och var den stora dominanten på V75 där han vann två, tre lopp nästan varje vecka.

I slutet av oktober 2013 flyttade han med familjen till USA för en ny era i sin karriär. Under vinter­halvåret tränar han unghästar på gården Palema Trotting i Vero Beach i Florida. En betydligt lugnare tillvaro som han valt själv utan tävlingar då han i princip tävlat fem, sex dagar i veckan året runt i många års tid. Under perioden maj till och med oktober är det Legend Farm i Wrightstown i New Jersey som är basen och då är det en intensiv ­tävlingsperiod med massor av penning­stinna unghästlopp som gäller.

Svanstedt har 71 hästar i träning nu, jämfört med de nästan 200 som han tränade tidigare på Bjertorp.

I fjol sprang de in 30,5 miljoner kronor och då ska man tänka på att det var under en period som i stort sett omfattar fem, sex tävlingsmånader. Därför är det sällsynt att Åke Svanstedt numera tävlar i Sverige, men till Elitloppshelgen gör han ett undantag. Svanstedt är på snabbvisit för att starta sin nya stjärna Resolve i Elitloppet.

Hur känner du för att komma hem igen och köra på Solvalla ­under Elitloppshelgen?

– Det ska bli jättekul såklart. Man har ju drömt om att få komma hem med en häst och starta i Elitloppet sedan vi flyttade till USA. Det kommer nog att kännas lite extra kul nu när man har bott i USA några år, s­äger Åke Svanstedt.

– Tidigare har det varit så jobbigt för de amerikanska hästarna att ­göra en så lång resa. Men nu när det blev direktflyg är det stor skillnad. Resolve landade i måndags kväll i Norrköping och resan gick bra. Han är en lugn och snäll häst som är van vid att resa. Sedan flyger han tillbaka till USA på tisdag igen e­fter Elitloppet.

Berätta mer om Resolve. Du har jämfört honom med dina tidigare bästa stjärnor Zoogin, Gidde Palema, Torvald Palema och Sebastian K. Är han lika bra som dem?

– Ja, jag tycker att han är i klass med dem. De är olika individer men jag tycker att Resolve är himla lik Gidde Palema, både i sättet och hur han är i loppen. Han är lika stark, tål att göra jobbet själv och kan gå flera speeder i loppen. Resolve har alla egenskaper som en topphäst ska ha. En riktig önskehäst.

”Trodde ingenting på Resolve”

Resolve tävlade framgångsrikt som treåring i USA och var bland annat femma i Hambletonian, världens största treåringslopp. Inför fyraåringssäsongen kom han

i Svanstedts träning och utmärkte sig inte alls som någon topphäst till en början.

Du var nära att säga upp hästen ur träning. Hur kunde du ta så fel?

– Ha, ha, ja det är nog den största överraskningen på den nivån av häst som jag har varit med om någonsin. Jag trodde ingenting på honom och tyckte att det var en dålig häst när vi tränade. Han var aldrig träningsvillig någon gång och jag tänkte säga upp honom.

– Men redan i värmningen när jag skulle kvala hästen var det annorlunda. När jag joggade honom i bakvarv trodde jag att de hade selat ut fel häst till mig. Jag tänkte ”vad fasiken, är det verkligen Resolve de har selat ut?”. Då kände man att det var en riktig löphäst som tog sig samman när det blev tävling.

– Sedan gick han väldigt bra i fjol och blev bara bättre och bättre. E­fter vinterträningen har hästen ändrat sig och blivit finare. I sandbanan tycker han det är kul att träna och springer med öronen framåt. Men på rundbanan kan han fortfarande vara lite motvillig men det är så där han är. När det väl blir lopp har han bra löphuvud och även om hästen var bra i fjol som fyraåring känns det som han har utvecklats lite till nu inför femårings­säsongen. Han har blivit starkare, säger Svanstedt.

”Kommer vara vassare till Elitloppet”

I det dramatiska Elitloppet Playoff för några veckor sedan på The Meadowlands, vilket var ett genrep för de amerikanska hästarna där vinnaren fick en biljett till Elit­loppet, var Resolve först i mål men blev diskvalificerad. Detta efter att hästens sulkyhjul passerat tre pinnar innanför bangränsen vilket är förbjudet att göra i USA.

– Det var en hård diskning men sådana är reglerna i USA. Hästen gjorde i alla fall en jättebra prestation. Han kom i mål på 1.09,2 och det var en otroligt stark motvind över upploppet. Det blåste så mycket och det kom en kastvind mitt framifrån när vi svängde in på upploppet att hästen bröt ner och jag märkte inte att vi var innanför pinnarna med ena hjulet. Till dem som har varit kritiska och tyckte att jag hängde på en töm kan jag säga att det är inga skavanker på honom utan tvärtom känns han jättefin. Det är en hård och hållbar individ.

– Jag hade förväntat mig att han skulle springa en 1.08-tid och det hade han gjort om det varit normalt väder. Det motsvarar en 1.09-tid på Solvalla, då Meadowlands mile­bana är ungefär en sekund snabbare.

– Jag har även känt i träningen efter­åt att han har gått framåt med förra loppet i sig. Han kommer att vara ännu vassare till Elitloppet, ­säger Svanstedt.

”Nuncio är en svår konkurrent”

Resolve ägs av svensken Hans Enggren, 87, (Meadowbranch stable) och har sprungit in 7,7 miljoner kronor. Han fick ett perfekt ­läge med spår två i försöket.

Vad har du för feeling om du ­sätter in hästen mot världsstjärnorna i Elitloppet?

– Det är bra hästar som sjutton de som är med. Tidigare när jag tävlade i Sverige visste man vilka hästar man kunde slå. Det var en annan ­situation. Nu har jag inte tävlat mot de här hästarna på länge och det är lite svårbedömt inför försöket.

– Spår två är bästa tänkbara men jag vet inte riktigt hur snabb ut han är gentemot de andra hästarna.

I USA är nästan alla hästar startsnabba och även han, men bilen kör snabbare och annorlunda där gentemot i Sverige. Så vi får se hur han accelererar när bilen släpper och vad det blir för taktik. I vårt heat tror jag att Timoko är den som är värst emot. Han är hård och oöm och går från alla positioner.

Du har vunnit Elitloppet två ­gånger tidigare och vet vad som krävs. Gidde Palema 2004 och Torvald Palema 2009. Tror du att Resolve har kvaliteterna att ­vinna?

– Det är så svårt att säga. Hästen är riktigt bra och kommer i absolut toppform. Jag tror att han går till ­final och sedan vet man mer efter försöket vad man kan ha för taktik i en final. Två heat samma dag är ingen nackdel, för han kräver alltid en lite tuff uppvärmning för att han ska vara bra.

– Jag körde sista jobbet innan ­resan till Sverige med honom i lördags och då var han väldigt pigg och fin. Nuncio är annars en svår konkurrent som såg kanonfin ut senast. Det är en otrolig travmaskin med ett otroligt löpsteg. En riktig undantagshäst.

– Jag tror att vinnaren av Elit­loppet måste gå 1.09 eller kanske fortare. Om det blir full körning kryper nog tiden under 1.09. Vi får se om Resolve kan klara det. Men omöjligt är det inte, säger Åke Svanstedt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Elitloppet

Trav