Sagohästen – köpt för en spottstyver

TRAV

Stefan ”Tarzan” Melander berättar hur han hittade hästen som ingen ville ha

1 av 4

Stefan Melanders hästöga hittade hästen ingen annan ville ha på auktion i USA.

Superhästen Nuncio kostade bara 50 000 kronor - nu är han historisk som vinnare i Elitloppet och han har tjänat 21,5 miljoner.

– Det är som en saga, säger Stefan Melander.

Nuncio vann Elitloppet och allas hjärtan på Solvalla under söndagen. Men tränarens hjärta har förstås vunnit sedan länge.

Är det perfekta hästen?

– Ja. Han är fin. Det är han, säger Melander och tittar nästintill förälskat på sin häst.

Och då har han att jämföra med. Melander har tränat bland andra Hambletonian-vinnaren Scarlet Knight och Prix d’Amérique-vinnaren Gigant Neo.

Scarlet och Gigant Neo vann aldrig Elitloppet - det har nu Nuncio gjort.

Men vi tar sagan från början. 2012 åkte Melander till Harrisburg, i USA, och gick på hästauktion.

Där fyndade han, en då 1,5 år gammal, Nuncio för 7 000 dollar, runt 50 000 kronor, med dåvarande växelkurs.

– Det där är unikt på hästauktioner. Det kan bli såna där stolpskott. Så är det bara. Det är inte konstigt. Han som hade honom hade inte haft jätteframgångar som upp­födare. Jag vet inte varför han var så billig. Jag vet inte det, säger 58-årige Stefan.

Han såg något som ingen annan verkade se.

– Jag sa till killen som höll i hästen, att den här hästen kommer att vinna Hambletonian. Det kanske alla köpare säger, men jag var otroligt glad. Det var en väldigt speciell häst.

Kändes det som att du gjort ditt livs ­affär?

– Nej, det gjorde det inte. För det tror jag varje gång jag köper en häst. Annars ­skulle jag inte köpa hästar. Men det var speciellt med Nuncio, definitivt. Det är en speciell häst

”Förstörde för honom”

Managerad av Jim Oscarsson och Jimmy Takter på andra sidan Atlanten hade ­Nuncio smått magiska första år på tävlings­banan.

Som tvååring sprang han in knappt 3,5 miljoner kronor.

Som treåring: 11 miljoner kronor (!) – då han var en hals från att bli Triple Crown-vinnare, i och med att han vann Yonkers Trots, Kentucky Futurity, men ”bara” blev tvåa i Hambletonian, världens tuffaste treåringslopp, efter att ha blivit överfallen av ett annat ekipage.

– Det var en annan häst som förstörde för honom, och som sedan blev sist i loppet. Hade han inte fått den tryckaren hade han förmodligen vunnit, förklarar Melander.

Efter den så framgångsrika treårings­säsongen ”over there” valde ”Tarzan” att ta hem sin superstjärna till Sverige.

Han inledde med två raka segrar innan han som fyraåring kastades in mot världseliten i Elitloppet.

Efter en mersmakande andraplats i försöket stod Melanders häst för en av de jävligaste insatserna man sett på en travbana i finalen. Trots tredjespår (helt omöjligt upplägg) alla de 1 609 meterna var han ­inte långt ifrån att vinna världens tuffaste sprinter­lopp.

Han blev ”bara” trea i loppet – men sprang in i de svenska travfansens hjärtan för alltid och blev hela Sveriges stora travstjärna.

Resten av säsongen vann han i stort sett allt, med segrarna i Sprintermästaren och Breeders’ Crown som absoluta höjd­punkter.

Efter en vinter av träning kom trav-Sveriges stora fixstjärna ut på tävlingsbanan igen sista mars i år.

Hur det slutade? Med seger – så klart. Sedan bara fortsatte det - och nu är Nuncio historisk även i Sverige - med en makalös seger i Elitloppet från dödens.

– Jag kommer ihåg varenda sekund av loppet. Jag har fotat det här loppet när jag inte kört själv, men jag vågade inte gå fram till linjen i dag. Jag visste att han skulle bli vassare, men jag trodde inte att han skulle vinna från dödens. Det är en saga jag inte kan förstå med den här hästen. Att kunna vinna Elitloppet efter att ha gått som han har gjort i USA. Jag står här och drömmer, är jag verkligen här.

Han kan snacka den här hästen, jag överdriver inte. Man undrade vad han höll på med i värmningen. Men nu har han visat hur bra han är, säger Stefan Melander.

Erik Pettersson