Nybrink: Det här kan fälla Nuncio

TRAV

”Mäktig, oslagbar, onåbar – men här är sex punkter som trots allt kan fälla Nuncio i dag”

1 av 2 | Foto: Micke Nybrink.

Ska jag vara helt ärligt så är loppet kört.

Elitloppet alltså.

Nuncio ska i och för sig springa 1 609 meter först.

I finalen tjänar han 2 000 kronor per meter – eller 30 000 i sekunden.

Men är det verkligen så enkelt att vinna världens största sprinterlopp?

Vi har sagt samma sak de sista veckorna. Åsikten spreds nästan viralt när han i den senaste starten på Solvalla den 11 maj sprang rakt fram hela vägen. Inte en enda huvudskakning kunde skönjas. Allt onödigt och oborstat var putz weg. Hästen nästan exploderade över mål i oövervinnelig stil, jag är faktiskt lite inne på att han fortfarande accelererade när han skar linjen som överlägsen vinnare.

Stefan Melanders världsstjärna såg nästan lite f ö r bra ut. Mäktig, oslagbar, onåbar. Det var game over. Alla började vi predika samma sak, vi var som en kyrkokör: Nuncio vinner Elitloppet nu när han ger fasen i att vingla på upploppet och får med sig all kraft i steget. Nu finns inga blottor, hoppet är ute för konkurrenterna.

Tidigare har han varit som en slarvigt mekad cykel som kedjan rappar till på emellanåt. Men han har ändå vunnit i rasslig stil eftersom han är så fruktansvärt bra. Kusken har

inte behövt använda alla växlar.

En välsmord Nuncio som gör allt rätt är lika svår att spöa som Usain Bolt. Det krävs att han strular till det för sig, annars är det ruskigt kört.

Det mesta är sagt om fenomenet Nuncio. Tränaren har honom i ett perfekt skick, hittar inget negativt att säga, vill inte byta honom mot alla de andra 15 hästarna (även om jag säger syn där) och jämför honom med sina tidigare stjärnor, Scarlet Knight som vann Hambletonian och Prix d’Amerique-vinnaren Gigant Neo, och verkar faktiskt tycka att Nuncio är ännu bättre. 

Örjan vet inte vad nerver är

Från spår två bakom bilen kan väldigt lite gå snett i försöket. Örjan Kihlström kör och hans förmåga att vara som bäst i de allra största loppen kan inte överskattas. Kihlström är bombsäker och helt utan nerver, han vet inte hur man förivrar sig utan kör systematiskt och känner exakt vad hästen kan och klarar. Är du nervös frågade jag Örjan på Solvalla i går. ”Va?”, sa han och verkade inte ens fatta vad jag pratade om.

Är det verkligen nödvändigt att köra Elitloppet i dag? Vad hette de andra sa ni?

Men om vi ska försöka sansa oss lite i Nuncio-hysterin. Är det verkligen så enkelt att han vinner vad som än händer? Går det inte att slå honom eftersom han är så mycket bättre? Finns det ingenting som kan stjälpa honom? Kan det vara intressant att lista några punkter som fäller världens just nu bästa häst att vinna världens största sprinterlopp för den äldre eliten? Så här tänker jag:

1. Kort distans är negativt. Över 1 609 meter är det inte givet att den bästa hästen vinner. Solvallas bana är så snabb att i stort sett vem som helst av de 16 hästarna i Elitloppet kan trava 1.09 hela distansen och säkert också avsluta 1.06 sista 500. Det är helt enkelt inte tillräckligt utslagsgivande och jobbigt – hästarna kan springa allt vad de orkar hela vägen och den som tappar mark vid fel tillfällen har ingen möjlighet att reparera. Inte ens Nuncio.

2. Återfallsrisken. Bara för att han sprang rakt fram senast är det inte givet att han gör det igen; en gång är ingen gång. Det ryktas även om att Stefan Melander ska tävla honom med skygglappar i finalen. I så fall är risken uppenbar. Senast hade han EN skygglapp och det var därför han sprang rakt, det funkade perfekt.

3. Jennifer Tillman. Ju mer man läser och hör desto mer uppenbart blir det att Nuncio inte lyckats skrämma de andra till underkastelse. Tillman har ingen tanke alls på att ge sig i försöket med Royal Fighter. Hon kör i ledningen med sin försöksvinnare från förra året och jag påstår att hon har bra chans att vinna. Om det sen går i finalen vet jag inte – men i försöket ser det upplagt ut.

Se upp för Redén x 2

4. Jos Verbeeck. Som tror jättemycket på Un Mec d’Heripre och får medhåll av hästens tränare, trollkarlen Fabrice Souloy. Verbeeck är en krigare med fingret på avtryckaren och kan öppna eld när som helst och Nuncio kan mycket väl hamna i skottlinjen. 

5. Nivard och Call Me Keeper. Frankrikes bästa kusk har en häst, tränad av Daniel

Redén, som vi egentligen inte vet hur bra den är. Franck är möjligen bäst på stora banor på

hemmaplan, vinner ju Prix d’Amerique nästan varje år numera, men hans ofta tuffa agerande (han är ingen paragrafkusk) kan innebära vad som helst för vem som helst. Även för Nuncio.

6. Propulsion. Daniel Redéns andra häst, eller kanske första, är obeskrivligt bra. Ingen kan säga exakt hur bra han är. Finlandia Ajo vann han med spetsade öron och jag ger mig fasen på att jag skymtade ett leende också. Tänkt om han är lika bra som Nuncio. Det går i alla fall inte att garantera motsatsen förrän de mötts.

Vad säger ni? Börjar jag gå på tomgång nu? Känns varje ny punkt allt mer krystad? Jag kan hålla med er. Visst krävs det att man letar långt in i garderoberna för att hitta eländiga saker om Nuncio. Visst inser även jag att om inget konstigt inträffar så vinner Nuncio, Stefan Melander, Catarina Lundström och Örjan Kihlström Elitloppet.

Men jag vill bara tillägga att jag tänkte ta med Kolgjini på listan också. Han har en plan, berättade han på Solvalla i går, men den är hemlig. Vad den går ut på är ändå givet. Att, på något sätt, stoppa in en pinne i hjulet på Nuncios sulky. Bildligt talat alltså. Så måste den se ut.  Fast alla har ju en plan – tills de får en smäll på käften.

Elitloppet Försök 15.22, final 17.38. TV4. 14.00

ARTIKELN HANDLAR OM

V75