– Kul att man är uppskattad

Uppdaterad 2016-10-26 | Publicerad 2016-10-25

Veijo Heiskanen inför onsdagens V86-tävlingar på Solvalla & Åby

Hästarna är starka som få och vinner lopp på löpande band.

Veijo Heiskanen har form på stallet och är het inför onsdagens jackpot på V86.

– Han är med och slåss om segern igen, säger Veijo om den färske V75-vinnaren Bacan Degato.

Åbytränaren visar ständigt upp nya förvandlingsnummer och har framförallt så starka och vältränade hästar. Han presenterar dem i ett lysande skick och i lördags såg vi Tellmeastory krossa allt i V75. Och helgen dessförinnan var en riktig succé för Veijo vars hästar sprang in närmare 800 000 kronor under Åbys SM-dag då Viking Olympic och Brasil Boko fixade dubbla SM-tecken i monté. Heiskanen har nu 57 hästar på sin träningslista och hästägarna står i kö. På bara det senaste året har han fördubblat antalet hästar i träning.

– Det är många nya hästägare som ringer, inte varje dag men flera i veckan. Det är kul att man är uppskattad. Men nu finns det inga fler boxplatser. Jag kan inte ha mer än 60 hästar i träning. Jag vill ligga mellan 50 och 60, säger Veijo Heiskanen.

Vad säger du om formen på stallet?

– De som startar gör jättebra lopp. Men de har gått bra innan också fast haft så dåliga lägen. Det är så hårt i dag att man måste ha flyt med spåren och positioner. När jag startar hästarna så går de jämnt och säkert i alla fall.

”Lång distans är intressant”

På onsdag delas V86 mellan Åby och Solvalla. Omgången kryddas med en jackpot där en ensam vinnare kan ta hem elva miljoner kronor enbart på åtta rätt. Med tänke på Veijos stallform gör man nog klokt i att passa hans tre hästar på V86. Så här kommenterar han chanserna.

– Mr Lindy (V86-1) går ut över 3000 meter och det blir intressant tycker jag. Håller han sig bara lugn så springer han lika bra på tre varv som över kort distans. Hästen känns nämligen så stark och bra nu. Han var jätteduktig senast som tvåa efter en bra häst och hade då stått över inför den starten för en förkylning. Nu ska formen vara ännu bättre med loppet i kroppen och jag tror att han kommer att prestera riktigt bra. Tyvärr är läget dåligt men han är snabb ut, även om jag helst kör i ryggar nu. Jag tycker att han ska räknas med halvchans. Inga ändringar, barfota runt om igen, säger Veijo Heiskanen.

”Fäller många till slut – ständigt outsider”

– Bacan Degato (V86-5) var kanonbra när han vann V75 senast. Jag gjorde en dålig start och fick dödens och var lite överallt i loppet där jag inte skulle vara. Det var otroligt bra gjort av hästen att kunna vinna. Jag trodde det var kört i sista sväng och skulle ta open stretch men när Torbjörns häst tröttnade framför så gick jag ut i banan. Jag vet inte varifrån hästen fick sina krafter men det var väldigt bra gjort.

– Han har känts fortsatt lika fin efter den starten i lugna jobb. Den korta distansen är ingen fördel men han har blivit snabbare i benen på slutet och spetsade bakom bilen näst senast på Mantorp när Jörgen Sjunnesson körde. Jag har sett att han möter några bra nu, bland annat Untersteiners två hästar. Men han borde vara en av de som är med och slåss om segern. Barfota runt om och norskt huvudlag som senast.

– Othello Face (V86-7) är en speciell häst som det har strulat för på slutet men han känns bra och är bättre än raden. Jag är nöjd med läget och kan inleda lite lugnt därifrån. Vi får köra bakifrån nu och förhoppningsvis blir det tempo på loppet. Då fäller han många till slut. Formen är i alla fall riktigt bra men han är inte att lita på. Det är en ständig outsider och det blir inga ändringar.

Michael Carlsson, Kanal 75