”Han har ju inte tappat kapacitet”

Publicerad 2016-11-08

Kristian Huselius Tesio blir klar favorit på V86

Fyraårige Tesio har galopperar tre starter i följd.

Trots det blir han klar favorit på V86 på onsdag.

– Han har ju inte tappat kapacitet för att han galopperat, säger hästens ägare Kristian Huselius till Trav365.

På onsdag saxas V86-tävlingarna mellan Solvalla i Stockholm och Åby i Mölndal utanför Göteborg.

Love You-sonen 4 Tesio (V86-4) blir en av omgångens största favoriter.

Han har hittills i karriären startat tolv gånger – det har resulterat i sju segrar och 265 000 kronor i insprungna prispengar.

Men inför onsdagens V86-start har han galopperat tre starter i rad.

Den Italienfödde travhästen som sprang nytt svenskt rekord för debutanter vid sin seger i debuten den 24 april på Solvalla ägs av den före detta hockeystjärnan och numera TV4-experten Kristian Huselius.

För Trav365 berättar han om läget med sin häst inför onsdagens V86-start.

”Har en god känsla”

– Han är efter den senaste starten på Solvalla behandlad för första gången i hovlederna, och förmodligen så är det orsaken till galopperna, att han har haft ont där, säger Kristian Huselius till Trav365 och fortsätter:

– Vi blev lite konfunderade efter galoppen senast och de kollade honom direkt efter och det visade ingenting, men just hovlederna är svårt att hitta så de tittade en gång till och då hade han ont där och var öm. Nu är han behandlad för det och jag har en god känsla av att det är det som har stört honom, att han inte känts sig helt hundra procent där. Jag tycker att man vid varje galopp nästan kunnat se att han haft ont i framhovarna, han har varit lite stökig i travet.

Vet du hur läget är med honom för dagen?

– Jag har inte pratat något genomgående med tränaren Timo Nurmos, men jag har pratat med skötaren till hästen och Tesio har tränat på hela tiden och skötaren tyckte att han efter behandlingen varit väldigt fin i intervallerna.

”Sikta på ett riktigt stort lopp”

Hur ser du på uppgiften?

– Uppgiften är nog bra, det tror jag.

Han blir jätteklar favorit, tycker du det är motiverat?

– Svårt för mig att svara på, det får nog andra bedöma, men vad har han förlorat, ett felfritt lopp och då hade han halsinfektion. Han måste fungera också, men jag skulle inte vilja byta kapacitet med någon annan häst i loppet, säger Kristian Huselius och fortsätter:

– Vi får se, det viktigaste är att han fungerar och att han kommer igång, vi har mål lite längre fram med honom, så det skulle vara skönt och viktigt att han fungerar.

Han kommer köras av Björn Goop för första gången, vad tror du om det?

– Det blir spännande, ny kusk och en vänsterhänt på Tesio, det ska bli roligt att se. Som sagt, det viktigaste är att han fungerar, men gör han det vet vi att han är bra för det här loppet.

Det är väl fortfarande en häst som du håller väldigt högt?

– Ja, han har ju inte tappat kapacitet för att han galopperat, och jag tror vi kommer sikta på ett riktigt stort lopp i början av sommaren nästa år, sedan får vi se vilket det blir… Han skulle behöva starta på ett par gånger till innan årsskiftet för att få mer rutin, och sedan siktar vi på våren, säger Kristian Huselius.