Trav

Stjärnans uppvisning – vann 150 000 kronor

TRAV

Deuxieme Picsous tog hem året upplaga av Gotlandslöpning – tränaren om segern

Det blev ingen dramatik i årets upplaga av Gotlandslöpning.

Deuxieme Picsous kontrollerade loppet fullständigt utvändigt om ledaren.

– Jag fick en bra känsla ganska tidigt, sade körande Örjan Kihlström.

– Vi vann för att jag hade en bra kusk och en bra sulky, replikerade tränaren Johan Lejon.

Fjolårets derbytvåa Deuxieme Picsous är med stadiga kliv på väg att etablera sig som en av landets bästa hästar. I Gotlandslöpning fick han för första gången möta äldre konkurrenter från lika start, en uppgift han löste lekande lätt.

– Det var en jättetrevlig häst att köra. När tempot bedarrade tyckte jag att det var lämpligt att lufsa fram och jag fick en bra känsla ganska tidigt. Han vann utan att vara helt bottnad, berömde gästkörande Örjan Kihlström.

Segern underlättades av att favoritspelade Nahar högg i galopp bakom bilen och Kash’s Cantab fick svar i en utdragen spetskörning av Livi Barcelona.

Något som tränaren Johan Lejon tog fasta på då han sin vana trogen ville spela ner sin hästs prestation.

– Allting kördes för oss, men det som gladde mig var att hästen fungerade så fint. Han har haft problem med ohälsa i år, halsproblem och hovbölder. Nu verkar vi börja få bukt med det, berättade Lejon som nu får se sin häst i en segerlista som bland annat innehåller Victory Tilly, Digger Crown och Commander Crowe.

– Det är faktiskt det som jag är allra mest stolt över i dag. Att få sitt namn bredvid sådana hästar.

Även om tränaren själv har svårt att ta orden i sin mun så måste Deuxieme Picsous anses stå på tröskeln till den absoluta eliten.

– Det var du som sa. Jag är ju inte så optimistiskt lagd när det kommer till vårt eget material. I dag tänker jag att vi vann för att jag hade en bra kusk och en bra sulky.

Om bra kusk och sulky räcker även i Frankrike lär vi få svar på snart. Nu väntar förmodligen start i på Enghien om drygt två veckor, såtillvida inte hemmabanan Jägersro kommer med en inbjudan till Hugo Åbergs Memorial förstås…

– Det har jag inte ens tänkt tanken på. Det skulle jag förstås göra om vi fick frågan, men det tror jag inte att vi får. Vi gläder oss åt det här så länge, sade Johan Lejon vars häst travade 1.13,8/2 140 meter auto och belönades med 150 000 kronor.

"Det största hittills"

Mer känslosamt blev det i V86-inledningen när stenhårda Vendi sänkte ledande favoriten Elora Hanover från utsidan på 1.12,5/1 640 meter auto –  banrekord för ston.

– Hon är underbar, helt fantastisk. Hästen är gjord av järn och Micke är nog gjord av guld, sade en tagen Kim Eriksson refererandes till tränare Michael Sandström, och fortsatte:

– Jag har både henne och honom att tacka för otroligt mycket, det här är det största hittills för mig.

Det höll på att bli full pott för duon, men Pinot Ribbs tunga långspurt räckte inte för att nå ifatt en mycket rejäl Aponia Boko i Diamantstoet.

En annan tränare fick emellertid åka hem som obesegrad dubbelsegrare, Rainer Björkroth som presenterade två synnerligen imponerande vinnare.

Balzac Boko spurtvann överlägset i en galoppfylld tillställning medan Outlaw Merci busenkelt avfärdade Harper Hanovers-vinnaren Winning Loves spurt i Ringmurens lopp över tre varv.

- Det är en riktigt fin häst som hittat sin form nu, berömde körande Toni Ylitalo som ansvarar för den svenska filialen.

Chefen själv var givetvis på plats och visste vem han skulle tacka.

– Min fru Sari. Hon har varit med på trav två gånger de senaste åren, första gången på Solvalla då vi också tog en dubbel och i dag. Hon får nog följa med oftare i fortsättningen, jublade Björkroth.

Minst lika glad var Niklas Robertsson som också kan återvända till fastlandet med en nybliven banrekordhållare. En tung slutrepa från tredje ytter räckte gott och väl för att treårige Donttellmeanymore skulle tugga ner sina äldre konkurrenter på 1.14,1/1 640 meter auto.

Jan Hellstedts M.T.Fortune Winner och Per Lennartssons Starlight Brizard kompletterade Visbys V86-omgång där 5 122 personer hade sökt sig till banan och utdelningen stannade vid 39 134 för åtta rätt.

Robin Johansson/Kanal 75

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!