Trav

Diskningen var solklar

Av: 

Micke Nybrink

TRAV

Micke Nybrinks krönika med V86-tipsen

Lugnt, sa Sjunnesson, jag är oskyldig.

Ett logiskt beslut hade varit diskning.

Johnny Takter som sommartravpratare var däremot en hit.

Och kan någon förklara varför Visby kör V86 på onsdag?

Men vad fasen, det är väl en solklar diskning? Så tänkte i alla fall jag i lördags när måldomarens film från sista kurvan av V75-1 spelades upp i teve. Hur kunde de fria Sjunnesson och Strong Reasons?

Det verkar faktiskt, sjukt nog, vara någon slags praxis.

Jörgen Sjunnesson (kille med koll) var inte ett dugg orolig, sa han. Han menade på att de hade mötts på halva vägen, han och Stefan Söderkvist, och att det var strid om spåret. Då friar man alltid, sa Sjunnesson innan måldomaren hade funderat klart.

Men om vi tänker efter lite. Är inte det en praxis utan logik?

Att tränga sig är inte okej.

Det är alltså okej att fortsätta tränga sig ut om man har norpat åt sig ett halvt spår? Ett halvt spår är en lucka som det är tillåtet att köra i. Eller ännu värre – har man bara en halvspårslucka (det handlade ju om att inte bli fast bakom ledaren) så är det bara att fortsätta utåt.

Slutsats: Ett halvspår är något så fiffigt som ett guldläge där man kan välja fritt efter behov, innerspår eller andraspår.

Kan man också säga att det finns lucka om hästen kan smita fram men inte den bredare vagnen? Japp, det verkar så.

Fattar ni hur jag menar? Visst är det fel? Har man inte en hel lucka så sitter man ju fast.

Om Sjunnesson vill fortsätta köra i halvspår är det möjligen okej, men då hade han blivit kvar bakom ledaren. Det finns ingen regel som säger att Stefan Söderkvist och Fore Candy (utvändigt) ska flytta sig. Han borde också få fortsätta köra i halvspår i så fall, köra i det spår han erövrat.

Lyckat  sommarprat av Takter

Johnny Takter som sommartravpratare på atg.se gillade jag. Ödmjuk, självutlämnade och med känsla berättade han om sitt tidvis oroliga liv och hur han mått och tänkt under resan.

Inte en enda gång slog han sig för bröstet. Fokus låg inte alls på hans stora framgångar – jag fick istället komma personen Johnny närmare in på livet och, vid närmare eftertanke, lära mig något om hur det är att vara människa.

V86 ankrar i Visby på onsdag och det är förstås mysigt och helt rätt i semestertider.

Men skulle det inte varit ännu bättre att ha kört förra veckan, under almedalsveckan, när hela Sverige blickar mot ön? Nästa år kanske.

Till sist, ett filmtips för alla sportfånar: Moneyball – en kanonrulle om baseball och hur man bygger ett vinnande lag enbart med statistik. Jag vet, låter som ett sömnpiller men lita på mig och hyr/ladda ner.

Brad Pitt, Jonah Hill och Philip Seymour Hoffman är tre ruskigt bra skådespelare, vilket märks. Och de gamla talangscouterna – snacka om karaktärer. Underbart underhållande.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!