Trav handlar om djur, inte kuskar

TRAV

Nybrink fattar ingenting om sporten.

När det gäller travsport är han en idiot.

Han vet till exempel inte att travet är lika stort som fotboll.

Det säger travets talibaner och fick de skulle de kasta sten på mig också. Men mina pengar vill de ha.

Någon av dem menade att mixen mellan sport och spel inom travet är ungefär som inom fotbollen. Trav är till hälften sport och (tyvärr) till hälften spel. Sam­ ma sak med fot­ bollen. Så säger travtalibanerna.

Jag skulle vilja säga så här: I en perfekt värld vore trav en 50/50-mix av sport och spel – men numera är det kanske 80/20 med fördel spelet. Fotboll är 99 procent sport och en procent spel. Det vet alla utom travets neandertalare.

Lokomotivet har tappat fart

Spel på hästar har backat i år och det bör­ jar bli en snackis att V75, lokomotivet, inte har samma fart längre. För mig är det svårt att inse. V75 är det bästa jag vet och folk jag pratar med tycker att det är minst lika ro­ ligt som tidigare. Det är liksom inget fel på gamla V75, varken som spel eller sport. Kol­ la loppen de senaste veckorna. Nog fasen är det race? Att sedan Sebastian K. lekte hem Sundsvall Open Trot är inte så myck­ et att göra åt. Han var för bra och de andra kuskarna vågade inte (förmodligen helt rik­ tigt) syna honom. Så är det i eliten, särskilt när de utländska inslagen är noll. Alla har koll. Det är 2012.

Fokusera på hästarna

Men, som sagt, liret backar och jag gillar det inte. Känner ett visst ansvar. Hur ska vi göra för att komma upp på motorvägen igen?

Såg en reklamfilm som handlade om Harry Boy i rymden. Så här: ”Du behöver inte förstå. Du behöver inte ens bry dig. Lämna allt till en som kan. Vinn på hästar utan att kunna något om hästar.” Ja, jag fat­ tar att man försöker få folk som inte kan nå­ got om trav att ändå spela.

Men frågan är om det inte vore bättre att få dem travintresserade? Varför ska man aldrig engagera sig? Trav är ju hur kul som helst, klart att vi ska bry oss.

ATG­reklamen från USA där en massa kuskar är ute och springer är fräck och frä­ sig – men varför kuskar som springer? Är det inte hästarna som gör det? Borde vi in­ te profilera dem på ett helt annat sätt än nu? Jag spelar alltid på hästen, även om det kan­ ske är vägen till landet Bankrutt. Ser jag en Sebastian K. speeda loss flinar jag fånigt och glömmer alla förluster. Trav handlar om fantastiska djur – berätta det.

I söndags kväll upplevde jag ett histo­ riskt ögonblick. Jag kom hem och slog på datorn, loggade in på atg.se för att kolla lopparkivet inför Färjestad måndag och upptäckte att det tävlades för fullt på Sol­ valla. Det hade jag inte en aning om. Det sä­ ger något om hur travet blivit.

Och nej, det var inga kuskar som sprang runt banan då heller.

Micke Nybrink