Profilerna rasar mot vänskapen: ”Mest gullgull”

Foto: ”Trovärdighet?” Lennart Persson och Johan Edlund är inte nöjda över kuskarnas kompisrelationer till varandra.
TRAV

Kuskarnas relation till varandra har blivit en het debatt på Twitter.

TV4-profilen Johan Edlund har fått nog och menar att de aktivas vänskap har blivit ett problem.

– Jag tycker inte att kuskar ska åka ihop till tävlingar. Trovärdighet? skriver han på Twitter.

Foto: Experten Lennart Forsgren ser dock inte problemet i det hela: ”Nästan omöjligt att man inte har kontakt”.

Helgens stora debatt på Twitter är de aktivas relation till varandra som flera travprofiler tycker har blivit för vänskaplig.

Allt började med ett inlägg från TV4-profilen Johan Edlund där han tyckte till om kuskarna.

Att de reser tillsammans till tävlingar, äger hästar ihop och åker på semester ihop ser inte bra ut menar Edlund.

”Finns inget skrå som är så kollegiala som svenska travkuskar. Det sägs aldrig ett ont ord om någon och ingen har gjort något fel. Fint”, skrev han

”Svanstedt och Kolgjini är väl undantagen. Men i övrigt? Tycker inte att kuskar ska åka ihop till tävlingar. Trovärdighet?”, fortsatte han.

Han fick medhåll av journalisten och travbloggaren Lennart Persson.

” Så rätt så, i andra idrotter hettar det till och då blir det också mycket publicitet. I travet är det mesta gullgull”.

Travtränaren och Frankrike-experten Anders Lindqvist är dock av en annan åsikt och menar att de aktiva inte alls är så goda vänner.

”Är säker på att det finns tillräkligt med fiendeskap mellan kuskarna så det räcker och blir över. De är bara bra på dölja det”, skriver han

Flera andra Twitter-användare gav sig in i debatten.

”Håller fullständigt med. Skulle samåkningen komma ut till den breda allmänheten så sjönk trovärdigheten brutalt ” skriver Hans Johansson.

Jan Hansen skrev:

”Jag håller med, kompisgänget som lekar ihop på lördagarna”.

”Inget stort problem”

Lennart Forsgren, före detta kusk och tränare numera expert i tv, anser inte att detta är ett problem.

– Det är en liten sport med inte så många utövare, det är nästan omöjligt att man inte känner varandra eller har någon slags kontakt. Sen att några är mer "kompisar" än andra, det ser jag som naturligt. Så är det med alla branscher. Tv-folk umgås och åker tillsammans och fotbollsspelare och hockeyspelare har kontakt vid sidan av planen, men när de spelar mot varandra drar de sig inte från att smälla på, säger Forsgren.

Så kuskarna är inte för nära vänner?

– Nej. Alla de här är vinnarskallar och ingen vill förlora. Det man kanske vill komma åt är när till exempel Erik Adielsson sitter i ledningen med en halvdålig häst och släpper till Björn Goop när han kommer med en bra häst. Det kanske ser lite märkligt ut, men släpper de för att de är kompisar, eller släpper de för att det kommer en bra häst? Bara för att man är vänner så blir det ju konstigt om man måste tokköra mot varandra för att det inte ska bli skriverier.

Vissa kuskar åker tillsammans till banorna, vad tycker du om det?

– Det händer och det kan upplevas som provocerande för vissa. Men samtidigt, vad ska man göra? Jag minns på min tid, när jag tävlade som mest och vi skulle till Örebro som exempel, då åkte ju alla vi tränare härnere tillsammas. Det är roligare att åka ihop och kostnadsmässigt blir det bättre. Det hindrade ju inte oss från att kriga i loppen och bli osams på banan. Man kanske söker fel när man tar upp det här? Det är säkert någon gång det går över gränsen, men jag tycker inte att det är ett så stort problem, säger Lennart Forsgren.