Trav

”Åke måste tro han kan vinna loppet...”

Av: 

Minimedia

Erik Pettersson

TRAV

Hans Sundqvist har brutit ett långvarigt samarbete med Stefan Hultman och flyttat sina hästar.

På onsdag gör en av dem, Aristocat Boko, debut på V86 för succétränaren Åke Svanstedt.

– Åke måste tro att han kan vinna, annars är det ju dumt att resa till Solvalla, säger ägaren.

Storhästägaren Hans Sundqvist har satsat hårt på travsporten i många år och köpt flera dyra talanger på hästauktioner. Den framgångsrikaste hästen som han ägt under åren är From Above som tjänade 8,3 miljoner kronor och vann Elitloppet under sin karriär. From Above tränades framgångsrikt av Stefan Hultman, vilket flertalet av Sundqvists hästar har gjort genom åren.

Men nu är samarbetet avslutat och han har flyttat alla sina hästar till andra tränare. Michael Demmers, Ulrika Rehn och Åke Svanstedt är några som fått hästarna.

– Jag och Hultman hade kört fast, det är så ibland. Det är bra med miljöombyte, de här hästarna har gått och tränat på markerna på Ekerö hela sitt liv. Hästarna har inte gått som jag hade hoppats, då måste man göra någonting.

Är ni osams om det här?

– Vi har varit överens om det jag har gjort. Men alla hästar passar inte efter en viss träningsmetod. Man måste flytta hästarna, eller sälja dem, säger Hans Sundqvist.

”Åke vet vad han gör”

För dagen äger Hans Sundqvist ett tiotal hästar och en av dem startar när V86-cirkusen återkommer till Solvalla på onsdagen. Hästen det är tal om är kapabla Aristocat Boko som gör första starten för sin nya tränare Åke Svanstedt.

– Det känns bra. Jag är lite överraskad att han plockar ut honom på den här distansen bara (3140 meter), han har aldrig provat på det. Men Åke vet vad han gör, man får utgå från det. Han brukar ha klart för sig, det hade han ju i alla fall i helgen, säger ägaren med ett skratt.

”Haft väldigt höga tankar”

Aristocat Boko har varit hos sin nya tränare på Bjertorp i cirka tre månader.

– Svanstedt har ändrat lite på hästen och han har blivit valack. Åke har varit nöjd och han tränar bra. Han har både styrka och kapacitet, kan han bara löpa upp till det så blir det nog bra. Jag har haft väldigt höga tankar om honom. Det är bara att hålla tummarna.

Tycker du att man ska strecka din häst på V86-kupongen?

– Ja, det tycker jag. När han går ut i ett sånt här lopp så borde han tro att han har någon chans. Annars är det ganska dumt att resa till Solvalla på det här sättet.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!