”Trodde inte att han skulle komma i mål”

TRAV

Commander Crowes ägare Calle Wihlborg hade gett upp loppet efter 700 meter.

Han trodde hästen skulle kollapsa efter vansinnesöppningen – då hände det otroliga.

– Jag trodde inte mina ögon, säger mannen med den röda flugan.

Nioårige Commander Crowe visar inga ålderskrämpor. Inför storpubliken på Jägersro lekte hästen hem Hugo Åbergs Memorial – på ett sätt som chockade många travfans runt om i landet. Hästen fick en mardrömsinledning, och satt i tredjespår under de första 800 metrarna av loppet. Trots det kunde hästen utklassa sina konkurrenter – och vinna på 1.08,9 vilket är ett tangerat världsrekord.

Hästfantasten Calle Wihlborg, som äger 70 procent i stjärnan, följde loppet från Jägersros publikplats och var mycket bekymrad efter halva loppet. Han hade i stort sett gett upp.

– Det var mest svordomar och elände som gick genom mitt huvud de första 700 metrarna. Det kändes förjävligt, och jag trodde då att segersviten skulle spräckas men han slutar aldrig att imponera den hästen, säger Wihlborg.

Han fortsätter.

– Jag trodde inte att han skulle komma i mål med den öppningen. Jag trodde inte mina ögon, det kan jag erkänna. När han vann Forus Open fick han ledningen i stort sett gratis, och därför var den här segern lite speciell då han fick ett tuffare och hårdare lopp. Det värmde extra. Jag förstod hur stor insatsen var då jag fick se Christophe Martens gråta av lycka. Han bara grät, grät och grät och då får man perspektiv på vad som hänt. Det var nästan höjdpunkten.

Är du medveten om att hästen tappade startpoäng, trots att han vann en miljon kronor?

– Ja, ha ha. Det är inte lätt på den nivån. Jag tror ändå att han har poäng som räcker i framtiden…

”Åkte hem till familjen”

Efter segern firade Wihlborg tillsammans med tränaren och kusken.

– Vi satt och tog några glas champagne på festvåningen på Jägersro. Jag är varken bra på att dricka eller dansa, så när de andra drog vidare till utestället Hipp i Malmö åkte jag hem till familjen. Jag är ingen nattklubbskille och efter ett storlopp blir man helt slut, det är som att sticka hål på en ballong. Man blir tom, men på ett positivt sätt när det går bra.

Kunde du somna i natt?

– Nja, jag satt uppe och kollade på loppet några gånger och tog en liten matbit. Jag kom i säng runt två-tiden, det var svårt att somna direkt. Man behöver varva ner, och det är skönt att göra det i sin ensamhet.

Hyllar Puro

Efter segern fick Commander Crowe övernatta i Malmö, och är nu på väg hem till Frankrike igen. Nästa start blir om cirka två veckor, antingen i Belgien på Mons travbana eller på Enghien utanför Paris. Trots Commander Crowes höga ålder, nio, så är han fortfarande pigg och fräsch – något som enligt Wihlborg beror på Petri Puro som fött upp och tränade hästen i början av karriären.

– Vi har honom att tacka för mycket, han har en stor del i detta. Jag känner Petri väldigt bra sedan länge och det är en tålmodig herre som ger hästarna tid och inte stressar.

Du har tidigare sagt att Commander Crowe ska avsluta karriären på topp. Blir det nu då?

– Som det ser ut nu tycker han fortfarande att det är kul att tävla och springa. Jag har sagt att vi ska avsluta på topp, men ingen blir gladare än jag om det blir när han är tolv år. Det finns ingen anledning att plocka bort honom från banan nu. Jag tyckte de gjorde det väldigt snyggt och värdigt med Brioni, de avslutade i rätt läge, så önskar jag också att göra med Commander. Jag hoppas och tror att vi inte slutar nästa år, men det kan gå fort. Oavsett när det blir kommer vi vara tacksamma för den tiden vi haft med hästen, säger Calle Wihlborg till Trav365.