Trav

Min vinnare i Elitloppet

Av: 

Linus Hedrén

TRAV

Läs Linus Hedréns tankar efter Olympiatravet – och nu börjar nästa stora fest

GÖTEBORG. Charlotte Kalla tände OS-elden.

Maharajah sprang som hade han den

i baken.

Olympiatravet blev en fest.

Åby hade tur med vädret och det blev storpublik, 15 201 personer (mer än i fjol). Björn Ferry höll tal och tackade alla spelare för miljonerna (7,4 till olympierna, 1,25 till paralympierna) och det var klart för start.

Roger Walmann hade tre hästar i V75-inledningen men fick nöja sig med ett andrapris. Dont Wear Pjs blev stekhet i spets medan årsdebuterande Tamla Celeber pullade bort krafter i dödens. Hans tredjehäst Pantholops låg sist varvet kvar, spurtade strålande och var bara slagen med nos av Nalda Nof. I Pantholops har vi en vinnare i nästa start.

Växlade några ord med Walmann efter loppet.

– Jag är nöjd med Tamla, fast inte med resultatet. Nu blir det två starter till sedan hoppas vi att vi kommer med i Elitloppet. Men det ska inte vara som häst 15-16 utan hon ska ha något att hämta där också.

Lutfi Kolgjini hade inte rätta flytet. Raja underpresterade och där utöver blev det fyra andraplatser. Hoppas hästen repar sig snabbt för han skulle vara en krydda i Elitloppet.

Åttonde gången gillt för Maharajah

Där lär vi få se Sebastian K. som var vass som knappt slagen trea. Ett tag såg det ut som att det löste sig perfekt för Sebastian men när Ludde tryckte på gaspedalen kunde eller ville Jorma Kontio inte svara och plötsligt hade Åke Svanstedt dragit nitlotten.

För första gången på åtta år vann favoriten Olympiatravet. Maharajah har slocknat som lampa på V75 sju gånger i rad, nu blev det åttonde gången gillt där också.

Stefan Hultman missade festen på Åby då han var sjuk och stannade hemma men skötaren Lisa Skogh var på plats. Hon grät tills tårarna tog slut. Sen svarade hon på frågor, bland annat från kroatisk tv.

– Jag har alltid trott på hästen. Det är så många som tjatat från alla håll. Vad dålig han är, han är slut och hit och dit. Då blir det ännu mer, nu jävlar ska dom få se. Så skönt att det blev så. Hoppas det blir tyst på dom.

Han kan få Solvalla att koka

Det var bra förhållanden på Åby och efter de två första V75-loppen trodde jag på nytt rekord i Olympiatravet. Så blev det, 1.11.0 lyder det nya och det togs med krafter kvar. Hade tempot varit ännu tuffare är det inte omöjligt att världsrekordet (1.10,7 Beanie M.M.) varit i fara.

I nuläget är Maharajah min knappa favorit till segern i Elitloppet. Till skillnad från en del konkurrenter går han lika bra från alla positioner och ser bara bättre och bättre ut. Han kan få Solvalla att koka.

En annan kung var också tillbaka. Tekno Odin, den norske kallblodskungen, över­tygade i ett ramlopp.

Varför blir det ofta bra tävlingar just den här dagen? Förutom att det gärna blir full gas i finaler tror jag det har att göra med open stretch. Ingen vill sitta i kön när det ska avgöras och det spurtas både från höger och vänster så i stället satsar man på att tidigt på att komma till täten.

Kul att kolla på, svårt att analysera.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!