Rådet från TV4-profilen: Starta i Prix d'Amerique

Foto: Ralf Vadsmo.
TRAV

Efter superinsatsen på Solvalla.

Nu vill TV4-experten Ralf Vadsmo se Iceland i Prix d'Amerique.

– Han är inte sämre än någon annan, det är bara att köra, säger Vadsmo.

För mindre än två veckor sedan floppade Stefan ”Tarzan” Melanders stjärna Iceland på Solvalla och blev utklassad av Maharajah. Hästen trivdes inte alls med banan då och under söndagen var Iceland illbaka på banan i ett V75-lopp.

Efter fiaskot gången innan var Stefan Melander lite tveksam på formen hos Iceland. Direkt i starten galopperade Iceland och tappade minst 50 meter. Normalt sett är en häst i högsta klassen chanslös efter ett sådant tapp men Iceland reparerade galoppen på ett strålande sätt och spurtade in som trea. Utan galoppen hade segern med största sannolikhet gått till Iceland istället för Jaded som nu vann loppet från ledningen.

Efter loppet var Melander mycket belåten med hästens insats och just nu funderar tränaren på om han ska matcha sin häst mot Frankrike och Prix d'Amerique eller inte.

– Han var kusligt bra, sa Stefan Melander efter galoppen.

”Bara att köra”

Prix d'Amerique avgörs på Vincennes travbana i Paris i slutet av januari och enligt TV4-experten Ralf Vadsmo finns det inget att fundera på för Melander.

– Jag tycker han ska sikta mot Frankrike. Han har haft det i sikte länge och Melander brukar veta vad han gör. Jag tror att han trivs i Paris på den banan och jag tycker han ska satsa, det är bara att köra, säger Vadsmo.

Vad säger du om insatsen efter galoppen?

– Han var jättebra, kanonbra. Mycket bättre än senast. Han gick barfota och med helstängt huvudlag, det var väl det som spelade in. Det var en helt annan häst och det var roligt att se. Sen om han duger i Prix d'Amerique vet jag inte, men insatsen i går var grym.

”Får inte så många chanser”

Kommer Iceland till start i Prix d'Amerique får han återigen möta Maharajah. Han får då även motstånd av Frankrikes bästa och starkaste hästar. Men Ralf Vadsmo tror inte att det ska vara några problem för Elitloppsvinnaren.

– Han är inte sämre än någon annan då han är i form. Han kanske inte kan vinna, men han är säkert bland de fyra-fem främsta om han är i form. Man får inte så många chanser i livet där man har en häst som duger i Prix d'Amerique, det är bara att köra, säger Ralf Vadsmo.