Trav

”Kan göra mycket för unga cancerpatienter”

Unika hjälpen till barn med cancer • Stjärntravarens ägare skänker miljonbelopp: ”Finns inga ord”

Av: 

Andreas Örtengren

TRAV

Superstoet Mascate Match ägdes av 1 000 supportrar till finska hockeylaget HIFK.

Nyligen skänkte de 4,3 miljoner av stjärntravarens intjänade pengar – till barn och ungdomar med cancer.

– Det finns inga ord som beskriver hur tacksamma vi är, säger Henry Liukko-Sipi, styrelseordförande i stödorganisationen Sylva, till Trav365.

Det finska superstoet Mascate Match, eller ”Massi” som hon kallas, vann under sin karriär 28 av sina 32 starter – och tjänade 7,3 miljoner.

Hon har beskrivits som ett unikum på travbanan och fängslat en hel finsk travnation.

Men det är inte bara i vårt östra grannland det femåriga stoet skördat sina framgångar.

Bland annat vann hon både den långa och den korta E3-finalen på svensk mark och bollade då med sina jämnåriga konkurrenter.

”Kan vara den bästa”

Genom hela karriären har 71-årige Pekka Korpi tränat.

Trots att han har varit verksam inom travet i sex decennier, med mängder av utmärkelser och storsegrar, så har han varit tydlig i sitt omdöme vad beträffar Mascate Match.

– Jag har tränat många bra hästar genom min karriär men det här kan vara den bästa, sa Pekka Korpi förra året till Trav365.

Men innan den tilltänkta starten i Breeders’ Crown i fjol ströks hon på grund av en skada på höger böjsena.

Det skulle inte bli några mer starter och efter fyraårssäsongen auktionerades samtliga hästar i Raviliiga ut (ett gemensamt projekt mellan finska hockeyligan och finska travförbundet Hippos).

Rekorddonation: ”Finns inga ord”

Mascate Match såldes till stall Massi Stable för 307 000 Euro (3,1 miljoner svenska kronor) och numera väntar ett liv inom aveln.

Överskottet av ”Massis” intjänade pengar (448 970 Euro) skänktes till välgörande ändamål.

Merparten av pengarna (430 000 Euro eller cirka 4,3 miljoner svenska kronor) donerades till den finska cancerorganisationen Sylva.

Verksamheten grundades 1983 och har som sitt främsta mål att hjälpa barn, ungdomar och dess familjer med cancer.

Donationen är den största inom finsk hästsport och naturligtvis tas rekordgåvan emot med öppna armar.

Styrelseordförande Henry Liukko-Sipi berättar om den enorma skillnad som donationen medför till alla de unga patienter som kämpar mot cancer.

– Tack och ”wow” är det enda vi kan säga. Detta gör oss och alla de små vårdbehövande och deras familjer riktigt glada, det finns inga ord som beskriver hur tacksamma vi är. Vi undrar alla att hur detta ens var möjligt? Detta ger oss också ett bra exempel på hur vi verkligen kan göra bra saker när vi har tillräckligt med god vilja omkring oss, säger han och fortsätter:

– Mascate Match är en fantastisk häst och har gjort historia på så många sätt. Vi är också riktigt stolta över HIFK Raviliiga, finska hockeylaget HIFK har varit vår partner i flera år och det har varit en fantastisk resa. Med denna enorma mängd pengar kan vi göra mycket för unga cancerpatienter och deras familjer. Vår verksamhet finansieras mestadels av donationer.

4,3 miljoner är den nya rekorddonationen inom finsk hästsport.

Foto: Raviliiga

Dottern drabbades av cancer: ”Ett mirakel”

Det är lätt att förstå Henrys engagemang i frågan när han berättar om sina egna fruktansvärda upplevelser med att bekämpa just sjukdomen cancer.

För fem år sedan drabbades hans 1,5-åriga dotter Laina av leukemi – men mot alla odds överlevde hon.

– Läkarna berättade att sannolikheten för att hon skulle dö var 80 procent. det var de hemskaste nyheterna du kan föreställa dig. Laina tillbringade totalt mer än 300 dagar på sjukhus, mestadels i total infektionsisolering, fick hundratals olika hot och till exempel utsattes för narkos mer än 50 gånger de åren. Min dotter fick den andra stamcellsdonationen från Tyskland, och det är därför det faktiskt finns tyskt blod och DNA i vår familj, vi är mer än tacksamma för denna donator, och han gav vårt barn möjlighet att leva.

– Det är ett mirakel att Laina faktiskt började förskolan i september förra året som sexåring, i samma ålder som alla andra. Vi gråter nästan av lycka varje morgon när vi ser henne gå upp på gatan med sin vän. Sylva har hjälpt Laina och hela vår familj, och det är därför jag använder min tid i Sylva för att hjälpa andra, det är mitt sätt att betala tillbaka.

”Hon har gett oss allt”

Den nya ägarkonstellationen stall Massi Stable är numera ansvariga för Mascate Match och hennes avelsverksamhet.

Pauliina Raento var ansiktet utåt för de 1000 HIFK-supportrarna som tidigare ägde Mascate Match.

Hon har följt hästen genom alla år och är numera lagledare i stall Massi Stable.

Vad ”Massis” resultat, utstrålning och donation betytt för henne och det finska folket går knappt att beskriva med ord.

– Mascate Match blev en mediestjärna och har gett racing- och tävlingshästar positiv synlighet. Tack vare hennes prestationer och exceptionella personlighet har hon lockat nya människor till racing och har fans över hela landet, med enorma mängder anhängare även på sociala medier. Hennes rekorddonation gör mig och så många andra mållösa – och varm överallt.

– Hon betyder så mycket för så många att jag inte ens vet var jag ska börja. Hon har gett oss allt, och historien fortsätter. Hon har skapat en underbar gemenskap, nya vänskaper och varma minnen. Ur finländskt tävlingsperspektiv har hon lärt oss mycket om hur man driver en framgångsrik verksamhet.

Pauliina Raento med Mascate Match på Qvidja Gård.

Foto: Erja Mattila

”Maharajah blir pappa”

För de som inte funnits på plats på de finska travbanorna har troligen svårt att förstå den enorma popularitet som folkets häst fått utstå genom sin relativt korta karriär.

Tävlingskarriären är över men livet inom aveln blir oerhört spännande.

– Beslutet att vända sig till avel var svårt men rimligt med tanke på omständigheterna. Bakom beslutet låg skadan på hennes högra framben. De nya ägarna ser fram emot att fortsätta tävla med sitt första föl och det blir självaste Maharajah som blir pappan, avslutar Pauliina Raento.

Publisert:

LÄS VIDARE

”Det är ett fint och annorlunda upplägg”

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Trav

Hästar