Hästar

Filmade sexuella övergrepp på hästar

Travkusken: ”Min karriär är över” • Två män åtalas för grov utpressning

Av: 

Daniel Söderbäck

TRAV

En svensk travkusk har utsatts för utpressningsförsök av två män.

Anledningen: det ska ha funnits över hundra filmer när travkusken begår övergrepp på djur.

– Min karriär är över, säger kusken i polisförhör.

Vid flera tillfällen ska den svenske travkusken blivit utsatt för utpressningsförsök av två för honom okända män, uppger Värmlands Folkblad.

I september i fjol anmälde den svenske travkusken till polisen att han utsatts för utpressningsförsök på 130 000 kronor. Ett halvår senare ville utpressarna ha 300 000 kronor.

Skulle profilen vägra hotade utpressarna med att skicka bilder av mannen som var av ”sexuell natur” till familj, vänner och mannens chef. Dessutom skulle de koppla in ”kriminella”.

”Ville ge honom en näsbränna”

Anledningen till utpressningsförsöken: Över 100 inspelade filmer där travkusken begår brutala övergrepp på flera olika hästar och hundar.

Två män, en 29 och en 39 år är åtalade för försök till grov utpressning och 29-åringen även för utpressningsförsök, enligt Värmlands Folkblad. Den äldre av männen nekar till brott.

– Jag ville ge honom en näsbränna. Jag hade tyckt det varit trevligt om det hade löst sig. Att han kommit med pengarna så hade jag gett tillbaka dem och sagt gör fan aldrig om det. Ville jag ha pengar så hade jag sålt det till Aftonbladet, säger 29-åringen i förhör.

Travkusken erkänner i polisförhör att han har förgripit sig på djur samt sparkat en av hästarna – medan han filmade.

– Det gick till en sådan nivå att om det kommer ut så funderar jag på var jag kan fly någonstans. Min karriär är över, ska han ha sagt i polisförhör.

”Det är inte jag”

I polisförhör berättar travkusken att allting började med att han hade kontakt, med för honom en okänd kvinna.

– Hon sa att jag skulle göra saker så skulle hon göra saker för mig. Det var den lockelsen som gjorde att jag gick över gränsen, berättar han i polisförhör.

De två männen uppger att de haft tillgång på 170 filmer med travkusken ”där han gjorde saker med djuren”. Något kusken nekar till.

– Jag kan nog ha skickat fler filmer men det är inte jag på filmerna. Jag har googlat fram filmer och skickat. Jag har inte spelat in 170 filmer, säger kusken i polisförhör.

Tränaren har godkänt ett strafföreläggande för brott mot djurskyddslagen vilket avser sexuell handling mot hund och ska betala dagsböter, enligt Expressen.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Hästar

Trav