”Det är en unik häst med sitt psyke”

Who’s Who och Örjan Kihlström vann klassikerloppet Hugo Åbergs

Örjan Kihlström och Who’s Who vann Hugo Åbergs Memorial.
Örjan Kihlström och Who’s Who vann Hugo Åbergs Memorial.

Who’s Who och Örjan Kihlström vann miljonloppet Hugo Åbergs Memorial på Jägersro.

Segerchecken: 1,6 miljoner kronor.

– Det är bara glädje, det bubblar, sa tränaren Pasi Aikio.

– Det är en unik häst med sitt psyke, sa Örjan Kihlström.

Förra veckan ställde Örjan Kihlström in alla lopp fram till söndagens V75:a på grund av sina ryggproblem.

I söndags vann han StoChampionatet med Honey Mearas med ett förstapris på 2,4 miljoner kronor.

Under tisdagskvällen vann han klassikerloppet Hugo Åbergs Memorial på Jägersro med 1 609 000 kronor i förstapris med Who’s Who.

”Det var väldigt trångt”

Kihlström och Who’s Who kunde ta ledningen från spår 1. Efter första sväng blev det en trång situation där en av de stora konkurrenterna Very Kronos galopperade efter att Conrad Lugauer tog upp sin häst Night Brodde framför Very Kronos.

– Det var väldigt trångt efter första sväng, inte så att det är emot reglementet. Alla kör om positionerna. ”Very” är speciell, det blev ett litet stopp framför honom och det klarar han inte. Det är surt, sa Erik Adielsson i TV12.

– Vi kör ju våra hästar och vi känner våra hästar, Erik har en väldig fin häst men hästen är väldigt känslig. Det såg ut som Erik ville svara, sedan tog han upp. Så fort jag hade en position var jag inte intresserad av att hålla ett högt tempo. Jag känner mig inte skyldig till något som inte var tillåtet, sa Conrad Lugauer.

”Ren glädje”

Efter Very Kronos galopp kunde Örjan Kihlström kontrollera loppet och vinna på segertiden 1.11,9.

– Det var helt underbart när han fick ledningen, då kändes det tryggt. Det är ren glädje, hästen är så fantastisk och det är en glädje att jobba med en sådan häst, det är underbart, sa segertränaren Pasi Aikio och fortsatte:

– Örjan har sparat det här och aldrig tryck av honom från start tidigare. Han är så komplett, så klok. Jag avundas Jennie (skötaren Jennie Ek) som får jobba med honom dagligen. Detta är väldigt stort, jag värdesätter det högt. Det är bara glädje, det bubblar, det måste upplevas. Det är riktigt läckert.

”Brukar inte testa”

Segerkusken Örjan Kihlström valde – för första gången – att ladda direkt från start med Who’s Who. Det blev vinstgivande.

– Jag brukar inte testa hästen så i provstarten. Han svarade jättebra i provstarten. Han har ett fantastiskt psyke och förstår exakt vad han ska göra när det är lopp. Efter provstarten skrittade han som en gammal ardenner. Det är en unik häst med sitt psyke, det är inte många hästar jag kört med det psyket, sa Örjan Kihlström.

Själva loppet blev inget större underhållning efter att Kihlström och Who’s Who tagit ledningen.

– Ha, ha, det var väl bara roligt för kretsen, men man kan inte bjuda på allt, man vill bara vinna loppet.

TV12: Varför är du så bra och hur mår ryggen?

– Ryggen är bra för det mesta och det är otroligt fina hästar jag har att köra så det är bara att njuta av stunden. Jag har haft turen att köra åt många tränare som ställt i ordning, men man får ju inte schabbla bort det.

Segern i Hugo Åbergs var andra raka för Örjan Kihlström. I fjol vann han med Daniel Redéns Double Exposure.

Who’s Who vann tidigare i år Norrbottens Stora Pris och har i och med segern under tisdagskvällen sprungit in över 11,6 miljoner kronor.

Pasi Aikio och Örjan Kihlström.
Pasi Aikio och Örjan Kihlström.
Örjan Kihlström, Who’s Who och Pasi Aikio.
Örjan Kihlström, Who’s Who och Pasi Aikio.
Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN