”En speciell helg – med både tragedi och glädje”

Sofia Adolfsson inför årets höjdpunkt – SM-dagen på Åby • Minnen av olyckor skador och framgång: ”Surrealistiskt”

Uppdaterad 2021-10-09 | Publicerad 2021-10-07

Sofia Adolfsson i hetluften när Åby arrangerar sin traditionsenliga SM-dag med V75.
Sofia Adolfsson i hetluften när Åby arrangerar sin traditionsenliga SM-dag med V75.

Superlördag på Åbytravet med SM- och EM-finaler.

29-åriga Sofia Adolfsson är i hetluften i flera av loppen och berättar om en helg som innehållt sorg, skador och död – men också bestått av succé och segerjubel.

– Allt känns jättebra men jag hinner väl bryta ett ben innan lördag, säger den flerfaldige SM-vinnaren skämtsamt till Trav365.

Under lördagen avgörs V75 från Åbytravet i Mölndal, strax utanför Göteborg.

Dagen präglas av banans traditionsenliga SM-dag med mängder av finaler i de olika klasserna.

Dessutom körs fyraåringsfinalen UET Grand Prix (Europaderbyt, V75–6) med två miljoner till vinnaren. Då storloppet i år körs på svensk mark följer även EM-loppen för de tre- och femåriga hästarna med, vilket gör att man totalt sett får gnugga sig i ögonen när man vänder blad i travprogrammet.

SM-dagen på Åby har aldrig varit mer internationell.

En av de aktiva som genom åren varit en faktor under just den här tävlingsdagen är 29-åriga montéspecialisten Sofia Adolfsson.

SM dagen på Åby: ”Surrealistiskt”

Adolfsson är montéryttare, travkusk och travtränare med flera tunga skalper just denna dag. Hon har inom montén skördat stora framgångar med hästarna Nantucket, Candor Hall och Rajesh Face.

Nu blickar den målmedvetna 29-åringen från Örebro fram emot en helg som kommit att prägla hennes karriär på många olika sätt.

2019, dagarna innan SM, föll hon av en häst och skadade sig allvarligt.

Året därpå körde hon hästen Untilwemeetagain som föll ihop i Dam-SM och dog.

– Det var en surrealistisk känsla med Untilwemeetagain, oerhört tragsiskt för kretsen kring hästen. Det var en tragedi och ett trauma. Jag fick en känsla av att man kan göra illa sig i travet, livet kan förändras snabbt. Hästen förolyckades och jag hoppas att jag aldrig är med om något liknande igen:

– Efter skadan för två år sedan var det jobbigt mentalt att acceptera att bara kunna sitta still och jag låg mest och grät hela tiden. Det var förknippat med mycket negativa känslor, jag ville verkligen vara med på SM då men kunde inte. Jag tappade en hel del kraft men i dag känner jag mig helt på topp rent kroppsligt, men jag hinner väl bryta ett ben innan lördag, säger Sofia med glimten i ögat.

Vad betyder SM-dagen på Åby för dig?

– Det är alltid som ett litet dolt mål för mig att komma till SM. I Montéryttar-SM kvalar man ju in till genom antal segrar, det är ett kvitto på att man håller en bra nivå. Det är en fantastisk tävlingsdag och jag hoppas det blir mycket publik nu när restriktionerna släppt helt och hållet. Det kommer bli rafflande lopp.

För fyra år sedan (2017) vann Sofia Adolfsson Montéryttar-SM med Supreme Court.
För fyra år sedan (2017) vann Sofia Adolfsson Montéryttar-SM med Supreme Court.

Rivstarten: ”Björn har en tanke”

Redan i det första loppet på Åby (V4–1) ska Montéryttar-SM avgöras och skulle Sofia Adolfsson vinna så är det för tredje gången i just denna klass.

Hon rider Björn Goops Mateo de Reve. Den femårige hingsten gör montédebut och är en ny bekantskap för 29-åringen.

– Det är spännande att få rida åt Björn. Vi har inte pratat än men jag har gått igenom lopparkivet och sett att den är en komplett, startsnabb och stark häst som vad jag kan se borde passa i disciplinen.

– Björn har en tanke då han anmält till loppet och jag tror det kan falla väl ut. Vi fick ett tufft åttondespår långt ut på vingen, men jag känner mig optimistisk. Hästen att slå tycker jag är montéspecialisten Walk Out som var bländande fin nyligen, men kapacitetsmässigt är nog min häst lika bra.

Dam-SM avgörs i år som V4–4. Du kör Souvenir d'Inverne från ett knepigt åttondespår bakom bilen. Hur går dina tankar inför loppet?

– Läget är naturligtvis inte bra och det blir lite chansartat. Men hästen har uppåtform och gjorde det jättebra senast när jag körde honom. Det är en härlig klan runt hästen, han är lättkörd, trevlig och springer på hjärta, älskar den här hästen. Men härifrån måste vi ha maxflyt och få lite hjälp av någon uppifrån.

Revanschen: ”Sin egen värsta fiende”

I den tredje avdelningen på V75-spelet (V75–3) ska Monté-SM avgöras, ett lopp Sofia vann för fyra år sedan (2017) med Björn Goops Candor Hall.

I fjol såg det länge ut att bli ytterligare en triumf med Adrian Kolgjinis Rajesh Face men Sofia fick se sig besegrad de sista stegen av Anna Erixon och Galactica.

Ska det bli revansch i år för Rajesh Face? Det är i alla fall vad ryttaren själv hoppas på.

– Rajesh är en färgklick, en otroligt häftig häst som har enorm kapacitet. I fjol var han sin egen värsta fiende då han tog i för mycket under loppet, det satte sig i benen till slut. Nu var det ett år sedan han startade inom monté och jag tycker han sett ganska lugn ut på slutet i de två travlopp han gjort efter frånvaron. Själva SM-loppet tycker jag är bättre än förra året. Jag hoppas min häst håller nerverna i styr och tar hjälp av konkurrenterna själv i stället.

Superstjärnan Eric Raffin ska rida favoriten Mindyourvalue W.F. och startar precis bredvid dig och Rajesh Face. Vad tänker du om det?

– Det är en fantastisk sportsman som jag följt länge. Det finns väl en viss risk att jag blir lite ”starstrucked”.

Sofia Adolfsson möter superstjärnan Eric Raffin i Monté-SM.
Sofia Adolfsson möter superstjärnan Eric Raffin i Monté-SM.

30-årskrisen: ”Lite ångest”

Sofia Adolfsson har varit med länge inom eliten men har ännu inte hunnit fylla 30 år – men snart är det dags, även om det är något hon själv gärna förtränger in i det sista.

Rent sportsligt gör hon allt för att återigen slå sig in i den absoluta toppen

– Det är lite ångest och jag har lite av en 30-årskris. Jag fyller år på söndag (dagen efter SM) och visst skulle fina resultat kunna dämpa min ångest en aning.

– Året har blandat och gett en del och egentligen siktar jag mycket högre. Jag vill satsa hårt för att komma tillbaka och drivs av tävlandet. Just nu känner jag mig faktiskt bättre än någonsin.

Coronapandemin: ”Inget jag vill uppleva igen”

Sofia Adolfsson arbetar även som sjuksköterska på Universitetssjukhuset i Örebro.

De senaste åren har varit en påfrestning då pandemin lamslagit stora delar av vården.

Vardagen har innehållit både ond bråd död men det har också varit en livserfarenhet.

– Jag har som de flesta också fått jobba en hel del med covid. Det här har varit en stor kris för hela världen och inget jag vill uppleva igen. Jag har mött människor som förlorat sina anhöriga, sett många dö, det har varit en jobbig period och lite som ett maraton. I början var allt osäkert men med tiden fick vi bättre rutiner. Oerhört tröttsamt men också lärorikt. De här erfarenheterna kunde jag aldrig fått någon annanstans, avslutar Sofia.

Sofia Adolfsson efter segern med Candor Hall i Monté-SM (2017).
Sofia Adolfsson efter segern med Candor Hall i Monté-SM (2017).
Sofia Adolfsson ska rida Björn Goops Mateo de Reve i hans montédebut.
Sofia Adolfsson ska rida Björn Goops Mateo de Reve i hans montédebut.

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ämnen i artikeln