Trav

”Jag fick dödsångest – kunde inte gå ut själv”

Tv-profilen Matteus Lillieborg om tuffa tiden med psykisk ohälsa: ”En personlig motgång”

Av: 

Andreas Örtengren

TRAV

Travreportern Matteus Lillieborg, 33, är ständigt på jakt efter nya intervjuobjekt.

I podcasten ”Halmstadpodden” är det ombytta roller.

Där berättar han öppenhjärtigt om tiden med sin psykiska ohälsa.

– Jag hade ingen ork och kunde inte sova på nätterna. Då trodde jag det var färdigt, berättar Lillieborg i podden.

33-årige Matteus Lillieborg är trav- och stallbacksreportern som med charm och nyfikenhet hittar olika infallsvinklar inom trav-tv.

Tv-profilen har även fått stor uppskattning för sin podcast ”Hovavtryck” där han träffar olika trav- och galopprofiler i ett uppriktigt samtal om livet.

Men i det senaste avsnittet av ”Halmstadpodden” är det han själv som frågas ut.

Podcasten företräds av kusklegendaren och trav-tv-experten Lennart Forsgren, kusken Stefan Persson och Halmstadtravets sportchef Jan-Olof ”Molle” Molin.

”Började få panikångest”

Trion kommer snabbt in på ett ämne som den senaste tiden fått stor uppmärksamhet inom just travbranschen – psykisk ohälsa.

Bland annat har två av banans mer kända profiler, Peter Untersteiner och Peter Ingves, talat ut om sin svåra tid med depression.

Det är mot den bakgrunden Matteus Lillieborg berättar om sin svåra tid.

– Jag hade en riktig personlig motgång. Det här var runt 2011, när jag började få panikångest och dödsångest och sådana grejer. Jag fick stora, stora bekymmer med det. Jag gick med de här känslorna och den här problematiken, men jag fick som tur bukt med det här tack vare ett privatsjukhus i Stockholm, Sofiahemmet, då vände det, säger han i podden och fortsätter:

– Det påverkade så mycket att jag kunde inte sköta ett jobb. När jag mådde som allra sämst kunde jag inte gå ut själv eller åka tåg eller göra någonting. Jag fick sådan panik så då tror du att det är färdigt.

Träffade terapeut: ”Hade ingen ork”

Matteus anser att ämnet bör lyftas.

Efter att han tagit emot hjälpen från bland annat en terapeut kom också vändningen.

– Jag hade ingen ork, ingenting. Huvudvärk och allt möjligt, jag kunde inte sova på nätterna. Jag är glad i dag att jag tog tag i det. Jag misstänker att människor kan gå med de här grejerna och ta till andra grejer – alkohol och droger. Jag gick till en terapeut och jobbade med det en gång i veckan. Efter sex månader var jag en ny människa.

– I dag mår jag bättre än någonsin. Man tar kanske inte lika allvarligt på saker. Innan när jag var yngre kunde jag bli arg men blir inte det på samma sätt i dag, beskriver Lillieborg i den öppenhjärtiga intervjun.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Trav

Psykisk ohälsa

Hästar

Panikångest