Oviss framtid för nya banan: ”Jättejobbigt”

Jägersros vd Kent Öhlander i stor intervju om varför arbetet med ”Nya Jägersro” dröjer: ”Lätt att vara efterklok”

Drömmen om superbanan ”Nya Jägersro” kläcktes redan 2017.

Drygt fem år senare väntar man på det allra första spadtaget.

Är drömmen på väg att gå i kras?

– Det vore jättejobbigt om banan inte blir av, säger Jägersros vd Kent Öhlander till Trav365.

2017 nåddes vi av nyheten att marken där Jägersro travbana står skulle säljas till MKB Fastighets AB för 775 miljoner kronor – och ersättas med 3 400 nya bostäder.

Tanken var då att bygga ”Nya Jägersro” i närheten och bilda ett nytt, modernt hästcenter med bland annat travskola och en 1 400 meter lång tävlingsbana.

Trav-Sverige jublade, och kanske allra mest travtränarna med sina verksamheter i Skåne.

– Det känns fantastiskt! Äntligen går vi vidare med utvecklingen av vår fantastiska sport. Det kan bli hur bra som helst, menade Lutfi ”Ludde” Kolgjini när beslutet klubbades igenom.

Jägersros vd Kent Öhlander.
Jägersros vd Kent Öhlander.

”Det är full fart framåt”

Drygt fem år sedan väntar fortfarande många på besked om vad som väntar inom den närmsta framtiden.

Blir den planerade superbanan ens av?

Och om så är fallet, när?

Kent Öhlander, vd på Jägersro, svarar.

Vi har under en period nåtts av en del negativa rapporter. Vad kan du berätta om bakslagen de senaste åren?

– Jag vet inte vilka bakslag ni tänker på. Det är väl då att vi ännu inte kommit igång enligt planen från 2022 och inte börjat gräva? Det har att göra med att vi sitter i ett avtal med Svensk Galopp helt enkelt. De har nyttjanderätt av träningsanläggningen där vi ska gräva. I övrigt så är vi inte jätteförsenade på det sättet, säger Kent.

Så ni har inte kommit överens med Svensk Galopp?

– Nej, inte än.

Vad sker härnäst? Ska ni invänta besittningsrätten 2026 och bygga ut då, eller köpa ut galoppen med så många miljoner som det skulle krävas?

– Vi försöker naturligtvis att få börja så fort vi bara kan. Just nu så pågår det en insamling för marklov. Det är en massa saker som måste vara klara och det tar ett antal månader. Vi jobbar dock väldigt mycket med ”Nya Jägersro” och det är full fart framåt.

”Världen är inte så enkel längre”

Sommaren 2021 kunde man i ett pressmeddelande läsa att byggstarten var planerad till våren 2022. Öhlander förklarar anledningen till att så inte blev fallet.

– Man visste då inte säkert hur länge det här med pandemin skulle förhålla sig, vilket gjorde det svårt med fysiska möten. 2022 bedrev vi en form av detaljplanarbete och kunde inte gräva. Den blev klar i augusti och världen är inte så enkel längre som ni vet.

Den ursprungliga förhoppningen om att ha anläggningen klar redan 2024 gick således i kras.

– Nej, nu blir det inte så och då får vi förhålla oss till det. Under resans gång såg man att vi inte skulle hinna till 2024 men vi är inte ledsna för det utan jobbar oförtrutet vidare.

En annan försvårande faktor är att tiderna förändras. Världsläget nu är väldigt annorlunda det för bara fem, sex år sedan. Bankräntorna har ökat dramatiskt, materialkostnaderna stigit och elpriserna skenat på ett sätt som få kunde föreställa sig.

”Man får anpassa kostymen”

Till råge på allt gick internrevisorn Nils-Göran Nilsson i fjol ut och menade att pengarna som Jägersro erhåller vid försäljningen av marken inte räcker till bygget av Nya Jägersro. Detta eftersom man missat att indexreglera avtalet och på så vis gått miste om flera hundra miljoner för att täcka bland annat inflationen och kriget i Ukraina.

– Kommentaren till det är att de som förhandlade priset med MKB lade till det i själva prisbilden. På den tiden var det inte någon form av inflation. Det är lätt att vara efterklok.

Några andra bud än det ursprungliga från 2017 har inte inkommit, och det gäller således att lägga upp en plan baserad på de många kostnadsökningarna.

Räcker pengarna i det aktuella avtalet till att bygga ”Nya Jägersro”?

– Det är så här att vi inte har fått några pengar ännu. Dem får vi först när marklovet beviljas. Då kommer delbetalningar för att påbörja bygget.

– Det vore väl dumt om pengarna inte räcker? Sedan får man anpassa kostymen. När nu ändå pandemin skulle komma så var det en jäkla tur att så blev fallet innan vi har byggt. Nu ser vi hur publiktillströmningen varit för alla landets travbanor. Det gör att vi kan dra ner volymerna utifrån det vi tänkt från början.

Vad gör ni om pengarna inte täcker kostnaderna?

– Jag har dock svårt att se att vi ska bygga för mer än det vi har.

”Det var klang och jubel – eufori”

Om vi skulle vrida tillbaka klockan till 2017. Hur var egentligen tongångarna hos er angående nya banan?

– Det var klang och jubel. Jag kommer ihåg mötet. Några vill, några vill inte, men till slut så enades vi och tänkte: ”Gud, det här blir helt fantastiskt.” Så det var eufori.

– För att överleva hundra år till så var vi tvungna att ta ett sådant beslut, att bygga nytt och anpassa oss till den verklighet vi lever i i dag. Det är mycket dyrare att renovera gamla Jägersro för flera hundra miljoner, de pengarna finns inte.

Vi låter vd:n blicka in i sin kristallkula och försöka förutse framtiden. Hur går egentligen hans tankar kring vad som komma skall?

– Förutsatt att vi kommer överens med galoppen, vilket jag inte kan veta om vi gör eller inte, så ser jag att marklovet är klart någon gång under den senare delen av sommaren. Sedan tar det någonstans, beroende på tur och otur, mellan två och tre år att bygga.

– Det kommer att bli ett nytt Jägersro förr eller senare, det är bara en tidsfråga. Jag jobbar vidare i positiv anda.

”Magkänslan – vi kommer att lyckas”

Hur skönt tror du att det kommer att kännas när ni tar det första spadtaget?

– Enormt glädjande, det måste jag säga. Vi är på g och det är jätteviktigt att vi visar tro på en väldigt, väldigt bra framtid för svensk travsport. Kan man få till det här nya så tror jag också att det når ut till en ny målgrupp. Får vi till de här bitarna så blir det också många arbetstillfällen. Magkänslan är att vi kommer att lyckas.

Om vi skulle vända på steken, hur tufft skulle det vara om ”Nya Jägersro” inte blir av?

– Jättejobbigt. Svensk travsport skulle bli väldigt mycket fattigare av det.

Varför är ”Nya Jägersro” så viktigt för er?

– Det är en väldigt bra fråga. Jag brinner så mycket för travsporten och har på alla mina arbetsplatser sålt in denna. Människorna här är varma och underbara. Jag som travbanechef får väl mest skäll men man får se ju bortom det på något sätt då det är en helt fantastisk bransch, avslutar Kent.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN