Profilens nya drömjobb: ”Det är ett privilegium”

Mohammed Malla om varför han lämnade tv-jobbet – och comebacken i chefsrollen på Bergsåker: ”Jag vill vara ett bra föredöme”

Mohammed Malla blir ny sportchef på Bergsåker.
Mohammed Malla blir ny sportchef på Bergsåker.

Välkände travprofilen Mohammed Malla försvann från tv-rutan.

Sedan dess har det varit tyst.

Nu är han klar som ny sportchef på storbanan Bergsåker.

– Det är ett privilegium att få den här chansen, säger Mohammed till Trav365.

Thomas Almqvist har varit sportchef på Bergsåker sedan 2019 men ska inom kort avnjuta ett liv som pensionär.

Processen att hitta hans efterträdare inleddes redan under fjolåret och nyligen blev det klart att valet fastnade vid ett känt ansikte i trav-Sverige.

Mohammed Malla, 51, en gång i tiden en uppskattad expert i tv-rutan, har nu tackat ja till drömjobbet som ny sportchef.

– Det är ett privilegium att få den här chansen och alltid kul att få en bekräftelse. Jag är jätteglad och ödmjuk att de valde mig när de som nu hade väldigt många sökande, berättar Mohammed för Trav365 och fortsätter:

– Jag ser fram emot min första arbetsdag och längtar efter att sätta igång i praktiken.

”Ett oerhört spännande läge”

För travprofilen har det varit en lång väntan på det slutgiltiga beslutet om vem som skulle få axla Almqvists mantel. Kontraktet skrevs på under måndagen och han ser med spänning fram emot att ta sig an sitt nya uppdrag.

– Jag vill vara ett ansikte utåt och en person som är ett bra föredöme. Dessutom ska vi profilera våra tränare och hitta nya hästägare, samt ta hand om de vi redan har.

Det som väntar härnäst är att Malla ska börja fasa ut sina nuvarande konsultuppdrag, där han utbildar säkerhetspersonal. Fram tills nyligen har han även arbetat som biträdande rektor på olika gymnasieskolor. En roll som han tror sig ha nytta av i sitt nya arbete.

När du i ett tidigt skede av processen sökte tjänsten, visste du då att du kunde vara rätt man för jobbet?

– Jag har lång erfarenhet som skolledare och kände att jag skulle kunna bidra, absolut. Det är alltid svårt att prata om sina egenskaper men jag har haft ett ganska bra kontaktnät inom travet.

Med vilka förhoppningar påbörjar du nu den här resan?

– Det är ett oerhört spännande läge att komma till Bergsåker med alla dess profiler. Hästarna, tränarna, publiken och travsällskapet.

Och vilka tror du de tuffaste prövningarna kommer att vara?

– Utmaningen är att det är ganska tuffa tider men jag tror mer på att se till att de som redan finns i travet förblir nöjda och glada.

”Jag valde att satsa på familjen”

Han bor sedan några år tillbaka i Sundsvall och anledningen till det är föga överraskande familjen. Här har han rotat sig med sin partner Jenny och tillsammans har de två barn, samt ett från ett tidigare tillförhållande.

Malla, med rötter i Libanon, flyttade till Sverige 1984 och förälskade sig tidigt i travet. Det har genom åren blivit stora framgångar med egenägda hästar, samt en del större vinster på spelet.

Bland vänner kallas han ibland för ”Miljon-Mudde”.

– Det kanske låter lite stöddigt men det är kul att ha ett sådant smeknamn istället för vissa andra. Det är dock inte så att jag lever på travet. Jag njuter dock av hästarna och sporten.

2009 erbjöds han jobb som expert på trav-tv och vägledde då spelarna till att pricka en vinnare eller två. Det har ofta spekulerats i varför den tjänsten avslutades, men enligt Mohammed var det inte så dramatiskt som vissa tycks tro.

– Nej, det var inget sådant. Jag hade gjort jobbet i tio år och flyttade i samma veva till Sundsvall. Där började jag om från början med små barn. Den stora anledningen var att det blev för långt att pendla.

– Jag valde att satsa på familjen och mitt dåvarande rektorsjobb. Varför jag flyttade norrut? För kärleken till min fru Jenny, och hästarna.

Saknaden efter trav-tv finns fortfarande men han menar samtidigt att de nuvarande medarbetarna på Kanal 75 trots allt sköter sig tämligen prickfritt.

– De är jätteduktiga och det var även en jättestor chans för mig en gång i tiden, avslutar Mohammed.

”Han brinner verkligen för travsporten”

Trav365 har även varit i kontakt med travbanechefen Henrik Montin som utvecklar varför Bergsåker till syvende och sist bestämde sig för att Malla var rätt man för jobbet.

– Han passar väl in på den profil som vi har satt upp. Sportchefstjänsten har ju gått från en administrativ roll till att vara mer utåtriktad. Med tanke på hans tidigare erfarenheter och kunskaper så passade han in bra.

Hur mottog den nye sportchefen det här beskedet?

– Han var jätteglad, så klart, och brinner verkligen för travsporten. Det är ett drömjobb för honom. Det är en ynnest att få jobba med sitt största intresse, vilket jag vet av egen erfarenhet.

– Får man dessutom möjligheten att utveckla en av landets största travbanor så är det jätteroligt. Det är jättekul och skönt att vi äntligen är i mål. Det var en ganska lång rekryteringsprocess men viktigast var att det skulle bli rätt och inte gå fort.

Kontraktet är undertecknat och tanken är att Mohammed ska påbörja sin nya tjänst den 13 mars. Han smyger dock igång lite försiktigt redan under veckan då Bergsåker bjuder på V75-tävlingar nästkommande lördag.

Hur övertygad är du att ni funnit rätt man för jobbet?

– 100 procent, avslutar Henrik bestämt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN