Ändrar rutinen – laddar med kärlekssemester

Lionels ägare och kusk om kommentarerna i sociala medier och på sms, chanserna i Elitloppet, döde vännen Kjell Arne och nya rutinen inför söndagens storlopp

avErik Pettersson

1 av 2 | Foto: TR Media
Göran Antonsen.

Han brukar flyga in sent till stora lopp för att slippa den värsta nervositeten.

Inför Elitloppet ändrar Lionels ägare och kusk Göran Antonsen rutinerna.

– Jag tar med mig frugan och åker till Stockholm tidigt på lördag, det blir en liten kärlekssemester, säger han.

Den relativt lilla norska tränaren Göran Antonsen körde världens tuffaste travlopp Prix d’Amérique i vintras med sin egenuppfödda- och ägda Lionel.

På söndag kör han Elitloppet.

– Det är två stora drömmar som snart har gått i uppfyllelse.

Om jag hade sagt åt dig för ett par år sedan att du skulle köra Prix d’Amérique och Elitloppet under ett och samma år, vad hade du sagt då?

– Det var ju otänkbart helt enkelt. Jag och några kompisar åkte till Solvalla 2005 och fick se Steinlager vinna, något större än det fanns ju inte. Det var väldigt långsökt att man själv skulle få chansen att köra- och vinna Elitloppet. Det är overkligt, men det bevisar bara att man inte behöver ha den största plånboken för att få till det. Det är inte omöjligt, oavsett, det är det som är så fascinerande med travsporten. 

”Det sliter”

Inför loppen i Paris och inför Olympiatravet har Antonsen flugit in från Norge samma dag som loppen har körts.

Något han ändrar på nu.

– Det sliter! Det är bättre uppladdning att vara på plats, kanske sova tre-fyra timmar extra på dagen när loppet går, säger han.

Hur gör du inför Elitloppet?

– Jag tar med mig frugan och vi åker ganska tidigt på lördag, så vi hinner till tävlingarna på lördag och sen sover vi över till söndag, det blir en liten kärlekssemester. Det blir en bra uppladdningen. Att vara med de man tycker om och ha en kväll i Stockholm.

Paret fick nyligen en son, han får stanna hemma i Norge.

– Det blir första övernattningen utan honom. Det är inte så bara med ett barn och ett fullt träningsstall här hemma, säger Göran med ett skratt.

”I någon jäkla form nu”

Hur reagerade du när Solvallas sportchef Anders Malmrot ringde och frågade om du ville vara med i Elitloppet?

– Det var fint, det vi satsade på, att få det samtalet var jättestort. 

Lionel lottades till spår 3 i sitt försök.

– Det var ett jäkligt fint spår. Jag tänkte att om vi hade fått 6, 7, 8 hade det varit svårt att på final, men nu ser det bättre ut, att komma till finalen.

Många kanske inte ser Lionel som en sprinter, hur ser du på det?

– Jag är av en annan uppfattning. Ofta de som är stayers först, när de blir äldre, så blir de bra på sprint. Och det börjar komma! Han börjar att öppna bättre från start nu också. Nu går han barfota och utan skydd och i en tajtare sulky på söndag, då ska du se att folk får en annan uppfattning om honom, säger Antonsen lite lurigt.

Rapporterna från Lionels tränare i Sverige, Daniel Redén, är goda.

Under måndagen gick Lionel jobb.

– Han hade mycket låg puls, lägre puls än Propulsion. Dom är i någon jäkla form nu!

”Betydde väldigt, väldigt mycket för mig”

Antonsen har på senaste tiden valt att köra Lionel själv. Något som retat upp folk i sociala medier - och han får även kommentarer via sms,

– Jag ser det som så, att istället för att tycka folk är fjantiga så tycker jag det är bra. Det blir jävligt mycket tyngre den dagen då de inte skriver någonting. Då berör man inte längre. Men det är klart, man kan inte tillfredsställa alla. Men jag har fött upp och tränat fram Lionel, vem ska köra om inte jag? Många av mina kollegor drömmer om att få köra PdA och Elitloppet,m nu får jag chansen att köra, då är det klart att jag gör det.

Inför förra årets start i Olympiatravet, som Antonsen och Lionel vann, avled delägaren i Lionel och Göran Antonsens bästa kompis Kjell Arne Ness. Han hade älskat att se Göran köra deras häst själv i storloppen runt om i världen.

– Vi hade ofta diskussioner om vem som skulle köra, han sa alltid att oavsett om vi startar i Paris eller på Momarken så är det du som ska köra och inte du ska köra så ska din pappa köra. Han var hundra procent Antonsen-fan. Jag tror att han är väldigt nöjd med att jag körde- och vann Olympiatravet, att jag körde Prix d’Amérique, men jag tror inte att han varit så nöjd med Elitloppet, han sa bestämt att han inte ville att Lionel skulle starta där.

Hur ofta tänker du på Kjell Arne?

– Det är inte så lätt att inte göra det, vi har segertavlor med honom både i stallet och inne, jag ser honom ofta och varje gång jag gör det så tänker jag på honom. Det är så mycket, alla i stallet var kompisar med honom också, vi tycker om att prata om honom och han är väldigt omtalad i stallet, det är ett ämne som är svårt att undgå och det vill jag ju inte heller.

– Han betydde väldigt, väldigt mycket privat för mig, men även för karriären.

ARTIKELN HANDLAR OM

Elitloppet

Solvalla

Trav