Stig H skär ned – säger upp hästar

Foto: Drar ned Stig H Johansson säger upp hästar – och boxar.
TRAV

Stig H Johansson drar ned på sin verksamhet.

Legendaren säger upp 30 hästar på träningslistan och säger upp boxar på Hårby Gård.

– Det känns som ett lyft för mig personligen, säger han till Trav365.

Solvallaproffset Stig H Johansson har just nu sin träningsrörelse på två gårdar norr om Stockholm. Stora Alby och Hårby Gård. På Stora Alby står de flesta hästarna uppstallade och det är på den gården Stig H lägger mest tid. Nu väljer legendaren att dra ned på sin rörelse på Hårby Gård, för att få mer tid till hästarna på Stora Alby.

– Det är huvudanledningen. Vi ska sprida ut fortkörningen här hemma på fyra dagar, istället för tidigare då det har varit två dagar. Då har vi varit på Hårby Gård två dagar i veckan också. Jag tar bort typ 30 boxar på Hårby och behåller unghästar och inkörningsbiten där, säger Stig H Johansson.

Vad är målet med det här?

– Vi har det rätt så stressigt på fortkörningsdagarna här på Alby när vi har 70 hästar som går fort. Anledningen till att vi gör det här är för att jag vill prova att sprida ut de hästarna på lite fler dagar. Det blir fyra dagars fortkörning här, det betyder då i slutändan att varje skötare får lite mer tid under fortkörningsdagarna, med att ta hand om sina hästar. Både innan och efter arbetet.

”Året har varit dåligt”

I och med förändringen försvinner 30 hästar från stortränarens träningslista.

– Jag kommer ha 120 hästar ungefär, berättar han.

Hur känns det att göra den här förändringen?

– Det känns mest som ett lyft för mig personligen. Det blir en chans att göra lite annorlunda, träna hästarna på ett lite annorlunda sätt, ge dem lite mer tid helt enkelt. Det tråkiga är att behöva göra sig av med personal.

Under året har Stig H Johanssons hästar sprungit in 17,9 miljoner kronor hittills. Förra året sprang stallets hästar in över 28 miljoner, och resultaten det här året är inget som Johansson är belåten med.

– Året har varit dåligt, med tanke på våra krav på hästarna, det är inte bra.

”Ingen plan på när jag ska sluta”

Men de lite bleka resultaten i år är inte anledningen till tränarens ändring i verksamheten.

– Det har inget med det att göra, klargör han.

Är det här ett steg i en nedtrappning för dig som travtränare?

– Har jag 120 hästar så finns det väl möjligheter att konkurrera på de flesta nivåer. Det är inget dramatiskt att ta bort 30 hästar och anställda till det.

Har du någon plan över när du ska lägga av med det här?

– Jag vet att jag är 66 år, det kan jag inte komma ifrån. Men jag har ingen plan på när jag ska sluta. Jag kommer att jobba med det här, på samma nivå, så länge jag är frisk och tycker det är roligt. Det hänger ihop, så länge jag är frisk så tror jag att jag kommer tycka att det är roligt. Så är läget med det, säger Stig H Johansson.