Löftet tillbaka – efter tre års vila

Foto: Diederik Meilink och Guardian Rose.
TRAV

Två svåra skador kunde ha stoppat hans karriär.

Nu gör talangen Guardian Rose comeback – efter tre års vila.

– Om han inte skadar sig igen får han en fin framtid, han är sjuk om han inte går en 1.16-tid, säger tränaren Diederik Meilink.

I slutet av 2008 presenterade Mantorpsproffset Diederik Meilink en mycket lovande tvååring vid namn Guardian Rose. Hästen vann två av sina tre första starter och slog bland annat banrekord på Mantorp i sin livs tredje start och blev en snackhäst.

Efter den starten valde tränaren att ställa av hästen över vintern då han växte hästen mycket – vilket gjorde att löftet fick lång vila. I slutet av 2009, som treåring, kvalade tränaren sin häst på respektfulla 1.16,5 och en start var nära. Då hände det som inte fick hända.

– Efter kvalet fick han en hovbensfraktur och när den hade läkt ut drog han på sig en gaffelbandsskada, säger tränaren.

”Stoppade honom mycket”

Skadorna tvingade hästen återigen till lång vila men nu, som femåring, är Guardian Rose tillbaka och på onsdag gör han första starten på nästan tre år. Hästen startar i V64-2 på Solvalla med 60 000 kronor till vinnaren.

– Nu är han tillbaka. Han är kvalad men han är inte jobbad på gården på samma sätt som jag brukar jobba mina hästar. Han har bara gått på banan. Skadorna stoppade upp honom mycket, men han känns fin nu.

Guardian Rose hade tur i spårlottningen och fick spår ett i volten. Det innebär att tränaren har taktiken klar till kusken Torbjörn Jansson.

– Vi ska försöka hålla upp ledningen och släppa till den som är bäst. Sen ska han kunna gå en 1.16-tid. Klarar han inte det blir jag jättebesviken, han är sjuk om han inte går 1.16. De som inte fått några lopp på ett tag brukar bli lite trötta sista 2-300 metrarna så han behöver nog loppet.

Hur stor är vinstchansen?

– Den är inte jättestor, men platschans känns mer realistiskt. Det går inte att skrika ut honom som vinnare, då han inte är så hårt jobbad. Han har bara gått träning som passar honom men jag tror det är en V75-häst.

Vad tror du om framtiden?

– Är han bara i närheten av vad han gjorde som tvååring och han håller sig frisk så ska han få en ganska fin framtid. Vi höll honom ganska jämnt med Pinepower Rose men det var svårt då han drog på sig de här skadorna, säger Diederik Meilink till Trav365.