Persson om duellen: Jag tror på min häst

TRAV

Han har vunnit 23 av 28 lopp i Finland och blir V75-favorit mot Sveriges bästa kallblod.

Men trots det tror kallblodskungen Jan-Olov Persson på hemmaseger i Umeå.

– Jag tror finnen får svårt att hålla undan för Hallsta Lotus, jag skulle ha spikat Lotus, säger Persson.

Lördagens kallblodslopp på V75 ser ut att bli något alldeles extra. På startvolten kommer den finska segermaskinen Pihlajan Aaroni ut och hästens statistik är minst sagt imponerande. Den finsktränade hästen har vunnit 23 av 28 lopp i sitt hemland och testar nu på att resa till Sverige och möta de svenska kallbloden.

”Stor som ett hus”

Pihlajan Aaroni utmanas främst av Hallsta Lotus som efter Järvsöfaks avslut setts som landets bästa kallblod. Hästen startar från 20 meters tillägg och tränaren Jan-Olov Persson tror mycket på sin häst – trots det hårda motståndet från vårt östra grannland.

– Finnen är ju en bra häst, men jag tror han får svårt att hålla undan 20 meter för Hallsta Lotus. Han har bara gjort 28 starter i sitt liv och är relativt orutinerad, det blir tufft, säger Persson som sett Pihlajan Aaroni flera gånger och blivit imponerad.

– Han är stor som ett hus och är till skillnad från de andra finnarna mycket lättare i gången. Jag har sett honom live ett par gånger och det är deras nästa stora stjärna. Han är bara sex är, det är ungt för en finne.

”Hade spikat Hallsta Lotus”

Jan-Olov Persson är Sveriges stora kallblodskung och ger ofta klockrena analyser av kallblodsloppen. När han får veta att Hallsta Lotus är andrahandsfavorit efter Pihlajan Aaroni blir han smått överraskad.

– Jag hade spikat Hallsta Lotus om jag skulle spelat för en liten slant. Hade jag gjort ett större system hade jag garderat, men då hade jag förutom finnen även tagit med Faksen J:R och Torpa Carl också.