Superdoktor ska rädda stjärnan

Sebastian K. kan ha gjort sin sista start – 72-årige Nolan ska rädda karriären

Åke Svanstedt tar hjälp av 72-årige doktorn Nolan för att rädda karriären för Sebastian K..
Åke Svanstedt tar hjälp av 72-årige doktorn Nolan för att rädda karriären för Sebastian K..

Sebastian K. kan ha gjort sin sista start om det vill sig illa.

Enligt veterinären på kliniken har världens snabbaste häst en blödning i ett gaffelband.

– Men jag litar inte helt hundra på det. Hästen är inte halt eller tjock i benet så jag ska låta en annan veterinär, doktor Nolan, titta på honom också, säger Åke Svanstedt.

Sebastian K. var tvåa i sin årsdebut för några veckor sedan då han gjorde ett bra lopp och blev knappt slagen. I det första snabbjobbet efteråt var stjärnhästen också helt perfekt. Men när han joggades av efter träningspasset var han halt. Tränaren Åke Svanstedt berättar om dagsläget för den 20-faldige miljonären.

– Han gick bara två intervaller i lugn fart och efter snabbjobben stannar vi alltid och skrittar hästarna. Men när han sedan joggade efteråt var han halt. Vi stannade och tog av skyddet på benet som då var fullt med sand. Dagen efter var han tjock i benet men så två dagar efteråt var allting borta, säger Åke Svanstedt.

– Veterinären på kliniken har undersökt hästen med ultraljud och hon påstår att det är en blödning i ett gaffelband. Men jag litar inte helt hundra på det och min känsla är att det berodde på det tryck som bandaget som var fullt med sand i orsakade.

”Han mår bra”

– Det går inte att se något på utsidan, hästen är inte halt eller tjock i benet längre. Han mår bra och man kan heller inte känna något med fingrarna att det skulle vara en gaffelbandsskada.

Så hur går ni vidare nu?

– Vi ska avvakta i 14 dagar och ta hit en annan veterinär som ska gå igenom hästen. Det är doktor Nolan, 72 år, som är jätteskicklig och duktig på röntgen och ultraljud. Vi har använt honom en hel del i Florida där han håller till på vintern och han har åtgärdat Sebastian K. tidigare. Nu på sommaren är han enbart på Pocono Downs och nu ska han komma hit om två veckor.

”Då är det kört”

– Så innan dess går det inte att säga mer. Men om det hade varit en riktig gaffelbandsskada så borde hästen ha varit tjock i benet och halt, men det är han ju inte. Så det är lite konstigt. Han joggar varje dag och man kan varken se eller känna något, säger Svanstedt.

Åke Svanstedt vidhåller att om det är en gaffelbandsskada så är det färdigtävlat för Sebastian K.

– Då är det kört, då blir det ingen mer tävling. Hästen är nio år och vi har ju sagt innan att det här är sista säsongen. Men än är det för tidigt att säga något hur det blir.

Expressen var först med att berätta om skadan på Sebastian K..

Michael Carlsson/Kanal75

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN