Total dominans av Goop och Nurmos

TRAV

Björn Goop och Timo Nurmos. Sveriges bästa kusk och Sveriges bästa tränare? Så kan det vara.

Gårdagen pekade i alla fall inte på motsatsen. Duon dominerade totalt Solvallas V75-finaler.

Jag vet inte vem man ska börja med, Timo Nurmos eller Björn Goop? Nurmos kanske, han hamnar oftast lite i skymundan eftersom han inte kör sina hästar själv. Men tränar dem gör han, och det gör han utav bara fasen. Jag har inga vetenskapliga belägg för hur han beter sig eller vad som är hans knep för att lyckas – men jag misstänker att svaret är ”hårt arbete”.

Timo Nurmos jobbar från morgon till kväll och låter resultaten tala. I går vann hans hästar tre av V75-finalerna på Sol­valla, de tre första loppen. Det handlade alltså om ett äkta hattrick.

Tre snygga barfotasegrar

I V75-1 blåste Harmonic Silvio runt allt för Björn Goop. Här hade den sluge Nurmos sparat på hästens hovar i två starter och nu, när det var dags att fördela de stora slantarna, rycktes alla fyra skor. Effekten blev våldsam. Trots en strulig köresa i femte ytter kunde han avgöra den sista biten.

I V75-2 var det lite av samma ”nu eller aldrig-upplägg”: barfotakörning runt om för första gången någonsin med Staro Allentown. Från spår tolv och en position som sexa i andraspår (sist) kunde, alldeles uppenbarligen, Per Lennartsson köra lite som han ville. Han anföll varvet kvar och mosade allt i god tid. Insatsen var grym och de andra stackarna måste ha undrat vad som hände.

Trippeln för Timo Nurmos fullbordades av Flying Herkules i Gulddivisionen, V75-3. Åttaåringen tävlade med skor i den senaste starten, men nu, såklart, barfota runt om. Björn Goop körde honom till ledningen, släppte till Super Light och lyckades sedan kasta fram honom till knapp spurtseger.

Det går knappast att köra bättre.

Och det var alltså Björn Goop som satt bakom Flying Herkules. Han vann tre av de sju V75-loppen.

Själv förstod jag att Flying Herkules skulle vinna redan 500 kvar. Hade spikat Super Light och allt hade stämt, Acclaim satt i femte ytter och var körd. Allt hade stämt utom en sak: man vill inte ha Björn Goop i rygg med en hyperspeedig häst i det läget. Det känns inte riktigt bra. Det börjar lukta torsk.

Och när han vred ut in på upploppet var det så givet. Björn Goops förmåga att köra finish kan aldrig överskattas. Han får sån enorm snurr på hästarna, gungar, jobbar, lever om. Han plockar ut allt ur hästen och han går nästan alltid segrande ur en tät stutstrid. Det har ni väl tänkt på?

Säker straffspark

Björn Goop vann alltså med Harmonic Silvio i V75-1. Han vann även med favoriten Jodas Julia i V75-5. Stefan Melanders vindsnabba dam hade galopperat i tre av fyra starter på slutet men i Goops händer satte hon inte en fot fel. Det var spets, pulla upp en aning och full koll hela vägen. Inte så kul kanske men ack så effektivt. Han kan sätta en straff, BG.

Hoppas att ni noterade Ecupos Bittes prestation efter galopp här. Hon hoppade i första sväng men flög fram till tredje­platsen. 1.12,4 sista 1?900 meterna.

Är hon klar nästa gång? Har tomten skägg?