Prix d'Amérique

Väderleken stoppar stjärnans hemresa

Readly Express stannar i Frankrike och laddas inför Prix d’’Amérique: ”Konstigt väder här”

Av: 

Erik Pettersson

Readly Express får välförtjänta segerklappar av kusken Björn Goop efter segern i Prix Tenor de Baune. Nu väntar uppladdning i Frankrike, på Goops gård, inför det stora slaget i slutet av januari.
Readly Express får välförtjänta segerklappar av kusken Björn Goop efter segern i Prix Tenor de Baune. Nu väntar uppladdning i Frankrike, på Goops gård, inför det stora slaget i slutet av januari.

TRAV

Planen var att ta hem Readly Express till Sverige inför Prix d’Amérique.

Men vädret ställer till det – nu laddas stjärnhästen för storloppet – i Frankrike.

– Det har inte varit optimalt väder här, så han får stanna, säger tränaren Timo Nurmos.

På julafton lekte den svenskfödda superhästen Readly Express sig till seger i Prix Tenor de Baune och fick i och med det en direktplats till Prix d’Amérique, som körs sista helgen i januari.

– Man måste säga att han var jättefin. Han hade inte startat på nästan tre månaderm så det blev ett lagom lopp och han gick i mål med krafter kvar. Det blev ett önskelopp, och han verkar pigg och glad efteråt, säger Timo Nurmos

”Slipper broddar och så där”

Planen var att hästen skulle återvända till Sverige efter succén i Paris, för att prepareras inför det stora slaget på hemmaplan.

Men så blir det inte.

– Nu har det blivit så konstigt väder här, det har inte varit optimalt i Sverige de sista veckorna, så han får stanna där. Det är aldrig stabilt i Frankrike heller den här årstiden, men där är det några plusgrader och det är sällan det fryser, han slipper broddar och så där. 

Readly Express är uppstallad på Björn Goops Frankrike-filial - där kommer han att laddas upp.

– Jag ska dit nästa vecka och köra jobb. Jag bestämmer då om det blir en start i Prix de Belgique två veckor innan, eller om han inte startar något mer.

Vad är din feeling?

– 50-50. Vi får se, jag måste känna på hästen.

”Inte alls toppad...”

Tidigare har Nurmos haft hästar på den enorma travanläggningen Grosbois, att nu vara på en lugnare gård ser han bara som en fördel.

– Det är mindre stress och mindre hästar. Det är lätt att hästarna blir sjuka på Grosbois där det är så många hästar i omlopp.

Nu har Solvalla-tränaren en ”dag för dag”-plan för Readly Express i huvudet och ser med tillförsikt fram emot det som komma skall.

– Han kommer gå framåt med lopp i kroppen, han var inte toppad alls till loppet på julafton. Jag har inte haft någon bättre chans att vinna Prix d’Amérique.

”Bold Eagle har aldrig sett så fin ut”

Det är en månad kvar till PdA och mycket kan hända, men vad tror du om Readly Express chanser i loppet?

– Normalt sett är Bold Eagle, Propulsion och Belina Josselyn förhandsfavoriter. Där bakom finns det några fina fem-sex-åringar, Readly är en av dom, som kan vara med. Men min häst är ung och på väg uppåt, vissa kanske är på väg nedåt? 

Den stora förhandsfavoriten till segern i Prix d’Amérique är franske Bold Eagle som kommer till loppet med två raka segrar i storloppet de senaste två åren.

– Han har aldrig sett så fin ut i travet som i sista loppet, tycker jag. Sen hade han kanske lite övervikt och stått över några jobb, men han har inte travat så fint på länge, han såg verkligen jättefin ut. Han går säkert framåt mycket med det loppet, det var en ovanligt offensiv körning också av Nivard, och han var nära att vinna, säger Timo Nurmos. 

Readly Express har tagit 20 segrar på karriärens 23 starter hittills och sprungit in 10,4 miljoner kronor.

Publisert:

LÄS VIDARE

Svenska storstjärnan klar för Prix d’Amerique

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Prix d'Amérique