”Går inte att fantisera hur det ska kännas”

Pasi Aikios Who’s Who vann Svenskt Travderby

avChristoffer Wickman

Pasi Aikio, 47, tog sin största seger hittills i karriären.

Det som tränare till Who´s Who som vann Svenskt Travderby.

– Det går inte att fantisera om hur det ska kännas, säger Pasi Aikio.

1 av 3 | Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Pasi Aikio

För 16 år sedan, 2002, vann morfar From Above Svenskt Travderby.

För nio år sedan, 2009, vann pappa Maharajah Svenskt Travderby.

I söndags var det så också dags för ”barnbarnet” och sonen Who´s Who att vinna samma klassiska och anrika storlopp.

Samtidigt tog Solvallas 47-årige proffstränare Pasi Aikio sin hittills största seger i karriären – med råge.

”Det måste upplevas”

Who´s Who vann Svenskt Travderby tillsammans med kusken Örjan Kihlström i överlägsen stil, och det är sällan man ser en sådan överlägsen vinnare – i ett lopp som Svenskt Travderby. Det var naturligtvis känslosamt efter segern, både för kusken Örjan Kihlström, för tränaren Pasi Aikio, och för uppfödaren Margareta Wallenius-Kleberg.

– Vad man än tror och tänker hur en seger i Svenskt Travderby ska kännas så går det inte att föreställa sig ändå, det är bara så mycket maffigare liksom. Det är svårt att fantisera sig till hur det ska kännas, det är så mäktigt och det måste upplevas, säger Pasi Aikio.

Berätta hur det kändes?

– När han passerade mål, känslorna som kommer över en, det går inte att beskriva, det var så mäktigt, och som jag sa tidigare, det måste upplevas. När det väl sjunkit in så är det så mycket glädje över allt, att få se andra så glada. Margareta sken ju som en sol, det var underbart att se.

Hur mår du i dag, så här dagen efter?

– Det är bara bra, det var lätt att tassa upp i morse, men det har varit en vanlig arbetsdag i dag, dock mycket telefon. Hur det än är så fortsätter det dagliga arbetet som vanligt, både med träning och tävling. Man är fortfarande som i ett litet rus, men man kommer som sagt snabbt in i vardagen igen i den här sporten.

”Har inte känt någon press”

Har det varit tuffa år sedan du tog över efter Stefan Hultman, har du känt och upplevt mycket press?

– Nej, faktiskt inte, är det någon som ställt krav på mig så är det jag själv, från familjens håll och många andra ägare som haft kvar hästar så har det varit förståelse och tålamod, och det har burit frukt. Vi har kämpat på, och det har varit ett generationsskifte i stallet och det visste jag själv om, att det inte skulle komma några unghästar på ett tag, och vi visste vad vi hade att jobba med och vi såg framåt istället, och som jag sa, det har burit frukt.

Hur ser du på framtiden?

– Det ser jätteintressant ut framöver med flera fina unghästar i stallet och det känns jättekul för dagen, säger Pasi Aikio.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav