Hattrick av het Svanstedt

TRAV

Hot Tub slog General du Lupin

Kalmar (TT)

Åke Svanstedt har haft en ganska svag inledning på V75-året.

Men på lördagen slog han till med en mycket snygg trippel på Kalmar-travet.

Det var faktiskt med tre hästar som Svanstedt inte själv tränar – den som imponerade mest var tveklöst Hot Tub, som tog hem Gulddivisionen och avvisade storfavoriten General du Lupin på upploppet.

– En kanondag för mig. Hot Tub var verkligen bra och när vi fick bestämma i ledningen var det ett extra plus, sade Åke Svanstedt.

Hot Tub är en riktig komet i travet. För ett drygt år sedan var han med i de lägsta klasserna men sedan har han utvecklats enormt och nu var han redo att ta sin första seger i Gulddivisionen, alltså mot eliten.

Onekligen ett snyggt jobb av 31-årige ägaren och tränaren Marcus Öhman, från den gård utanför Sundsvall som Åke Svanstedt lämnade för några år sedan då han flyttade till Axevalla.

Perfekt med General utvändigt

Hot Tub verkar helt oöm och visade även startsnabbhet. Förra lördagen fick han ge sig för General du Lupin men fick då gå bakifrån och nu var det ledningen som gällde.

– Det blev perfekt när vi fick General du Lupin utvändigt. Han satte inte heller upp någon press på oss och min häst gick undan på speed till slut, det kändes bra hela vägen och jag var inte riktigt orolig heller, sade Åke Svanstedt.

Hot Tub har nu tjänat närmare 1,5 miljoner kronor och mer lär det bli då eliten trots allt är uppe i åren. Bergsåkershästen är bara sex år och har stora pengar att tjäna, bara han får hålla sig hel och frisk.

Fullbordade hattrick

General du Lupin var för den skull inte dålig som tvåa. Han fick en tung inledning och fick marschera fram till utvändigt Hot Tub knappt två varv från mål. Han höll farten starkt men var aldrig ett riktigt hot.

De två andra vinsterna i Svanstedts snygga hattrick kom med hästar tränade av Kalmars Catrin Fajersson. Swift Hornline inledde V75-raden med en ren styrkeseger över favoriten First Mack Grocer och i V75-5 var Non Stop Silas vassast till slut.

Med de tre segrarna tog Åke Svanstedt, som vunnit många lopp den gångna veckan, ett rejält kliv i V75-kuskligan och har nu fem segar 2006.

Hjärter Dam skrällde

Hemmalaget i Kalmar fick faktiskt tre segrar då Erik Adielsson ledde från start till mål med halvskrällen Hjärter Dam i V75-2.

Björn Goop leder och tog en typisk arbetsseger med Lisa Rhode, som vann ett stolopp utan att direkt övertyga.

Omgångens mest rafflande upplopp kom i den avslutande avdelningen. Åke Svanstedt var ytterst nära en fyrling men fick ge sig med minsta möjliga marginal med Arizona Sun. Peter Untersteiner vann med Harmonic Silvio, säkert en oerhört välkommen seger för Halmstad-tränaren som haft en synnerligen seg inledning på travåret 2006.

TT