Trav

– Han kan bli bäst i världen

Av: 

Minimedia

Patrik Fernlund

Stefan Hultman och Maharajah.
Stefan Hultman och Maharajah.

TRAV

Han var överlägsen i Derbyt och krossade konkurrenterna.

Nu ska Stefan Hultman utmana världseliten med Maharajah.

– Han har alla förutsättningar för att bli världens bästa häst. Han känns helt sjukt bra i jobben, säger Hultman.

Stefan Hultmans stjärnhäst Maharajah var under tre- och fyraåringssäsongen överlägsen sina kullkamrater. Som treåring vann Maharajah Kriteriet och som fyraåring segrade han i Derbyt.

Maharajah har hittills under sin karriär gjort 20 starter, vunnit 14 lopp och tjänat 7,7 miljoner kronor.

I den sista starten under 2009 galopperade Maharajah på Solvalla och efter det valde tränaren Stefan Hultman att låta sin häst gå till vintervila.

Under de senaste månaderna har Maharajah tränats inför den kommande säsongen då det är meningen att han ska fightas mot världens bästa hästar.

– Maharajah gick sitt första backjobb i måndags och han kändes sjukt fin. Det kanske låter löjligt men så fin som han kändes då har han aldrig känts. Jag känner redan nu att han utvecklats och blivit starkare i sin kropp. Han känns ofattbart bra, säger en lyrisk Stefan Hultman.

Sjukdomar

Men trots att Maharajah vann Derbyt förra året så var säsongen ingen succé. Maharajah blev i flera omgångar sjuk vilket gjorde att Stefan Hultman fick lägga om matchningen.

– Sedan treåringsäsongen har Maharajah varit överlägsen sina motståndare och mosat dem de gånger han varit frisk. Men förra året var ett krångelår men nu har han fått en riktigt bra vinterträning och det ser mycket lovande ut.

Prix d'Amerique det stora målet

I söndags avgjordes världens tuffaste travlopp Prix d'Amerique på Vincennes travbana i Paris. Och får man tro Stefan Hultman hade Maharajah kunnat startat där redan nu – trots att han inte är i form.

– Som han kändes i måndagens jobb så hade han kunnat startat i Prix d'Amerique. Han kändes finare i måndagens jobb än vad han gjorde inför Derbystarten.

När gör Maharajah årsdebut?

– Han ska få gå backträning till i februari och i mars ska han få gå sina första banjobb. Efter det ska jag titta på lopp åt honom men det troliga är att han årsdebuterar i april. Jag längtar varenda minut till årsdebuten, det ska bli otroligt spännade att se honom starta.

Vad tror du om kommande säsong? Vad är de stora målen?

– Det stora målet är Prix d'Amerique om ett år. Innan det kommer jag lägga upp matchningen efter hur kan känns. Jag kommer hålla alla dörrar öppna och det är hästen som får bestämma när han ska starta. Jag vill ha en häst som jag kan vinna stora lopp med som tioåring och jag är otroligt rädd och försiktig om honom. Jag har en stor dröm och det är att vinna Prix d'Amerique och det vet jag att jag kan göra med den här hästen. Maharajah har alla förutsättningar för att bli den bästa hästen i världen, säger Stefan Hultman.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!