Trav

–Två av hästarna var extra fina i sista jobbet

TRAV

Timo Nurmos har åtta hästar till start på Solvalla

Timo Nurmos.
Timo Nurmos.

Han är bäst på Solvalla och blev tränarchampion förra året.

Nu har Timo Nurmos det väl förspänt inför V75-finalerna.

– Två av hästarna var extra fina i sista jobbet, säger Nurmos.

I fjol hände något mycket anmärkningsvärt på Solvalla. Stig H Johansson puttades undan efter 30 år som etta på tronen.

Timo Nurmos är ny tränarchampion efter inte alltför många år som verksam i Sverige. Han har själv sagt flera gånger att det är det största som har hänt i hans karriär. Detta trots att han har vunnit mängder med storloppssegrar, bland annat Kriteriet och Derbyt flera gånger.

– Jag är mycket stolt över att vara etta på Solvalla. Det är stenhård konkurrens där och championatet sträcker sig över ett helt år. Det är inte bara ett enstaka storlopp, säger Timo Nurmos.

Stjärnor vintertränar

Det ser onekligen ljust ut även inför framtiden. I stallet finns det 152 hästar och många spännande individer väntar på att få göra årsdebut.

– Det ser bra ut och vi har många lovande unghästar som tränar bra. Hästar som Yield Boko, Jill Tilly, Yanantin Boko, Bob Hope och Target Hoss vintertränar och ser fina ut, säger Nurmos.

I V75-finalerna har han åtta hästar till start. Flera av dem ser ut att ha intressanta uppgifter och blir hårt betrodda. Men Nurmos beklagar sig över en sak.

– Nästan alla har dåliga lägen. Det är väldigt tufft att vinna en final från exempelvis spår åtta eller tolv, menar han.

Av dina åtta hästar, vem har utmärkt sig mest i veckans finslipande jobb?

– Jag tycker att Vanessa du Ling har tränat riktigt bra en längre tid. Hon kändes fortsatt stark i torsdagsjobbet. Men även Omega Boko var faktiskt väldigt laddad och fin. Det känns som att han har riktigt bra form nu, säger Nurmos.

– Det var inte minus på någon häst utan alla har jobbat precis som de ska. Även Caddie Comet och Carmenere är fint i ordning.

Vem är bästa chansen?

– Jag tycker nog att det är Vanessa du Ling. Hon har gått mycket bra efter vila tidigare och tål att göra lite jobb själv.

”Inte helt borta”

Så här kommenterar Nurmos sina V75-hästar på Solvalla.

– Gossip's Queen (V75-2) satt fast med krafter kvar senast. Hon går framåt med loppet i kroppen och gör säkert ett bra lopp här. Hästen är snabb ut och är inte helt borta.

– Carmenere (V75-2) spurtade mycket starkt senast och har toppform. Synd på bakspåret och hon har en dålig rygg i starten. Riskerar att hamna illa till men kan vara med där framme om det klaffar.

– Vanessa Du Ling (V75-2) är mycket stark och tuff och känns jättefin i jobben. Kan runda allt trots tillägget och jag är optimist.

– Harmonic Silvio (V75-3) har haft dåliga lägen varje gång på slutet och nu äntligen ett perfekt spår. Han hade lite krafter kvar senast och är snabb ut. Jag tror att han gör en bra insats men det kan bli tufft att svara ut Copper Beech i starten.

Obesegrad på barfotabalansen

– Gany du Ling (V75-4) känns fortsatt fin efter segern och utvecklas stadigt. Han kommer att tävla med sin optimala balans, barfota runt om. Han är ännu så länge obesegrad på den balansen. Borde räknas tidigt.

– Klara (V75-5) var inte som bäst senast men sprang och slog sig på armbågarna då. Är åtgärdad efteråt och känns okej igen. Har utvecklats mycket på slutet.

– Caddie Comet (V75-7) är allt fortsatt bra med. Han gör topplopp varje gång och håller formen. Kommer han bara vettigt till ifrån det dåliga läget är han med där framme igen.

– Omega Boko (V75-7) har galopperat två gånger på slutet men det får ses som olycksfall i arbetet. Hästen tränar mycket bra och kändes fin och laddad i torsdagsjobbet. Han har hög kapacitet och är inte borta trots sämsta läget, säger Timo Nurmos.

Michael Carlsson/KANAL75

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!