Torvald Palemas hemliga träning

TRAV

Sportbladet möter Åke Svanstedt i en exklusiv intervju

Foto: Torvald Palema ridtränas i full galopp av Åke Svanstedt.

SKARA. Här är Torvald Palemas hemliga träning som ska hjälpa honom att försvara segern i Elitloppet.

Sportbladet kan visa exklusiva bilder när stjärntravaren ridtränas – med Åke Svanstedt själv i sadeln.

– Jag är väldigt spänd på hur han tar det här. Hästen kan bli rejält förbättrad, säger Svanstedt.

Så här har du aldrig sett Torvald Palema och Åke Svanstedt tidigare.

Sportbladet var som enda tidning med under ett finslipande träningspass inför Elitloppet.

Platsen är Bjertorp, vilken är Åke Svanstedts träningsanläggning några mil utanför Skara. Här på Västgötaslätten tränas runt 200 hästar och den stora stjärnan i stallet är Torvald Palema som har sprungit in 18 miljoner kronor.

Åke Svanstedt är en av de absolut mest kända travnamnen. Han både tränar och kör hästarna själv. Svanstedt vill väldigt gärna vinna Elitloppet igen med Torvald Palema.

Nu har han valt att prova ett nytt träningsupplägg för stjärnhästen – ridträning på en galoppbana med djup sand.

– Jag har provat det här tidigare med stora framgångar. Fram-förallt på hästar som har haft lite problem med kotor och knän. Att få galoppera på en bana med djup sand stärker upp muskulaturen och hästarna blir mer hållbara, säger Åke Svanstedt.

– Jag bestämde mig efter Olympiatravet för att prova ridträning på Torvald Palema. Det är något jag hade funderat på en tid. Han hade lite ont i sina framknän i senaste starten och var då inte som bäst. Efter behandling har han sedan galopptränats i sex veckor.

”Blir mer hållbara”

Axevallatränaren nämner två klockrena exempel på hästar som utvecklades rejält med den här sortens träning. Det var elithästarna Zoccer Wadd och Hövding Lavec som båda tände till rejält och sprang in närmare fem miljoner kronor vardera.

– Båda hästarna var lite ömtåliga i sina ben och mådde väldigt bra av den sortens träning. Det stärkte upp deras muskulatur och de blev mer hållbara.

I sex veckor har Torvald Palema ridtränats i sandbanan. Ryttare är alltid Åkes sambo Sarah Swahn, men den här dagen vill chefen själv ta sig en tur på hästryggen.

– Jag var faktiskt ute och tränade i fredags eftersom ni skulle komma. Jag var tvungen att testa min egen kondition hur många intervaller jag orkade. Det är ganska jobbigt att rida om man är ovan, säger Svanstedt med ett skratt när Sportbladet är på besök.

Bråkar i stallet

Solen skiner från en klarblå himmel över den stora häst-anläggningen Bjertorp. Samtidigt som 20-talet andra hästar tränar på rakbanan förbereder sig Svanstedt inne i stallet. När sadeln är fastspänd svingar han sig upp på hästryggen. Detta är första gången han sitter upp på Torvald Palemas rygg. Världsstjärnan verkar till en början inte bry sig nämnvärt när de sakta promenerar bort till galoppsandbanan. Annat blir det när stallkamraten Year In Review dyker upp. Då blir det full fart och plötsligt får Åke Svanstedt fullt sjå att hålla i sin häst.

– Han är förbannad på Year In Review. Båda är ju hingstar och de har retat upp varandra, ropar Svanstedt när han dundrar förbi i full galopp.

Får jobba hårdare

De ser till att skilja de båda antagonisterna åt. Year In Review får rida en bit före Torvald Palema som i stället får sällskap av två andra hästar som sparringpartners. Efter ett par rejäla repor med galoppintervaller får Svanstedt avlösning av sin sambo.

Sarah Swahn hoppar upp och rider de återstående fyra intervallerna.

– Det var kul men det är jobbigt också när man inte rider så ofta, pustar han efteråt.

– Torvald känns i alla fall jäkligt fin och man märker att han trivs med den här träningen. Sarah tycker också att hästen har blivit smidigare i framförallt kurvorna än han var innan ridträningen.

Åke Svanstedt har tidigare berättat om vilken hjärt- och lungkapacitet Torvald Palema har. Hästen har en stor motor och en enastående teknik när han springer. Han ligger cirka 30 pulsslag lägre än övriga av stallets hästar efter ett träningspass.

– Normalt har hästen 60 i puls när han tidigare har tränat vanliga intervaller i trav. Men nu när han har galopptränats ligger pulsen oftast runt 100. Han får alltså jobba och ta ut sig betydligt mer än tidigare.

– Dessutom brukar det vara bra att variera träningen för en äldre häst. Det är bra för humöret att man kan skifta träningen. Så egentligen är det flera saker som de här ridjobben gör gott för hästen.

Nästan bara ridträning

Han är själv väldigt spänd på vad det kommer att få för effekt på Torvald Palema.

– Årets elitlopp blir spännande på två sätt. Dels själva Elitloppet, men även den här nya träningsformen för Torvald. Jag är väldigt spänd på hur han tar det här. Slår det väl ut kan han bli rejält förbättrad.

– Efter Olympiatravet har han uteslutande ridtränats med ett undantag. Det var förra onsdagen då jag körde ett rundbanejobb efter 1.17 över 2 000 meter med honom. Då kändes hästen fantastiskt fin. Torsdagen före Elitloppet kommer han också att få ett rundbanejobb i 1.25-tempo. Jag hoppas och tror att det här ska bli perfekt.

Vad är skillnaden på hästen nu och om du jämför med Elitloppet i fjol?

– Han är betydligt fräschare i år än förra året. Det är skillnad som natt och dag. Sedan om hästen är bättre är ju lite svårt att säga. Det visar sig på söndag. Men om man jämför med träningsupplägget mot i fjol så är det betydligt bättre i år. Han är mer tränad efter Olympiatravet i år än förra året.

Vad säger du om lottningen med innerspår i försöket?

– Det kan vara både bra och dåligt. Jag hade nästan hellre tagit spår sju eller åtta om jag hade fått välja. Han är ju startsnabb och tar ledningen om jag vill. Men om jag släpper finns alltid risken att bli fast. Det vore inte roligt att sitta instängd med en frisk häst och missa finalen.

”Han har en chans”

– Vi får se hur jag lägger upp det rent taktiskt. Jag låser mig nästan aldrig vid någon taktik utan det ger sig när bilen släpper iväg fältet. Man får improvisera. Om hästen känns riktigt bra kanske jag även kör i ledningen.

Vad är känslan inför Elitloppet i år? Vem räds du mest?

– Det är ett öppet och ovisst Elitloppet. Jag tycker att det är riktigt bra klass på båda försöken. Men flera av de utländska hästarna jag har dålig koll på. Lucky Jim är svårbedömd för mig och likaså de franska hästarna vet jag inte vad de står.

– Jag är i alla fall helt nöjd med Torvald Palema. Samtidigt har han blivit ett år äldre också och man vet inte hur det påverkar. Men det känns i alla fall som att han har löpglädjen kvar. Han är också betydligt tuffare och kaxigare nu än förra året.

– Tidigare skulle det aldrig falla honom in att attackera en annan hingst som han gjorde nu mot Year In Review. Fast det är bara bra att han visar lite jävlar anamma.

– Jag hoppas och tror att han har chans om allt klaffar. Det vore en enorm känsla om det gick att upprepa segern från i fjol. Elitloppet är det största man kan vinna, säger Åke Svanstedt.

Michael Carlsson