Karlsson: ”Galan går inte att ta på allvar”

Foto: Kanal75
”Festkvällen har blivit misskött å det grövsta”

avMattias Karlsson

TRAV

Den här fredagen är det dags för travets stora festkväll utanför banorna.

Tidpunkten tar luften ur stämningen.

Nomineringarna saknar väsentliga namn.

Under åren har jag varit med om när Hästgalan gått från någon intern firmafest där några gubbar ältat i timtal på scen till storslagna påkostade tv-produktioner i ledande kanaler på bästa sändningstid.

Nu har det stagnerat till en festlig gala utan så många tv-strålkastare.

För mig har den varit relevant för att profilera, hylla och lyfta fram våra aktiva.

Vi får chansen att se dem som partyklädda och glansfulla stjärnor.

Bedrövlig tidpunkt

Samtidigt har festkvällen blivit misskött å det grövsta.

Det är alltså nu i slutet av februari när det snart är vår som vi ska komma ihåg och prisa 2017 års bästa prestationer.

Bland mycket annat en hel månad efter 2018 års Prix d’Amerique på Vincennes i Paris.

Readly Express, Björn Goop och Timor Nurmos ska bedömas på 2017 års insatser och vi ska bortse från Prix d’Amerique-segern som det redan gått en tid sedan.

De travintresserade ska ta ställning till Readly Express som Årets Häst under fjolåret när de vet att han senare har kapacitet till att vinna ett av de bästa Prix d’Amerique någonsin.

Om ett helt år från nu, efter 2019 års Prix d’Amerique, ska vi således ta ställning till Readly Express episka Prix d’Amerique-vinst 2018?

Ho, ho.

Det är parodi.

Feltajmingen är katastrofal.

I år kommer folk att otvivelaktigt att rösta på Readly Express som Årets Häst 2017 för att han vann Prix d’Amerique 2018.

Propulsion, Twister Bi och Cyber Lane som borde kunna bjuda motstånd i röstningen är chanslösa.

Dessutom är inte Readly Express seger i det stora femåringsloppet Prix Tenor de Baune på Vincennes på julafton ens nämnd i programbladet.

Missar största segern

Björn Goop förresten ...

Han är inte ens nominerad som Årets kusk.

Efter att bland en hel del annat ha vunnit Elitloppet på Solvalla med Timoko genom en bragdartad insats.

Det är att förringa det allra största och viktigaste svenskt trav har.

Jag som tyckte att Goop borde funnits med någonstans på topplistan för Jerringpriset.

Björn Goop ska inte ens gå på galan, han är inte direkt delaktig i någon nominering.

Allra minst borde han uppmärksammas i en central och betydande programpunkt.

Att vinna världens två största travlopp, Elitloppet och Prix d’Amerique, inom åtta månader är hur som helst betydelsefull idrottshistoria – den enda svensk som har lyckats med det tidigare är Berndt Lindstedt som vann Elitloppet 1972 och Prix d’Amerique 1973 med egentränade Dart Hanover.

Missar storartad historia

En annan miss bland nomineringarna är Daniel Redén som Årets tränare.

Visst är konkurrensen stenhård, men Redén blev historisk genom att som förste svensk ha fyra hästar med i Prix d’Amerique (trean Lionel N.O., fyran Propulsion, sexan Call Me Keeper, oplacerade Wild Honey).

Men Prix d’Amerique 2017 har man väl glömt.

He, he.

I Prix de Belgique innan Prix d’Amerique var Redén tvåa (Call Me Keeper), trea (Wild Honey), fyra (Lionel N.O.) och sexa (Trinity Zet) bakom Bold Eagle trots att Propulsion blev struken samma morgon.

Han hade också tre hästar med i Elitloppet, två i finalen och slutade tvåa (Propulsion tvåa, In Vain Sund sexa, Delicious U.S. sexa i försök).

Och han vann också bland mycket annat miljonloppen Hugo Åbergs Memorial (Propulsion), Olympiatravet (Lionel N.O.), och Norrbottens Stora Pris (Propulsion).

Och hans Propulsion blev dessutom vid segern i Hugo Åbergs Memorial den snabbaste hästen i Europa genom tiderna när han sprang 1.08,1 över 1609 meter auto.

De ska få priserna

Till protokollet hör ändå att mina vinnare av Årets Häst, Årets tränare och Årets kusk trots allt i slutändan är Readly Express, Timo Nurmos och Christoffer Eriksson.

Det bedömt korrekt på 2017 års meriter.

Alla mina vinnare hittar ni nedan.

Det jag får dåligt samvete för är att jag inte får med Johan Untersteiner och hans stall bland vinnarna efter Cyber Lanes utveckling, de tre historiska kusksegrarna i Breeders Crown och andraplatsen i Elitloppet som kusk bakom Propulsion – jag hoppas att han uppmärksammas på någon sätt.

Hästgalan peakade i folklighet och allmänintresse 2011 när Järvsöfaks blev utsedd till Travets Hedersambassadör och Jan-Olov Persson tog in sin superstjärna i baren på Rondo i Göteborg.

Om jag ska gå på galan på Waterfront i Stockholm?

Ja, för att jobba.

▪▪▪

Apropå lördagens V75, de fem bästa svensktränade stona: 1) Treasure Kronos, 2) Cash Crowe, 3) Southwind Feji, 4) Kash Brodda, 5) Vamp Kronos (Wild Honey räknas bort när hon har slutat).

ARTIKELN HANDLAR OM

Hästar

V75

Trav

Elitloppet