TRAVKUNGEN

1 av 10 | Foto: MILJONMASKINEN Stefan Melander gör jättesuccé, och plockar hem storlopp efter storlopp. Trav365 följde ”Tarzan” under en helt vanlig dag.
TRAV

ENKÖPING Han är landets stora travkung – och krossar sina konkurrenter.

Stefan Melander är stekhet för dagen. Men vad gör honom så framgångsrik?

Trav365 var med mästertränaren under en helt vanlig dag och försökte knäcka koden till framgång.

– Det viktigaste är att jobba med hästarnas psyke, de ska må bra och det gör mina hästar, säger Stefan ”Tarzan” Melander till Trav365.

Klockan är strax innan halv åtta på tisdagsförmiddagen när vi rullar in på Stefan Melanders gård strax utanför Enköping. Stefan Melanders brorson, Marcus M Melander, lotsar oss fram till gården den sista biten och vi tar vägen upp till Melanders nya, lyxiga, stall som enligt stallrykten ska ha betalats av Scarlet Knight – som är den stora anledningen till att Stefan Melander har den positionen han har i dagens trav-Sverige. Scarlet Knight sprang in 17,9 miljoner kronor och vann Hambletonian som treåring. Hästen avslutade sin karriär för sex och ett halvt år sedan, och är nu en av Sveriges hetaste avelshingstar och pappa till många av Melanders nya stjärnor. Anledningen till att vi gör denna utflykt är för att ta reda på det hela trav-Sverige nu funderar över. Vad gör ”Tarzan” till en sådan dominant just nu? Stefan Melander har tillsammans med sin sambo Catarina Lundström sopat rent i trav-Sverige under de senaste månaderna och har snabbt klättrat till plats två i tränarligan bakom ettan Åke Svanstedt. Under förra veckan sprang parets hästar in över fyra miljoner kronor – och tog hem massvis med storlopp, bland annat Jubileumspokalen och dubbla E3-finaler.

Standout går intervaller – tre dagar efter storloppet

När vi kliver in i det stora stallet träffar vi Stefan Melanders fotograf, Adam Ström, som ryckt in som vikarie då succéskötaren Magdalena Eriksson åkt till Jägersro med några av sina hästar för Derbyuttagningar. Att vandra från box till box är mumma för en travälskare. Standout tittar nyfiket ut genom sin box, Friction är ute i hagen och kort senare kommer ”Cattis” och vill ha hjälp med att hämta in True Advantage och Lively Accelerator från hagen. Sagt och gjort. Kort senare har vi selat ut hästarna och undertecknad ger sig ut på en lång uppvärmning med Lively Accelerator. Vi värmer länge. Väldigt länge. I över 25 minuter joggar vi på Stefan Melanders härliga skogsslinga, och efter sju kilometers uppmjukning är det dags för ett heat på rakbanan. Chefen (Stefan) kör System Performance medan ”Cattis” kör Standout, som bara ska gå några lätta intervaller för att mjuka upp efter deras storlopp i helgen. Trots att det bara gått några dagar efter deras senaste lopp ska de tränas, och mjukas upp. Veterinär? Nej tack.

– Känns hon bra, skriker jag åt Stefan?

– Allt är perfekt, svarar han på typiskt ”Tarzan-språk” och ser härligt nöjd ut med System Performance.

Själv kör jag tio intervaller på den cirka 700 meter långa rakbanan med Lively Accelerator och tempot hålls mellan 1.28 och 1.35. Hästen har, precis som jag noterat från sidan, en väldigt speciell stil men hon känns stark och jag är nöjd. Riktigt nöjd till och med. När vi sitter där och kör i en stor klunga slår det mig: Alla de här hästarna äger ”Tarzan” alldeles själv. Fantastiskt, och skrämmande – på samma gång. Direkt efter snabbjobbet skrittar vi ner till stallet för att sela av hästen. Kort senare är det dags för tur två. Nu har jag fått förtroendet bakom Escape Maneuver som precis som min första styrning är tre år. Hästen glänser inte i värmningen, men när vi sätter fart på rakbanan händer det grejer. Hästen exploderar, och känns helt plötsligt gudomligt fin. Hästen studsar fram och jag inser att det är precis så här man upplever ”Tarzans” hästar som staketkusk. De glänser inte i värmningarna, men när det blir allvar faller alla bitar på plats. Det är som att de vet när de ska fokusera, och när de kan leka.

Nobbade erbjudandet

Även i den här turen kör vi tio intervaller, precis efter samma koncept som i heat ett. Allt känns bra och när vi skrittar av stöter jag på ”Tarzan” som själv trimmat en av sina hästar på rundbanan.

– Hur kändes det, Fernlund?

– Kanon, vilken otroligt fin häst! Får man köpa in sig?, frågar jag med skämtsam ton.

– Nej du, en så här bra häst säljer man inte. Han kan vinna med Örjan på söndag på ”Valla”.

Jag lämnar fine Escape Maneuver till hästens vårdare, den rutinerade hästskötaren Sabine Kagebrandt, för att sedan ta ett surr med ”Tarzan” innan det är dags att åka hemåt. Melander ser nöjd ut, och meddelar att dagen började tidigt – och att den långt ifrån är över.

– Jag var uppe klockan tre i morse för att kolla lite resultat från Kanada. Sen ville jag se så att hästarna som ska kvala till Derbyt kom iväg som de skulle. De åkte väldigt tidigt.

– Nu ska jag ut och köra Iceland och Disco A.E., det finns inget som är mer fantastiskt.

Du har haft enorma framgångar på sistone, hur har du firat?

– Vi människor ska visst suga på karamellen så länge som möjligt men när man är mitt i det här så har man inte tid att fira och njuta. Det är konstigt, men jag har haft turen som haft sådana här tillfällen flera gånger tidigare. Det kan låta märkligt men jag tänker bara på nästa häst, nästa lopp och att mina banor ska vara fina. Träningsbanorna är enormt viktiga, det är de som är hästarnas arbetsplats, säger Stefan Melander.

Han fortsätter:

– Efter Prix d'Amerique har vi haft fantastiska träningsmöjligheter och hästarna har varit fina hela tiden. Jag vill även lyfta fram min personal, de gör ett fantastiskt bra jobb och utan bra anställda får man inte sådana här framgångar.

Hur tänker du kring träningen/tävlingen med dina hästar?

– Det viktiga är att jobba med hästarnas psyke, man får inte ha bråttom utan man måste ge hästarna tid till att coola ner och låta dem ta det lugnt. För mig är det viktigt att till exempel skritta ner länge efter en fortkörningstur. Jag tränar mycket, men inte hårt. Man får inte skynda, många har bråttom men hästarna ska ha det bra och trivas och det gör de hos mig.

Hur vet du det?

– Det ser jag på dem.

”Jag har roligt hela tiden”

Strax efter halv tolv lämnar Trav365 gården. När vi rullar ut från gården är Iceland på väg in från hagen för att förberedas för ett joggingpass. Senare under dagen ska Mr Melander träna Disco A.E., och Melander är redo för att träna sina hästar hela natten lång, om så skulle krävas.

– Du har ju varit med mig en hel dag och sett hur kul jag har det. Jag har bara roligt hela tiden. Tänk att bara sitta och skritta en sådan häst som Disco A.E., det är fantastiskt. Allt är lugnt, vi bara leker, säger Stefan Melander med ett stort leende.