Stjärnkusken förklarar fortkörningen: ’Trodde att jag skulle bli rånad’

TRAV

Åke Svanstedt vill överklaga indragningen av körkortet

Foto: Åke Svanstedt körde i 164 kilometer i timmen – men hävdar att han var jagad av rånare.

Stjärnkusken Åke Svanstedt har har nu erkänt att han kört 164 kilometer i timmen på motorvägen.

Han godtar ett strafföreläggande på 4 000 kronor och blir av med körkortet i minst fem månader.

– Jag var orolig att det var fråga om ett rån, förklarar han fortkörningen.

Polispatrullen i en civil bil såg hur en svart Jaguar kom körande i mycket hög hastighet norrut på E4 nära Skillingaryd.

Poliserna tog upp jakten men hade svårt att komma ikapp Jaguaren trots att mätaren i tjänstebilen stod på över 200. De tillkallade ytterligare en patrull för att hjälpa till.

Klockan var 23 denna kväll den 13 juni och det hade blivit mörkt.

Vägrade visa körkort

När Jaguaren sedan tvingades bromsa in för en bil framför kom de närmare och kunde påbörja fartmätningen – som då visade på 164 km/h.

Poliserna i den civila bilen körde enligt sin rapport om och lade sig framför och farten gick ner. Snart kom den andra polisbilen och lade sig bakom. De slog på blåljusen och stoppade bilen.

Men ”Kung Åke” vägrade stänga av och kliva ur och ville inte heller visa sitt körkort – han hade det inte med sig.

Poliserna upplevde att han ljög och de hittade snart körkoret i hans plånbok.

Nekade fortkörning

Åke Svanstedt nekade först att han kört för fort men har nu godtagit böterna för fortkörningen. Nyligen var hans fall uppe i förvaltningsrätten i Jönköping dit han överklagat beslutet att körkortet skulle dras in.

Svanstedt, som åkt fast för nio fortkörningar mellan 2007 och 2012, hävdade att han blivit provocerad av polisen att köra för fort.

– Jag var på väg hem från en travtävling i Tingsryd och blev ikappkörd av ett civilt fordon som först i mycket hög fart körde förbi och sedan låg mycket nära bakom, förklarade Svanstedt genom sin advokat i överklagandet.

– Självfallet blev jag mycket stressad och var orolig att det var fråga om ett rån eller liknande. Jag ökade då hastigheten markant varefter jag blev prejad och stannad av den civila bilen.

Indraget körkort i fem månader

Svanstedt menar att poliserna medgett att de trodde sig ha stoppat ett annat ekipage de var på jakt efter, och att han blev provocerad att köra för fort av polisens misstag.

Men förvaltningsrätten ansåg, oavsett Svanstedts invändningar, att det var rätt att hans körkort drogs in av Transportstyrelsen. Spärrtiden fastställdes till fem månader, och är den tid som han får vänta på att få ett nytt körkort.

Svanstedts advokat, Staffan Uvabeck, uppger att det kan bli aktuellt att överklaga.

– Jag ska träffa Svanstedt i morgon och vi kommer med säkerhet försöka få det prövat i Kammarrätten, säger Uvabeck. Inte för att vi kanske har någon större förhoppning, men det finns utrymme för nedsättning av indragningstiden med en månad.