Trav

”Första dygnen var jag i chock”

Av: 

Michael Carlsson

Christer ”Chrille” Eriksson
Christer ”Chrille” Eriksson

TRAV

Hur blir livet efter att man har vunnit 60 miljoner på V75?

Krögaren Christer Eriksson berättar för Sportbladet om tiden efter jättevinsten och det spektakulära firandet.

– Första dygnen var jag i chock. Sedan har jag legat vid poolen i Thailand och stirrat upp i himlen och druckit öl, säger ”Chrille” som nu är tillbaka och jobbar som vanligt igen.

Storspelaren Christer Eriksson är mannen bakom den näst största vinsten i V75:s historia. För tre veckor sedan komponerade han systemet som gav närmare 60 miljoner kronor i total vinst. Den vinnande kupongen var en del i ett så kallat Jokersystem (det vill säga ett reducerat system) som var på totalt 20 000 rader/10 000 kronor.

Det var tio personer med olika andelar i systemet och ”Chrille” fick själv drygt 13 miljoner kronor. Efter att i 25 års tid regelbundet ha spelat hårt på trav gick drömmen i uppfyllelse – att bli ensam med sju rätt på V75.

– Varje lördag har jag velat vara själv med sju rätt. Det handlar om att vara ensam, att ta hem hela potten. Tänk dig själv, det var 3,2 miljoner system som lämnades in när vi vann. Och bara vårt system kvar som klarade alla vinnarna. Den känslan är fantastisk, säger Christer Eriksson.

Sedan fem år äger han sportbaren Krukan på Södermalm i Stockholm. När Sportbladet hälsar på en onsdagskväll har ”Chrille” jobbat på krogen sedan tidig morgon. Trots den gigantiska vinsten på fickan har livet återigen blivit vardag. Något som ”Chrille” trivs med.

– Ja, nu knegar man på som vanligt igen. Min partner Ola är på semester i Thailand så nu kör jag luncherna själv. Jag köpte en förstaklass biljett åt honom och han drog iväg när jag kom hem, berättar Chrille som själv nyss är hemkommen ifrån en Thailandsemester.

Lyxresa

Chrille säger att han nu har landat efter jättevinsten. De första dygnen var omtumlande med storslaget firande. Därefter satte sig Chrille på ett plan till Thailand för att fortsätta njuta. Han flög i första klass och bodde på lyxhotell i Bangkok och i Phuket.

– Thailandsresan var planerad sedan tidigare. Men nu blev det en lite bättre biljett och lite bättre hotell, säger han med ett stort leende.

– Jag låg mest vid poolen om dagarna och tittade upp i himlen och drack öl. Men annars var jag helt chockad det första dygnet efter vinsten. Jag fattade ingenting. Lördagskvällen var bara en enda stor dimma och det var inte bara på grund av alkoholen, säger han med ett skratt.

Hur mycket firade ni egentligen?

– Åh, herregud, det har varit mycket kan jag säga. Det var några blöta kvällar på Riche och Sturehof. Mycket champagne blev det.

– Men när jag vaknade på söndagen dagen efter låg jag i sängen och stirrade upp i taket. Då var jag ensam och tänkte, det kan inte vara möjligt. Är det här verkligen sant. Då ringde jag min partner Ola och han fick följa med mig ner till Malmö och Kulladals Tobak där vi hade lämnat in systemen. Det är det bästa ombudet och jag har spelat där i fem år. Jag ville se vinstbongen med egna ögon och det kan man säga var en trevlig syn.

– I söndags hade vi Super Bowl-party här på Krukan och efter det sa jag att nu får det vara nog med party på ett tag. Men hela gänget som vann ska träffas på Solvalla den 25 februari i samband med V75-tävlingarna. Så då lär det bli ett nytt sjöslag.

Mitt under intervjuen ursäktar sig Chrille och vill göra en paus. Det är snart dags för V86 på Solvalla att ta sin början och Chrille skriver ner några system på datorn och lämnar in.

– En del av pengarna måste man återinvestera, säger han och flinar.

Så du kommer inte sluta spela nu när du har vunnit så här mycket?

- Min kompis Raffe Vadsmo (travexpert i TV4) sa till mig att nu är det väl bara att lägga av. Men då sa jag till honom att vad fan ska man då göra på lördagarna. Jag har hållit på med det här i 25 år och tycker att det är jättekul. För mig är det ett sätt att leva.

– V75 är bästa spelet i världen. Tänk dig själv, 52 lördagar om året kan du vinna två miljoner euro eller mer. År efter år. Ett spel som är baserat på kunskap och tur.

– Det första man gör på söndagskvällarna är att kolla in startlistorna till nästa veckas omgång på sidan 573 på SVT-text. Det loggade jag in och kollade även när jag var nere i Thailand. Man är ju fan lite skadad, säger han och garvar igen.

Kommer du att fortsätta jobba?

– Ja, absolut, det skulle inte gå annars. Om man nu kan kalla det här för ett jobb. För mig är det som att leva i en drömvärld. Jag är så oerhört sportintresserad och att få gå runt här på krogen och servera samtidigt som det är massor av intressanta matcher och trav på tv-apparaterna är för mig inget jobb.

– Varje lördag visar vi alltid V75 på en stor tv som vi streamar atg-live-sändningen till. Och nu på lördag är det Manchester United mot Liverpool och senare på kvällen någon intressant match i spanska ligan.

– Jag är idrottsfanatiker och hade jag varit ledig hade jag istället legat hemma på soffan och zappat mellan tv-kanalerna.

Har du planerat att göra något speciellt med pengarna?

– Jag gillar att resa och att åka på olika sportevenemang är häftigt. Jag var i Frankrike och såg fotbolls-VM 1998. Och nästa VM går i Rio om två och ett halvt år. Jag är snart 50 år och ska man se ett fotbolls-VM till så är det självklart att man ska göra det i Brasilien. Så år 2014 tänker jag åka dit och det ser jag verkligen fram emot.

– Sedan är finalen i Champions League en höjdare att åka på och jag skulle även vilja åka och se Hambletonian utanför New York. Det har jag aldrig gjort.

– Men närmast på tur står en resa till Las Vegas och Miami. Vi är ett gäng golfkompisar som ska åka och spela Ryder Cup. Jag har bjudit med allihop så det ska bli kul.

Hur kommer den här vinsten att påverka ditt liv i övrigt?

– Livet förändras inte speciellt mycket. Jag har familj och småbarn och har tidigare haft ett bra liv innan den här vinsten. Kanske att det blir en tidigare pensionering, vi får se. Jag gillar ju som sagt att jobba.

– Några av de andra som vann har redan köpt ny bostad och ny bil. Sedan vill de att vi ska köpa en häst tillsammans. Det skulle vara en V75-häst i så fall. För min del så vill jag ha den här i Stockholmstrakten så att man får se den ibland. Min familj har haft hästar i många år men själv är jag faktiskt livrädd för dem.

Gjorde om systemet

Lördagen som Chrille blev ensam med sju rätt jobbade han i baren på Krukan. Efter en skräll i den femte avdelningen förstod han att det var stora pengar på gång. Därefter vann spiken Cayenne Käbb och inför sista loppet hade han två hästar på systemet, favoriten Admiral Newport och jätteskrällen och vinnaren Admiral Sea. Minuterna innan han lämnade in systemet gjorde han det avgörande och lyckosamma draget.

– Jag plockade bort Nahar som var hårt betrodd eftersom jag tänkte att han aldrig skulle ta in 20 meters tillägg på de som stod på start. Jag var ganska säker på att Erik Adielsson skulle vinna med Admiral Newport och att han skulle ta ledningen. Sedan hoppades jag på att Admiral Sea skulle hamna i rygg på ledaren. Det är alltid jätteintressant när det är open stretch som på Åby. Han var dessutom endast streckad på fyra procent så den ville jag gärna ha med.

– Eftersom jag tog bort Nahar fick jag råd med alla i lärlingsloppet (V75-5) och Johan Untersteiners häst blev istället en så kallad B-häst istället för en C-häst på Jokersystemet.

– För övrigt älskar jag att spela på Åby. Jag gillar open stretch för då händer det lite i loppen. När det är V75 på Åby spelar vi alltid för dubbla insatser. Det körs på ett annat sätt och som spelare får man resonera lite annorlunda.

Vad kände du i det ögonblicket som du förstod att ni var ensamma på V75?

– Jag slängde mig runt halsen på Ola i baren och bara skrek; JAG GJORDE DET! Det var en enormt skön känsla. Sedan tog jag fram en whiskyflaska.

– Det var fullt här på krogen eftersom det var Premier League och helt plötsligt hade de ingen kypare. Han stod och skrek i baren på hästarna istället.

Det här är långt ifrån första gången som Christer Eriksson vinner stora pengar på trav. Han har tidigare varit mycket framgångsrik och tagit hem flera miljonvinster.

– Jag har varit ensam vinnare på V5 en gång under Stochampionatshelgen på Axevalla. Då gav den 1,3 miljoner. Sedan har jag vunnit fem miljoner en gång, tre miljoner en annan och ytterligare fyra, fem vinster på över en miljon.

– Men däremot mådde jag dåligt när en vinnare tog hela potten på 67 miljoner på V75 för två år sedan. Jag brukar aldrig prata om att man är nära och att om den eller den hästen hade vunnit. Men de misstagen och de ändringar som jag gjorde då mådde jag fysiskt väldigt illa av. Jag bytte spik ifrån Peter Untersteiners häst i sista loppet till Colombian Necktie i gulddivisionen. Hade jag inte gjort det hade vi också fått sju rätt.

Spelar för 10 000 kronor – varje lördag

Chrille är välkänd i spelarkretsar och har tidigare drivit ATG-butik i tio år innan han gick över till krogbranschen.

– När vi hade ATG-butik så spelade vi jättehårt. Idag spelar vi för runt tio tusen kronor på V75 varje lördag. I mina kretsar är det ett rätt litet system. Men tidigare spelade vi mycket större system. Vi är alltid samma gäng som spelar och vi som vann har hängt ihop och spelat i många år tillsammans.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!