– Avgörande för hur loppet ser ut

TRAV

Solvallas sportchef Markys Myron om: Helgen som gick, helgen som kommer, Delicious skada m.m.

Foto: Bråda dagar för Solvallas sportchef Markys Myron just nu, här en selfie från flygplatsen i Italien på väg hem från ”Lotterian”

Tre Elitloppsinbjudningar och ett ”avhopp”.

Det har varit en händelserik helg för Solvallas sportchef Markus Myron.

Nu väntar Finlandia Ajo och Elitloppet playoff.

– Nästa helg kommer bli avgörande för hur Elitloppet kommer att se ut, säger Markus Myron till Trav365.

Your Highness, Un Mec d´Heripre och Oasis Bi har fått en rosa biljett den gångna helgen.

Kretsen kring en av förhandsfavoriterna i Elitloppet, Delicious, har tråkigt nog tvingats tacka nej på grund av en mystisk skada.

Helgen som kommer avgörs storloppet Finlandia Ajo i Finland och Elitloppet Playoff på Meadowlands i USA.

Det är bråda dagar för Solvallas sportchef Markus Myron just nu.

Trav365 har känt av läget hos mannen med de rosa Elitloppsbiljetterna.

”Positiv känsla”

Först och främst Markus, vad säger du om de tre inbjudningar som du gjort i helgen?

– Att få med Your Highness i Elitloppet är häftigt, hon har hittat en ny växel i Frankrike och har tagit sju segrar på de åtta senaste starterna. Vid sin seger i Olympiatravet i lördags gjorde hon det på ett jättebra sätt, och det kändes som en naturlig inbjudan helt enkelt, säger Markus Myron till Trav365 och fortsätter:

– Samma dag som Your Highness vann på Åby så vann Fabrice Souloys andra häst, Un Mec d´Heripre, Criterium de Vitesse de Basse Normandie i Argentan och han gjorde ett jättebra lopp, vilket även Billie de Montfort gjorde utvändigt. Framför allt visade Un Mec d´Heripre en enorm startsnabbhet och sedan fick han också lägga in överväxeln på upploppet och jag tyckte verkligen det var en bra prestation. Un Mec d´Heripre är en häst som jag tror passar perfekt i Elitloppet och han verkar ju vara bäst på sprinterdistans, jag har följt honom noga och mycket här under våren och nu fick han visa hur bra han är över kort distans.

Både Your Highness och Un Mec d´Heripre är klara för Elitloppet sedan kretsen kring hästarna tacka ja efter att de fått inbjudan. En som har fått en rosa biljett men som fortfarande inte tackat ja är kretsen kring Oasis Bi, som vann ”Lotterian” i Italien under söndagen.

– Det känns jättekul att få bjuda in Oasis Bi, det är en häst som jag tycker väldigt mycket om och hela kretsen kring hästen är oerhört sympatiska och härliga människor som sätter hästen i centrum och att få till fullträffen i Italien var jätteroligt, Oasis Bi var ju bra även i Cagnes sur Mer och även i Prix d´Amérique naturligtvis. Det är en riktig topphäst som kanske på hemmaplan inte fått det erkännande som han förtjänar. Men de har inte tackat ja till inbjudan ännu, de vill komma hem först och se hur hästen tagit försök och final i Italien och även hur han tagit den långa resan. De vill känna sig säkra på att hästen är tillbaka i fin form innan de ger besked.

Men du har en positiv känsla kring svaret där?

– Ja, det känns väldigt positivt och ägaren Per-Gunnar var väldigt glad över inbjudan, utan tvekan. Allt handlar om att han ska känna att hästen kommer kunna starta i Elitloppet med de bästa förutsättningarna.

”Kommer vara i USA”

Hur går tankarna den närmsta veckan, med bland annat Finlandia Ajo och Elitloppet playoff i USA?

– Först och främst har jag naturligtvis med Voltigeur de Myrt, Billie de Montfort och Sauver från helgen som gick, men nu är ändå fokus på kommande helgen, just nu i varje fall. Det är ju två väldigt spännande lopp på söndag, där jag kommer befinna mig i USA och jag tror nästa helg kommer bli ganska avgörande för hur Elitloppet kommer se ut i år. I min kalender är kommande helgen avgörande i varje fall.

Vad har du för förväntningar, framför allt på Elitloppet playoff på Meadowlands?

– Först och främst hoppas jag att det blir ett bra lopp, steg två är att jag hoppas att vinnaren och eventuellt andra övriga i loppet som gör bra prestationer vill flyga över till Sverige och vara med i Elitloppet, det är väl de två sakerna. Jag ser framför mig att vi ska kunna få några av de absolut bästa äldre amerikanska hästarna till Elitloppet, det är ju det den här satsningen tillsammans med Benders går ut på. Hur de bästa amerikanska hästarna hävdar sig mot de bästa i Europa, med samma förutsättningar, säger Markus Myron och fortsätter:

– Resan över till Sverige ska inte behöva vara ett problem den här gången, då är det i så fall matchningen och andra detaljer som kommer i vägen.

”Jättetråkigt”

Du nämnde själv Voltigeur de Myrt, Billie de Montfort och Sauveur, kan vi vänta oss fler inbjudningar de närmsta dagarna?

– Jag ska titta på loppen igen tillsammans med mina kollegor, och prata om hur vi på ett lämpligt sätt fortsätter att gå framåt, det är väldigt mycket dag till dag.

Till sist till en tråkig händelse, Delicious skada i helgen som stoppar henne från Elitloppet?

– Det är jättetråkigt, inte minst för hästen och kretsen kring henne. Det absolut viktigaste nu är att hon återhämtar sig bra och kan leva ett bra liv, med en förhoppningsvis fortsatt tävlingskarriär, det är det absolut viktigaste. Jag hade sett fram emot att få se henne i Elitloppet, och jag vet att Daniel Redén och alla i kretsen kring Delicious också hade sett fram mot att visa upp henne i Elitloppet, ur det perspektivet är det jättetråkigt. Men, som sagt, det absolut viktigaste är att hon återhämtar sig och kommer ur den här skadan på ett bra sätt, säger Markus Myron.