”En av världens starkaste hästar”

TRAV

Patrik Fernlunds krönika efter lördagens V75 på Örebrotravet

1 av 2 | Foto: Patrik Fernlund.

Mellby Viking är en av världens starkaste hästar.

Han har inte den bästa tekniken, men ett hjärta av guld och enorma lungor.

Det tog honom till segern i Örebros storlopp.

Timo Nurmos har genom åren tränat många starka hästar. Han är känd för att träna rejält och det är inte konstigt att han fullkomligt älskar Mellby Viking. Den lille ­hästen har det Nurmos söker.

Trots lång frånvaro tog hästen hem V75-avslutningen på Örebrotravet och tjänade 400 000 kronor. Hästen var starkast i spurten och vann före Reckless som stred berömvärt som tvåa. Men att slå Mellby Viking är inte enkelt, åtminstone inte över längre distanser och de 6 500 personer som besökte travbanan hyllade Vikingen med stående ovationer.

Han är en av världens starkaste hästar och nu får motståndarna se upp i Harper Hanovers lopp under Elitloppshelgen.

Jorma Kontio har haft en lång seger­torka på V75 men nu blev det äntligen en efterlängtad seger. Inget konstigt med det, alla kuskar hamnar i negativa stim någon gång och jag ser Jorma som en av de bästa kuskarna vi har. Dessutom har han ofta stenklart för sig. När Jorma pratar – då lyssnar man.

Fossens Bonus är en karismatisk häst som verkligen blivit en publikfavorit. Han lekte hem V75-inledningen efter ledning från start till mål. Han har några gånger haft en tendens att bli lite för pigg i ledningen, men nu höll han sig lugn och joggade undan till seger. Nu ska han ut under Elitloppshelgen och lita på att han kommer bli mottagen som den topphäst han är.

Tjusigt, Takter

Johnny Takter är en riktig kvinnotjusare. Han är en fantastisk kuskvirtuos och de gånger han kör ston för första gången brukar jag alltid se upp. Bethel Hanover fick Johnny stifta bekantskap med på Örebro och det blev en överlägsen seger från ledningen. Efter ett snabbt slutvarv blev segern imponerande. Det är få ston i landet som är bättre än Bethel de dagar hon är på humör. Och de flesta hästar blir på humör då Johnny hoppar upp i vagnen.

Då faller favoriterna

Till sist: Jag älskar banor med långa upplopp. Då får hästarna visa vad de går för, ­favoriterna blir synade.

Örebrotravet har ett av trav-Sveriges ­kortaste upplopp och sex av sju V75-lopp vanns från ledningen.

Jag kan lova att om upploppet varit lite mer utslagsgivande hade flera av de betrodda hästarna fallit som käglor. Jag tycker att vi i Sverige överlag ska göra upploppen längre. Varför inte bygga en 1 400 metersbana med 400 meter långt upplopp? Tänk vilka coola och händelserika upplopp vi skulle få, utan tråkiga spetssegrare. Med långa upplopp ökar det taktiska tänket hos kuskarna och vi får nästan alltid se den bästa hästen segra. Drömma får man och jag hoppas någon sportchef får igenom ett sådant här förslag.

Visst låter det spännande?