Alfas da Vinci stormar – mot Olympiatravet

1 av 2 | Foto: Alfas da Vinci svarade för en stark prestation i Kalmar under lördagen, och belönades med 150 000 kronor efter sin seger i V75-3
TRAV

Joakim Lövgrens stjärna Alfas da Vinci stormar mot Olympiatravet.

I lördagens Gulddivision, tillika V75-3, från Kalmar imponerade han stort.

– Han levde upp till förhoppningarna jag hade, sa Joakim Lövgren efter segern.

Joakim Lövgren har gjort ett fantastiskt jobb med Alfas da Vinci.

I fjol vann Lövgrens stjärnhäst SM på Åby – och efter lördagens seger i Gulddivisionen på Kalmar ser han ut att storma mot ett nytt storlopp på travbanan i Mölndal – nämligen Olympiatravet.

Den nu åttaårige travhästen ser efter vinterträningen ut att ha tagit ytterligare ett kliv i sin utveckling.

Vart ska detta sluta?

”Vem har sagt att han är långsam?”

Det mesta i förhandssnacket gällande Alfas da Vinci handlade om hur han skulle tackla den aktuella distansen 2 140 meter autostart, tillika medeldistans. Alfas da Vinci hade inför lördagens start i Kalmar inte vunnit över distansen sedan 2012. Men, även om loppet kördes i ett för honom passande högt tempo visade han att han med åren utvecklat sin snabbhet.

– Vem har sagt att han är långsam?, skämtade Lövgren med TV12:s reporter Kajsa Gustafsson efter segern.

Alfas da Vinci tog faktiskt några galoppsteg från start, men hittade ändå en vettig position i andraspår en bit ner i fältet. 1200 meter från mål vred Joakim Lövgren på i tredjespår och hittade på sista bortre långsidan ner i andra par utvändigt bakom Spring Erom och Erik Adielsson. Där valde Lövgren sedan att sitta kvar när attackerna kom bakifrån och när han sedan fick chansen, invändigt, knappa 100 meter från mål trodde de flesta att det var för sent. Men icke.

– Det började med startgalopp och slutade med målfotoseger, det blev ett annorlunda lopp för honom. Det blev som jag trodde på förhand en tuffare uppgift för honom än det brukar, det är tuffare för honom med så mycket positionsförändringar än över längre distanser där det bara handlar om vem som är starkast, sa Joakim Lövgren efter segern och fortsatte:

– Det är tajt i Gulddivisionen och det går inte att bjuda på någonting. I och med att han inte är så startsnabb så går det inte varje gång, men i dag gick det och det är jag glad för. Jag har inte bestämt mig om Olympiatravet ännu.

”Tycker lite synd om Erik”

Stor i nederlaget som tvåa var elvaårige Spring Erom som hittat en otrolig toppform på ålderns höst. Kusken Erik Adielsson sände fram honom utvändigt ledaren, och han fick ge sig i sista steget mot Alfas da Vinci.

– Jag tycker lite synd om Erik Adielsson som gör allting rätt med Spring Erom, men till slut måste han köra undan, sa TV12:s expert Anders Malmrot efter loppet.

– Jag väntade, väntade och väntade, men till slut blev jag tvungen att köra undan. Jag förstod att det var Alfas da Vinci att köra emot. Snöpligt så klart, men så är det, kommenterade Erik Adielsson.

Segern för Alfas da Vinci var värd 150 000 kronor och han har nu två segrar på två starter under 2016