Sportchefen: ”Vi har tävlat för tätt”

TRAV

Förbundet om varför det inte är fulla lopp i södra Sverige: ”Än så länge är det inte ett problem”

1 av 3 | Foto: Petter Johansson, sportchef på Svensk Travsport.

Under tisdagen var inget av V64-loppen på Jägersro fulla.

Tendensen med tunna fält i södra Sverige har pågått en tid.

– Vi måste vara lite självkritiska och erkänna att vi har tävlat lite för tätt i väst- och syd-Sverige under delar av vintern, säger sportchefen på Svensk Travsport, Petter Johansson, till Trav365.

Under den senaste tiden har tendensen varit tydlig, travloppen i de södra delarna av Sverige har inte varit fulla.

Undre tisdagen, när Jägersro arrangerade V64-tävlingar, var det extra tydligt.

Inget av de sex loppen som låg på V64-kupongen var fullt.

I V64-3, som var ett fint fyraåringslopp, ”Fyraåringstoppen” startade endast sex hästar, till exempel.

”Hela tiden en balansgång”

Problemet med få hästar i loppen är något som förbundet Svensk Travsport har haft under lupp.

– Det är framförallt ojämnt i olika regioner i Sverige, säger Petter Johansson, sportchef på ST, till Trav365.

– Vi tittar löpande på det här och vi försöker att anpassa tävlingserbudandet efter det underlag som finns. I januari, februari och mars så tävlar vi inte lika frekvent som i juli, augusti och september, då det är högsäsong och det är fler hästar som är aktiva.

Är det här ett problem?

– Än så länge är det inte ett problem, men självklart vill vi ju att så många som möjligt vill- och har möjlighet att vara med och tävla. Skriver vi för smala propositioner, är det troliga att vi stänger ute stora delar av de aktiva hästarna. Kör vi för mycket lopp? Det är hela tiden en balansgång med att erbjuda rätt antal lopp och rätt propositioner till de aktiva hästarna som finns tillgängliga.

”Blir till slut tunt i loppen”

Inför 2016 ändrades tävlingsschemat en aning för att rätta på antalet hästar i loppen.

– Det är något vi hade med oss inför 2016 och åtgärdade med att bland annat inte tillåta nio lopp på lunchtravet, utan banorna får max köra fem lopp. Det är fyra färre lopp för att på så sätt styra hästar till de lopp vi erbjuder, säger Johansson.

Han menar att det alltid är lite tunt med hästar i loppen under januari, februari och mars.

– Det är inget nytt. Vi märker att när man kör frekvent med V86 och V75, med höga ”proppar”, bra prispengar, då blir det till slut tunt i loppen, man hinner helt enkelt inte vara med överallt. Vi vill köra våra tävlingsdagar och lopp där hästarna finns, för att få till en så bra produkt som möjligt och samtidigt underlätta för hästägaren och tränaren. Vi måste även vara lite självkritiska och erkänna att vi har tävlat lite för tätt i väst- och syd-Sverige under delar av vintern.

”Knappast positivt”

Mats Ahlkvist, sportchef på Jägersro, tycker inte att antalet hästar i loppen ska vara en måttstock i trav-Sverige.

Han tycker att kvaliteten på hästarna som väl startar är minst lika viktigt.

– Jag som arrangör ser gärna bra hästar, istället för 15 ”skithästar”, säger han.

Ahlkvist menar att det nya anmälningssystemet med så kallad ljus anmälan under vardagstravet kan vara en bov i det hela, att det är få hästar i racen.

– Det är inte otänkbart att det är så. När man ser vilka hästar du ska möta vid anmälan, då är kan man ju välja att starta någon annanstans. Det är svårt att peka ut det som problemet redan nu, men man kan ju spekulera i det. Det är i alla fall knappast positivt för kvantiteten när man kan se vilka man får möta. Det här med att få se 15 bra hästar i ett lopp, det kommer vi aldrig få vara med om igen.

Du låter inte speciellt nöjd med det här nya anmälningssystemet?

– Nej, och det är ingen hemlighet att jag är emot det. Det här systemet togs bort för en herrans massa år sedan, just på grund av att det var för få hästar med och att det var icke spelvänliga lopp. Så tar man tillbaka det anmälningsfientliga systemet 20 år senare. Utan att fråga oss på banorna. Jag har protesterat på sportchefsnivå, men det räckte inte, sånt är livet.

”En liten ökning”

Petter Johansson, Svensk Travsport, får svara:

Kan ljus anmälan vara en orsak till att det är färre hästar i loppen nuförtiden?

– Nej, vi har fler hästar anmälda per lopp sedan vi började med ljusanmälan 1 november 2015. En lite ökning men en ökning till 12,1 hästar/lopp jämfört med 12,0 hästar/lopp samma period 2013-2014 med det gamla mörka anmälningssystemet.

Ahlkvist kallar det nya anmälningssystemet för "anmälningsfientligt". Vad säger du om det?

– Det ordet får Mats stå för. Våra aktiva är väldigt positiva till det nya systemet som fungerar alldeles utmärkt. Jag får endast positiva samtal om det nya anmälningssystemet, framförallt efter de korrigeringarna vi genomförde så att anmälan blir klar samma dag.