Vinner storloppet – efter uppvisning

Publicerad 2016-09-04

Storfavoriten Readly Express etta i Svenskt Travderby

Readly Express krossade allt i Svenskt Travderby 2016 – med tussarna kvar.

Konkurrenterna försökte köra mot favoriten – men han var för bra.

– Det är helt otroligt, vilken häst och vilken kusk, säger tränaren Timo Numros om Readly Express och Jorma Kontio.

Readly Express var jättefavorit till att vinna storloppet Svenskt Travderby – och monsterhästen gjorde ingen besviken.

Jorma Kontio var bra med från start och ett knappt halvvarv från mål kunde han trycka sig till ledningen trots att ledaren öppnat stenhårt.

Under loppet avlöste konkurrenterna varandra i dödens, men trots att tempot var stenhårt hela vägen var Readly Express fullständigt överlägsen. I utgången av sista sväng stack Jorma Kontio ifrån med flera längder som han drygade ut under upploppet, även om Heavy Sound närmade sig en aning sista biten.

Helt enkelt ett av de mest imponerande lopp en fyraåring gjort på en svensk travbana.

”Helt otroligt”

– Han kommer gå i Maharajahs fotspår, tyckte tv-experten Anders Malmroth.

Tränaren Timo Nurmos var tårögd av lycka efter loppet när han gick bredvid sin häst.

– Det är helt otroligt, vilken häst och vilken kusk. Vi har siktat på det här loppet hela tiden, han är helt på topp, allt har gått som planerat. Självklart är det den bästa häst jag har tränat. Jag var lite nervig efter försöken, det var första långresan, men han har återhämtat sig bra. Jag hoppas det är många stora lopp kvar i hans karriär, säger Nurmos.

Ägaren: Det är en lättnad

Segerkusken Jorma Kontio har vunnit över 10 000 segrar och kört världens bästa hästar, efter loppet tyckte han att det var en av de bästa hästarna han någonsin kört, där Varenne toppar listan.

– Han var helt 100-procentig i dag, jag behövde inte rycka tussarna. Han var otrolig i dag. Hästen var jättebra och hade krafterna kvar och vann lätt. Det är en av de bästa hästarna jag kört, säger Jorma. 

Ägaren Rolf Andersson tog sitt livs största seger som hästägare, trots att hästen inte var med i Premiechansningen.

– Det är en lättnad, det har varit en oerhört tuff vecka med det här favorittrycket som har varit där alla sagt att allt annat än vinst är fiasko. Allt började en novemberdag när Timo Nurmos ringde och sa att det fanns en Ready Cashare till salu. Vi förhandlade med uppfödaren Olle Carlsson under tre månader, till slut kom jag överens med Johan Dieden, säger ägaren Rolf Andersson.

Tvåa i loppet slutade Heavy Sound som precis som vinnaren tjänade två miljoner kronor tack vare att han är med i Premiechansen. Trea slutade Day or Night In.