”Champagnekorkarna flög på restaurangen”

Foto: Peter Källberg och hans vänner äger 9 Calle Laday (V75-4) och lovar segerfest om han vinner V75-finalen under lördagen
TRAV

Travspelaren Peter Källberg, 51, har många storvinster på trav ”i ryggen”.

I dag kan han vara med om något nytt: vinna en V75-final som hästägare.

– Senast hästen vann på V75 skickade vi skötaren till Paris, vi kanske får skicka tränaren Reijo Liljendahl på sparesa den här gången, skrattar Peter Källberg till Trav365.

Ni minns väl Peter Källberg från Gävle?

Ni vet han som 2014 fick sparken från sitt jobb på banken – för att redan dagen efter spela in storvinsten på trav.

Storvinsterna har efter det blivit fler och under Elitloppslördagen siktar Källberg på full pott under V75-finalerna.

Det finns dock något annat som Källberg siktar på också, den här lördagen.

Han äger nämligen 9 Calle Laday (V75-4) tillsammans med tre vänner, och de fyra travtokiga kompisarna från Gävle har tryckt upp tröjor som pryds med Calle Ladays namn.

Räkna med segerglädje av det värre slaget om Calle Laday skulle vinna lördagens V75-final i Klass II.

”Årets helg”

– Det här är årets helg för alla oss travälskare, och det är en ynnest att få vara på Solvalla dessa dagar, säger Peter Källberg till Trav365 och fortsätter:

– Sedan att få ha en egen häst till start som vi köpte när han var liten, ja, det slår allt.

Vad tror du om uppgiften för Calle Laday i dag?

– Det viktigaste är att deltaga och inte att vinna som det så fint heter, men när man är med så kan allting hända.

Vad händer om Calle Laday går och vinner?

– Då kommer det firas stort, garanterat. Grabbarna bakom Calle Laday brukar ha ganska tuffa krognotor under resorna och när han till exempel vann V75-loppet på Umåker så sköts det champagnekorkar på restaurangen, sedan gick ägarna ut och lovade skötaren Sofia Hjortsberger en weekend för två till Paris om Calle Laday vinner, berättar Källberg och fortsätter:

– Så nu funderar vi ägare på vad vi ska hitta på för någonting den här gången, vi kanske ska skicka tränaren Reijo Liljendahl på sparesa vid seger.

Travtips

De travtokiga vännerna från Gävle har nu också fått med sig sina fruar på resan.

– Nu när ”Calle” börjat vinna har även fruarna börjat hänga på och säger att det även är deras häst och inte bara nått sattyg från vår sida för att komma iväg på travresor, skrattar Peter Källberg till Kanal 75.

Men det är givetvis inte bara Calle Ladays lopp som har full fokus från Peter Källberg den här lördagen, det har även V75-omgången. Erkänt duktig travspelare som han är.

– Nyckeln är som alltid att hitta spikarna och den här lördagen är mina spikar 6 Basic (V75-5) och 14 Bird Parker (V75-7).

Varför spikar du dessa två?

– Basic har varit ruskigt fin i två raka segrar för Björn Goop och Goop visar dessutom hysterisk stallform, och jag tror Basic tar ledningen i sitt lopp och därifrån går det inte att slå henne. Bird Parker imponerade vid seger senast och satt då och finåkte på en fantastisk tid, lång distans passar utmärkt och jag tror det är spel mot ett mål, säger Peter Källberg och avslutar med att bjuda på ett drag i omgången:

– 10 Al´s Winnermede (V75-3), det är upplagt för tempo i det här loppet och det måste vara fin vinstchans om han kommer till någorlunda.