Experten: ”Han får fira med nattbad”

TRAV

Patrik Fernlund om Sprintermästaren: ”Han har aldrig vunnit hemmabanans stora slag”

Experten Patrik Fernlund.

Han är en av de stora dominanterna inom svensk travsport.

Men en seger i det stora loppet på hemmaplan saknas i meritlistan.

På torsdag kan Peter Untersteiner få fira med nattbad på Tylösand.

Peter Untersteiners utveckling som travtränare och travkusk har varit sensationell.

Han har under de senaste säsongerna flyttat fram sina positioner rejält, och i fjol kom han på en hedersam fjärdeplats på listan vinstrikaste tränare.

Han körde då in 22,7 miljoner kronor till sina hästägare, och det är inte omöjligt att de siffrorna slås i år.

Untersteiner är Halmstadtravets stora ­affischnamn, och årets största helg väntar runt hörnet för banan som hyllas av de flesta och känslan utifrån är att det väldigt ofta blåser positiva vindar kring Halmstads travbana.

Travfest torsdag och lördag med Sprintermästaren som huvudlopp, kryddat med sol och bad på fredagen.

En travhelg många entusiaster vallfärdar till, och personligen är det en höjdpunkt. Sprintermästaren är fyraåringarnas Elitlopp, med försök och final.

Peter Untersteiners bidrag i år heter Poet Broline, och lita på att 55-åringen är mer segersugen än någonsin. Varför då?

Jo, för att han aldrig vunnit hemmabanans stora slag, och det är något han verkligen drömt om i flera år. När Untersteiner smög upp startlistan jublade han säkerligen högt. Startsnabbe Poet Broline fick spår ett bakom startbilen, och det är ledning från start till mål som gäller i försöket.

Hemmapublikens hopp lever

Nu möter Untersteiners häst några riktigt bra motståndare, till exempel Cruzado dela Noche och Nappa Scar. Men det ser ändå upplagt ut för hemmahästen, som sedan kan bli livsfarlig i en eventuell final.

Världsartister som Uncle Lasse och South­wind Mozart leker man inte med, men det finns hopp för hemmapubliken i år och stämningen som infinner sig om Untersteiner vinner med sin häst blir elektrisk.

Blir det seger kan jag lova att han firar på Tylösand natten mot fredag, allt annat vore en sensation.

 ”PU”, som han kallas, har även Flash Håleryd till start men trots hästens fina kapacitet får han slå ur underläge.

Tror att han kan få en kanonsäsong

Nu kanske det är långsökt, men min skräll i Sprintermästaren heter In Vain Sund – för oj så förtjust jag är i Daniel Redéns häst. Han har inte alltid haft turen på sin sida, och emellanåt straffat bort sig med galopper men kapaciteten är mycket fin och jag tror att han får en kanonsäsong.

Det kan vara för tufft att begära att han ska utmana de bästa, men håll ögonen

på honom.

Patrik Fernlund